Αυτό το άρθρο είναι 89 μηνών

Κ. Αγοραστός: «Η εποχή του «τενεκέ» για το ελαιόλαδο πρέπει να περάσει στην ιστορία»

«Τυποποίηση, ταυτότητα και μάρκετινγκ με όρους διεθνής αγοράς για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου»
03/04/2017
2' διάβασμα
k-agorastos-i-epochi-tou-teneke-gia-to-elaiolado-prepei-na-perasei-stin-istoria-4316

Το τρίπτυχο «τυποποίηση, δημιουργία ταυτότητας (branding) και προώθησή του με όρους αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς (marketing)» έθεσε ως προϋπόθεση για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

«Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το ίδιο προϊόν, το οποίο είναι μοναδικό διεθνώς. Αυτό, όμως, δεν αρκεί να το ξέρουμε εμείς, πρέπει να το επικοινωνήσουμε, να το προβάλλουμε στην αγορά, στο παγκόσμιο καταναλωτικό κοινό. Χρειάζονται, επίσης, το κατάλληλο μπουκάλι και σύγχρονο design, χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες γιατί αυτές κάνουν τη διαφορά. Βέβαιο είναι, πάντως, ότι η εποχή του «τενεκέ» πρέπει να περάσει στην ιστορία», πρόσθεσε.

Ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε στην ομιλία και το εξής:

«Επειδή κατά καιρούς κυκλοφορούν κάποιες ιστορίες επιτυχίας με ελαιόλαδο, θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν γίνεται το προϊόν όλων να πωλείται 100 λίρες στα Χάροντς. Το επισημαίνω διότι συχνά οι μεγάλες προσδοκίες, όταν δεν εδράζονται σε ρεαλιστική βάση, οδηγούν σε μεγάλες απογοητεύσεις.

Και χρειάζεται διπλή προσοχή να μην προστεθεί στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό κι ένας εσωτερικός ανταγωνισμός που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέδειξε για άλλη μια φορά την πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών ότι «η χώρα μας σήμερα χρειάζεται μια Παραγωγική Επανάσταση με πρωταγωνιστικό ρόλο των Περιφερειών καθώς έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους ως ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα να τολμήσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά,

  • «Να μειώσουν το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα.
  • Να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και τις εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές γενικά και ειδικότερα για αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.
  • Το Δημόσιο να ασκήσει αποτελεσματικά το ρυθμιστικό του ρόλο στην αγορά. Ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμός ναι, όμως το Δημόσιο πρέπει να θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και να εποπτεύει το χώρο αντιμετωπίζοντας τις όποιες στρεβλώσεις, οι οποίες και τον ανταγωνισμό νοθεύουν και πλήττουν τις υγιείς επιχειρήσεις και τους νομοταγείς επιχειρηματίες και παραγωγούς», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
ΓΡΑΦΕΙ: