Και πάλι στα μπλόκα: Τα προβλήματα ενώνουν τον αγροτικό κόσμο

Και πάλι στα μπλόκα: Τα προβλήματα ενώνουν τον αγροτικό κόσμο

Με οδηγό τα κοινά προβλήματα φαίνεται ότι στον αγροτικό κόσμο γίνονται για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, προσπάθειες να βρεθούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών όλων των τάσεων και χρωμάτων, προκειμένου από κοινού και ενιαία και σε πανελλαδικό επίπεδο να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

Αυτό άλλωστε έδειξε και η παρουσία και συμμετοχή όλων, στην πρώτη για φέτος πανελλαδική σύσκεψη, που κάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, στις 30 Οκτώβρη. Σε αυτή συμμετείχαν 11 Ομοσπονδίες, πάνω από 100 Αγροτικοί Σύλλογοι και δεκάδες Επιτροπές Μπλόκων και Επιτροπές Αγώνων από 41 νομούς της Ελλάδας, παίρνοντας αποφάσεις για συντονισμένες δράσεις το επόμενο διάστημα, με κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο και με προοπτική κλιμάκωσης αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, με την κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους.

Μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, στόχος είναι να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε πόλη και χωριό ανά την χώρα, να γίνει μια σφυγμομέτρηση των τάσεων και αντιδράσεων, αλλά και να διαμορφωθεί ένα διεκδικητικό πλαίσιο που θα ικανοποιεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό τους περισσότερους. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των κινήσεων θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου εκ νέου στη δεύτερη πανελλαδική σύσκεψη, που έχει οριστεί για τις 18 Δεκέμβρη, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Τα αιτήματα των περσινών κινητοποιήσεων θα επικαιροποιηθούν με την συμπλήρωση νέων, που αφορούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή των μέτρων του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ. Ως νέα αιτήματα καταγράφονται ο καθορισμός ακατάσχετου ποσού στην τράπεζα για τους αγρότες στο ύψος των 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 για κάθε παιδί, να μην μπει πρόσθετο περιβαλλοντικό τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, να μην ισχύσει η περικοπή της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 60% στους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κ.ά.

Την ίδια στιγμή ανά την Ελλάδα, αγροτικοί σύλλογοι, που δεν… ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Λάρισα, δηλώνουν ότι μέσα στο Νοέμβρη θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν τον τρόπο αντίδρασής τους.

  • Ανθή Γεωργίου

Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του ΣΕΚ

Την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Νοέμβρη, ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ελλάδος συνεδριάζει, θέτοντας επί τάπητος τους βασικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς, με μία δέσμη μέτρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της κτηνοτροφίας. Ανάμεσα στα μέτρα άμεσης προτεραιότητας περιλαμβάνεται η ανάγκη γενναίας ρύθμισης των κτηνοτροφικών χρεών για την επιβίωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, εξασφάλιση ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια, μείωση των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και στις χονδροειδείς ζωοτροφές από 24% στο 13%, με προοπτική να πάει στο 8%, καθώς και απαλλαγή των παραγωγικών ακινήτων από κάθε φόρο, συμπεριλαμβανόμενου και του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, εξεύρεση μόνιμης και ολοκληρωμένης λύσης στον τομέα των βοσκότοπων, επίλυση του ζητήματος της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας και χτύπημα των ελληνοποιήσεων. Παράλληλα, στα μακροπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων, ανάπτυξη έρευνας για το χτύπημα των ζωονόσων και σύνδεση με τις πραγματικές ανάγκες των κτηνοτρόφων, ενίσχυση των επενδύσεων, πιστοποίηση και προώθηση καινοτόμων ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων κ.ά.

Ραντεβού στις 18 Δεκεμβρίου δίνει η Δυτ. Ελλάδα

Σε τοπικά συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις λίγο μετά τις εορτές των Χριστουγέννων προσανατολίζονται οι αγρότες των νομών Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο αγροτικός κλάδος, τόσο λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται από την κυβέρνηση όσο και από τα φορολογικά μέτρα εις βάρος τους. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που αναμένεται να αποφασιστούν στις 18 Δεκεμβρίου από την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων. Το προεδρείο του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου είχε μεταβεί στη Νίκαια της Λάρισας, συμμετέχοντας στην σύσκεψη. «Η φορολόγηση και τα μέτρα κατά του κλάδου μας κινητοποιούν παραγωγούς και κτηνοτρόφους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΑΣΑ, Θανάσης Χελάκης, ο οποίος δηλώνει έτοιμος για κάθοδο των τρακτέρ στα οδικά μπλόκα, εφόσον αποφασιστεί από κοινού. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι, όπως και οι υπόλοιποι αγρότες, ζητούν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους και αλλαγή κανονισμού, διεκδικώντας ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή χρηματοδότηση.

  • Νικολέτα Τζώρτζη

Κινητοποιήσεις με δόσεις Θεσσαλία 

Επαρχιακά-νομαρχιακά συλλαλητήρια μέσα στον Νοέμβριο, με αγροτικά μηχανήματα και συγκεντρώσεις που ίσως εξελιχθούν σε καταλήψεις έξω από υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ολόκληρη την χώρα, θα είναι το… πρώτο πιάτο που θα σερβίρουν φέτος στην κυβέρνηση οι αγρότες. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 18 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει εκ νέου η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, για να αποφασίσει για το κυρίως πιάτο, που είναι η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους και τα καθιερωμένα μπλόκα στις εθνικές οδούς. Αυτά αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Λάρισα, όπου η ανταπόκριση των εκπροσώπων του αγροτικού κινήματος ήταν εντυπωσιακή, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές των αγροτών που ήρθαν στον κάμπο από την Κρήτη, τον Έβρο, την Κέρκυρα και την Πελοπόννησο, η οποία μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι της επανασύστασης Αγροτικών Συλλόγων. Όσον αφορά στη μορφή των κινητοποιήσεων, τα μπλόκα στις εθνικές οδούς θεωρούνται μονόδρομος, καθώς μόνο έτσι πιέζεται η κυβέρνηση και το αγροτικό ζήτημα έρχεται στο προσκήνιο, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων και στο πλαίσιο της προθέρμανσης των μπλόκων, αγρότες συμμετείχαν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας το τοπικό Εργατικό Κέντρο κι άλλοι φορείς.

  • Γιώργος Ρούστας                                                                                                               

Ναι μεν αλλά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Σβησμένες προς το παρόν οι μηχανές των τρακτέρ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, απέναντι στις επικείμενες κινητοποιήσεις, με εξαίρεση την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, που συμμετείχε στη συνάντηση της Νίκαιας. «Αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο έτος. Σε νέα συνάντηση που θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα θα καθοριστεί η ημερομηνία των κινητοποιήσεων», μεταφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Μαργαριτίδης. Οι υπόλοιποι σύλλογοι αγροτών στους πέντε νομούς της περιφέρειας μεταφέρουν τον προβληματισμό τους για το είδος των κινητοποιήσεων και αναφέρουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα από γενικές συνελεύσεις. Θρακιώτης συνδικαλιστής υποστηρίζει ότι η χρονική στιγμή δεν είναι κατάλληλη. Κοινή θέση των περισσοτέρων αγροτών που συμμετείχαν ενεργά στις χειμερινές κινητοποιήσεις είναι ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με τον συγκεκριμένο υπουργό, γιατί τον θεωρούν αναξιόπιστο.

  • Μαρία Αμπατζή

Πρεμιέρα στις 24 Νοεμβρίου στην Ημαθία

Με πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις και παρεμβάσεις, αλλά και συμμετοχή σε εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, θα δώσει το αγωνιστικό παρών του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Δημήτρη Τσιουλάκο, και με βάση τα όσα αποφασίστηκαν στην πανελλαδική συγκέντρωση των μπλόκων στη Νίκαια, η πρώτη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου, στο συλλαλητήριο με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Για κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές, αλλά και πιθανές δράσεις πριν από αυτές με στόχο το «ντοπάρισμα» του αγροτικού κόσμου, κάνει λόγο ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος. Όπως τονίζει, θα πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις σε κάθε χωριό και πόλη και θα αποφασίζει ο κόσμος τον τρόπο, τον τόπο και τον χρόνο των κινητοποιήσεων. Σε ότι αφορά τα αιτήματα, όπως επισημαίνει ο Σ. Λίτος, αυτά δεν έχουν αλλάξει από πέρσι, ενώ προστέθηκαν και νέα βάρη.

  • Αφροδίτη Χρυσοχόου

Σε αναμονή η Στερεά Ελλάδα

Σε αναμονή βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Εκτός από τα στελέχη της ΠΑΣΥ, της Στυλίδας, της Μακρακώμης και της Ανθήλης, από Φθιώτιδα δεν συμμετείχαν άλλες ομάδες στην πρόσφατη συνάντηση της Νίκαιας. Από το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας συμμετείχε στη σύναξη της Νίκαιας ο Γιάννης Βάγκος, ο οποίος επισήμανε ότι «ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων αποτελεί για μας την αφετηρία για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων μας και τη δυναμική τους παρουσία σε όλες τις δραστηριότητές μας. Δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, γιατί θα εξαφανίσουν τους αγρότες από τα χωράφια τους». Στο ίδιο επίπεδο κινήθηκε και ο Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος του συνεταιρισμού Ορχομενού.

  • Γιάννης Σάρρος

Συμμετοχή στα μπλόκα και από την ΟΑΣΠ Πελοποννήσου

Αποφασισμένοι να συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν είναι οι αγρότες της Πελοποννήσου, που εντάχθηκαν στην νεοϊδρυθείσα Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) και οι οποίοι συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Λάρισας. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Ομοσπονδίας είχαν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσήνης, ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Κορινθίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού.

  • Γιώργος Αργυρίου

Σχεδιασμός με οδηγό το 2015 στην Κρήτη

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Κρήτης το 2015 δεν επιτρέπεται να χάσουν την αξία που έλαβαν στα μάτια του αγροτικού κινήματος, οπότε τα βήματα ενόψει νέων κινητοποιήσεων στο νησί, όπως εξηγούν οι αγροτοσυνδικαλιστές, δεν γίνεται να διαμορφώνονται με προχειρότητα. Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, Γιώργος Τζωρτζάκης, επισήμανε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων όλης της Κρήτης από τον αγροτικό χώρο, ούτως ώστε η απόφαση που θα ληφθεί να είναι μια απόφαση που θα «καλλιεργήσει» το έδαφος για μια επιτυχημένη κινητοποίηση που θα προσπαθήσουν να έχει πανελλαδικά χαρακτηριστικά. «Ούτως ή άλλως μιλάμε με τους συναδέλφους απ΄ όλη τη χώρα και νομίζω ότι παρά τα προβλήματα που έχουν τοπικό χαρακτήρα σε γενικές γραμμές, όλοι οι αγρότες της χώρας παλεύουμε για τις ίδιες διεκδικήσεις».

  • Κάλλια Πετσαλάκη