JRC: Ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στις ΑΠΕ για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη

Η τρέχουσα δεκαετία είναι κρίσιμη για να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κατεύθυνση των επενδύσεων προς τεχνολογίες χαμηλών και μηδενικών εκπομπών είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού, έτσι ώστε να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, με προσπάθεια περιορισμού σε 1,5 βαθμό Κελσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) δημοσίευσε έκθεση που εξετάζει τις επενδύσεις στην παραγωγή, τον μετασχηματισμό, την προσφορά και τη ζήτηση ενέργειας. Επιπλέον, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αυτές πρέπει να επιταχυνθούν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η παγκόσμια πορεία των εκπομπών με μια πορεία συμβατή με τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Υπογραμμίζει, επίσης, τις επιπτώσεις στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα πρέπει να αυξηθούν κατά 70% αυτήν τη δεκαετία, φθάνοντας τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Επίσης, τα ποσοστά ενεργειακής απόδοσης πρέπει να διπλασιαστούν και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας να φτάσει τα 11 TW (terawatt) έως το 2030 για το σενάριο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα οφέλη, πέραν της επίτευξης της ενεργειακής μετάβασης και των περιβαλλοντικών και κλιματικών οφελών της. Οι υψηλότερες επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες θα αντισταθμίσουν τη μείωση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, ενισχύοντας τη ζήτηση για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως ο κατασκευαστικός και ο μεταποιητικός τομέας.

Μετατόπιση της έμμεσης απασχόλησης στις ΑΠΕ

Η αύξηση των επενδύσεων σε διάφορες τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται, οι οποίες αναφέρονται ως έμμεση απασχόληση.

Ενώ αυτές οι έμμεσες θέσεις εργασίας μειώνονται με την πάροδο του χρόνου για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, συνολικά υπάρχει αύξηση του αριθμού των έμμεσων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τις επενδύσεις σε τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Από το 2020 έως το 2050, υπάρχει σαφής μετατόπιση της έμμεσης απασχόλησης από τους τομείς των ορυκτών καυσίμων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μέχρι το 2050, στο σενάριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, υπάρχουν συνολικά 590.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως στον κατασκευαστικό κλάδο για τον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, υπάρχουν συνολικά πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των «αγαθών άλλου εξοπλισμού» για την παραγωγή εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.