Με… ISO, HACCP και μεράκι οι γυναίκες της Ζαγοράς φέρνουν την τοπική ανάπτυξη
Διαδικτυακή εκδήλωση, με τίτλο «Η συμβολή των γυναικών στην αγροτική ανάπτυξη: Προοπτικές και εργαλεία χρηματοδότησης», διοργάνωσαν προ ημερών τα EUROPE DIRECT των Περιφερειών Θεσσαλίας και Πελοποννήσου, με στόχο την ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της γυναίκας στην αγροτική οικονομία διαχρονικά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αναδείχθηκε η σημασία και η αναγκαιότητα της προώθησης της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, της δημιουργίας πράσινων επιχειρήσεων, της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και της ενίσχυσης της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, μέσα από τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις γυναικών από πετυχημένους γυναικείους συνεταιρισμούς, που μίλησαν για πετυχημένες πρακτικές, αλλά και για την ανάγκη να στηριχθούν αυτές οι προσπάθειες, καθώς μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της αστυφιλίας.
Στη φιλοσοφία αυτή και στις νέες προοπτικές και εργαλεία χρηματοδότησης που έχουν οι γυναίκες της υπαίθρου για την υφιστάμενη επιχείρησή τους ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν την ιδέα και το πρότζεκτ τους, εντάχθηκαν και οι εισηγήσεις εκπροσώπων της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αλλά και των κ.κ.: Ελευθερίας Μπακάλη, εκπροσώπου Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, Μονάδα Προγραμματισμού, Νίκου Καλίνη, programme manager στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DG1.D.3, Greece, Italy, Cyprus, Malta, Σοφίας Κουνενάκη – Εφραίμογλου, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Μαρίας Παρταλίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες σχετίζονταν με τη χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον γεωργικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2022 και το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027, την ισότητα των φύλων στα στρατηγικά σχέδια της ΕΕ, την ενεργή δραστηριοποίηση των γυναικών στον πρωτογενή τομέα και στη γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα, καθώς και με το πρότυπο που επικρατεί στη γεωργία και στον αγροδιατροφικό κλάδο. Έμφαση δόθηκε, επίσης, στις αλλαγές που παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από την ίδρυση των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και στη διαφοροποίηση των εκμεταλλεύσεων με τη στήριξη του προγράμματος Leader.
Στη συνέχεια, γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις και στους συνεταιρισμούς τους. Πιο συγκεκριμένα, η Ιουλία Ξηρογιάννη, sales executive «Green Land Products», η Ελένη Καραγιώργου, παραγωγός σποροφύτων, Darmos Sheila, συνιδρύτρια «The Southern Lights», η Αγλαΐα Μπέλλου, γραμματέας Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βυζίτσας.
Οι γυναίκες της Βυζίτσας δείχνουν τον δρόμο
Το παραδοσιακό γαστρονομικό χρώμα της Βυζίτσας αναδεικνύει ο τοπικός Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός «Εσπερίδες», που απαρτίζεται από μια δραστήρια και δημιουργική ομάδα, στις τάξεις της οποίας επικρατεί ικανοποίηση, λόγω της αποδοχής που είχαν τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα που παράγουν από τους πολλούς επισκέπτες του Πηλίου, την περίοδο του Πάσχα.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του συνεταιρισμού, Θεοδώρα Γκλείτσου, «η μεγάλη επισκεψιμότητα του Πηλίου την περίοδο του Πάσχα ενίσχυσε οικονομικά και τον συνεταιρισμό, καθώς αρκετοί επισκέπτες, αναχωρώντας για τις πόλεις τους, γέμισαν τις αποσκευές τους με τσουρέκια, πίτες, γλυκά κουταλιού και άλλα παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν τα 13 μέλη του συνεταιρισμού, με κόπο και μεράκι. Την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε πολλές επισκέψεις σχολείων».
Όπως τόνισε, «η συνεργασία μας με τοπικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπως της Ζαγοράς, του Τρικερίου και άλλων χωριών του Πηλίου είναι άριστη και εποικοδομητική. Βασικός στόχος μας παραμένει η διατήρηση και η προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας, η σύνδεση των τοπικώς παραγόμενων προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών κ.λπ.) με την τοπική γαστρονομία, τον τοπικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για την επιστροφή στις διατροφικές γευστικές και υγιεινές συνήθειες του παρελθόντος. Είμαστε από τους λίγους συνεταιρισμούς που διαθέτουμε πιστοποίηση HACCP και ISO. Τα προϊόντα μας μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί εκτός από τα γραφεία του συνεταιρισμού στο χωριό και στα συγκεκριμένα καταστήματα delicatessen, τουριστικά καταστήματα, ξενώνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάρο και αλλού».
Να σημειωθεί ότι ο Γυναικείος Συνεταιρισμός «Εσπερίδες» ιδρύθηκε το 2011, μέσα στην κρίση, αλλά η επιμονή και η εργατικότητα των 13 μελών (οι 7 γυναίκες σήμερα είναι ενεργές σε καθημερινή βάση) όχι μόνο τον κράτησαν ζωντανό, αλλά σήμερα προσφέρει μια ασφαλή επαγγελματική διέξοδο. Η Βυζίτσα απέχει 30 χλμ. από τον Βόλο και μόλις 2 χλμ. από τις ξακουστές Μηλιές με τα τραγανά φιρίκια, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες ξεγνοιασιάς και επαφής με τη φύση.