Ισραήλ: «Επανασχεδιάζοντας» την κυψέλη για τη διάσωση των μελισσών

Η κινητή δομή της Beewise στεγάζει και παρακολουθεί πολλές αποικίες επικονιαστών, ενώ εκτελεί και χρέη… μελισσοκόμου

Η ισραηλινή startup Beewise Technologies επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη, την υπολογιστική όραση, τους αισθητήρες και την προηγμένη ρομποτική για να σώσει τις μέλισσες, οι οποίες υφίστανται ανυπολόγιστες απώλειες εξαιτίας τη ανθρώπινης δραστηριότητας.

Για να περιορίσει την καταστροφή, η νεοφυής επιχείρηση «επανασχεδίασε» την τεχνητή κυψέλη, αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές ξύλινες κατασκευές σε σχήμα κουτιού με το BeeHome, μια κινητή δομή που μοιάζει με τροχόσπιτο, η οποία στεγάζει και παρακολουθεί τις μέλισσες, ενώ παράλληλα εκτελεί τα απαραίτητα μελισσοκομικά καθήκοντα.

Το BeeHome παρέχει στους μελισσοκόμους ζωτικής σημασίας δεδομένα σχετικά με την ευημερία των πολύτιμων επικονιαστών. Η δομή του προσομοιάζει με αυτήν του εμπορευματοκιβωτίου και μπορεί να χωρέσει μέχρι 24 κυψέλες/αποικίες μελισσών, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να φιλοξενήσει από 30.000 έως 50.000 μέλισσες, μαζί με μία βασίλισσα ανά κυψέλη.

Οι οραματιστές της Beewise αναφέρουν ότι το BeeHome έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη θνησιμότητα των μελισσών κατά 80%, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών κατά τουλάχιστον 50%, ενώ εξαλείφει περίπου το 90% της χειρωνακτικής εργασίας που απαιτείται στην παραδοσιακή μελισσοκομία.

«Το 75% όλων των φρούτων και λαχανικών στον πλανήτη γονιμοποιούνται από μέλισσες», δηλώνει στο περιοδικό Fortune ο Saar Safra, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της startup.

«Επικονιάζουν τα πάντα: μαρούλι, μήλα, αβοκάντο, ντομάτες, αγγούρια, αμύγδαλα, βαμβάκι, καφέ. Ζούμε κυριολεκτικά με τα πράγματα που επικονιάζουν. Από την άλλη πλευρά, το 40% των αποικιών μελισσών καταρρέει κάθε χρόνο [παγκοσμίως]».