Υψηλές προσδοκίες στον κάμπο από την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης

Έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της κάνναβης επικρατεί στη Θεσσαλία, καθώς στις συνεχείς ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον κάμπο «δεν πέφτει καρφίτσα» στο ακροατήριο.

Η καλλιέργεια της κάνναβης στη Θεσσαλία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη δυναμική καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, τις προοπτικές της, καλλιεργητικές συμβουλές και για τις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τη φαρμακευτική, δόθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο αμφιθέατρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του πρώην ΤΕΙ στη Λάρισα, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Καθηγητές όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων παρείχαν στο πλήθος φοιτητών, αγροτών, αλλά και επιχειρηματιών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον θεσσαλικό κάμπο, αναλυτικές πληροφορίες για τη σύνταξη πρωτοκόλλου καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης, ώστε να επιτευχθούν οι καλύτερες αποδόσεις σε ίνα, βλαστό, φύλλα, σπόρο και λάδι.

Η καλλιέργεια της κάνναβης στη Θεσσαλία

Η «οικοδέσποινα» της ημερίδας και εκ των διοργανωτών, Δρ Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, καθηγήτρια Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, μίλησε καταρχήν για την καλλιεργητική τεχνική που χρειάζεται το φυτό της κάνναβης, τις διάφορες χρήσεις του, καθώς «η κάνναβη είναι ένα φυτό το οποίο έχει ευρεία χρήση αφού χρησιμοποιείται εξ ολοκλήρου», αλλά και τα πειράματα του εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών του ΤΕΙ.

Σύμφωνα με την κα Βογιατζή, με την ΚΥΑ 1750/39224/31-3-2016 επετράπη η καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης, εφόσον η περιεκτικότητα σε THC (που είναι η ψυχοτρόπος ουσία) είναι μικρότερη του 0,2%. Στις πειραματικές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών καλλιεργήθηκε για δύο καλλιεργητικές περιόδους η ποικιλία Fibranova, τηρουμένων των προδιαγραφών του νόμου.

«Σκοπός είναι η βελτιστοποίηση συστημάτων καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας με την αξιοποίηση της συνολικής βιομάζας», τόνισε. «Από τις έρευνές μας προκύπτει ότι η βιομηχανική κάνναβη είναι ένα φυτό το οποίο είναι εξ ολοκλήρου εκμεταλλεύσιμο και άκρως φιλικό προς το περιβάλλον.

Ειδικότερα, η βιομηχανική κάνναβη (ποικιλία Fibranova), στις συνθήκες της Θεσσαλίας δίνει υψηλές αποδόσεις σε ίνα και σπόρο και δεν απαιτεί τη χρήση ζιζανιοκτόνων ή άλλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Από τον σπόρο με έκθλιψη πήραμε λάδι που περιέχει πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή υπερτροφών. Τα υπολείμματα της διεργασίας του σπόρου αναλύθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν για βελτιωτικό εδάφους και για ζωοτροφή. Τα φύλλα του βλαστού περιέχουν υψηλό ποσοστό ολικών φαινολών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων, για παραγωγή αφεψημάτων κ.λπ. Η ταξιανθία περιέχει CBD σε ικανοποιητικά επίπεδα και μας δίνει τη δυνατότητα παραγωγής καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως βιολειτουργικά τρόφιμα/υπερτροφές, καλλυντικά, αλλά και παραφαρμακευτικά προϊόντα».

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή και ολοκληρωμένη καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης είναι η καλλιέργεια ποικιλιών πολλαπλών δυνατοτήτων, η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ίδρυση μεταποιητικών μονάδων και η διάθεση των προϊόντων με ιχνηλασιμότητα, δηλαδή να αναγράφεται η ποικιλία, η ημερομηνία, ο τόπος συλλογής και η χημική ανάλυση του προϊόντος.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με μεγάλους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας στην κάνναβη (και βιομηχανική, αλλά κυρίως φαρμακευτική) και συμπλήρωσε πως δικαιολογημένα υπάρχει αισιοδοξία ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός παραγωγός της κάνναβης».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε το ακροατήριο στην ομιλία του Δρ. Αλέξιου Λέανδρου Σκαλτσούνη, καθηγητή, διευθυντή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, σχετικά με την απομόνωση των κανναβινοειδών από τη βιομηχανική κάνναβη.

Σύντομο χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης, Απ. Μπίλλης, η κα Τζιαστούδη (μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας) και η εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ, κα Φολλίδου.