Καλαμπόκι: Παραγωγή πάνω και από το περσινό ρεκόρ προβλέπει το IGC

Η σοδειά των ΗΠΑ καταγράφεται αυξημένη κατά 5,2 εκατ. τόνους – Μείωση αναμένεται στον θεσσαλικό κάμπο.
26/08/2024
4' διάβασμα
kalaboki-paragogi-pano-kai-apo-to-persino-rekor-provlepei-to-igc-330170

Σε νέα κορυφή 1.224,8 εκατ. τόνων (+2,2 εκατ. τόνους) αναμένεται να… σκαρφαλώσει φέτος η παγκόσμια παραγωγή αραβόσιτου, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (International Grains Council – IGC), ξεπερνώντας ελαφρώς το ρεκόρ της περασμένης σεζόν.

Η αύξηση αυτή συνδέεται με άνοδο της σοδειάς στις ΗΠΑ, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από μείωση στην παραγωγή του Καναδά, της ΕΕ και της Ουκρανίας. Ειδικότερα, η καλλιέργεια της ΕΕ μειώθηκε κατά 1,8 εκατ. τόνους, στους 63,1 εκατ. τόνους. Σε συνδυασμό με τον ξηρό και ζεστό καιρό στην κεντρική Ευρώπη, η παραγωγή της Ουκρανίας αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 0,5 εκατ. τόνους, στους 27,2 εκατ. τόνους (-12,3%).

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή των ΗΠΑ καταγράφεται αυξημένη κατά 5,2 εκατ. τόνους, φτάνοντας τους 379,2 εκατ. τόνους. «Οι συνθήκες καλλιέργειας παρέμειναν σε γενικές γραμμές ευνοϊκές σε βασικές παραγωγικές περιοχές της Κίνας, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προοπτικές απόδοσης, με την πρόβλεψη καλλιέργειας στους 296 εκατ. τόνους (+2,5%)», αναφέρει το IGC.

Και προσθέτει: «Αν και η χρήση αραβοσίτου (135,8 εκατ. τόνους, -2,3% ετησίως) προβλέπεται να μειωθεί λόγω της κακής συγκομιδής στις βασικές καταναλωτικές περιοχές της Νότιας Αφρικής, η συνολική κατανάλωση προβλέπεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, 1.229,7 εκατ. τόνους (+1,6 εκατ. τόνους). Ειδικότερα, η χρήση για ζωοτροφές αναμένεται αυξημένη κατά 1,3% και για βιομηχανική χρήση κατά 0,6%».

Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν πως το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 6,1% –στους 180,1 εκατ. τόνους– από το ρεκόρ της περασμένης σεζόν, αντανακλώντας τη μικρότερη ζήτηση εισαγωγών από βασικούς αγοραστές. Το Μεξικό αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και ακολουθούν η Κίνα (19 εκατ. τόνοι) και η ΕΕ (18 εκατ. τόνοι). Εν μέσω άμβλυνσης του ανταγωνισμού, οι ΗΠΑ αναδεικνύονται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας (58,9 εκατ. τόνοι, +13,9% ετησίως), ακολουθούμενες από τη Βραζιλία (44,3 εκατ. τόνοι), την Αργεντινή (34,5 εκατ. τόνοι) και το Ηνωμένο Βασίλειο (20,6 εκατ. τόνοι).

Αλώνισαν τα πρώιμα στη Θεσσαλία

Ολοκληρώθηκε προ ημερών ο αλωνισμός στα πρώιμα καλαμπόκια στον θεσσαλικό κάμπο, με μειωμένες αποδόσεις γύρω στα 1.200 κιλά το στρέμμα, όταν η μέση παραγωγή κυμαινόταν στα 1.500 κιλά το στρέμμα. Αντίστοιχη μείωση αναμένεται και στις φυσιολογικές καλλιέργειες, στις οποίες ο αλωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

Ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός στο πράσινο καλαμπόκι (ενσίρωμα) της Θεσσαλίας, το οποίο προορίζεται για ζωοτροφή, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» είχαμε μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, περίπου 5 έως 6 τόνους το στρέμμα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», Παναγιώτη Καλφούντζο, «φέτος, η έλλειψη νερού και το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο –λόγω Daniel– απέτρεψε τους παραγωγούς από το να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, με αποτέλεσμα τα καλλιεργούμενα στρέμματα να είναι μειωμένα κατά 50%, ιδιαίτερα στον άξονα Λάρισας-Βόλου».

Να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός στο πράσινο καλαμπόκι (ενσίρωμα), το οποίο προορίζεται για ζωοτροφή, όπου και εκεί είχαμε μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, περίπου 5 έως 6 τόνους το στρέμμα (πέρυσι, 7 με 7,5 τόνους το στρέμμα). Η τιμή πώλησης για τον παραγωγό για το ενσίρωμα φέτος είναι στα 5 λεπτά (πέρυσι, 5,5 λεπτά).

Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Καλφούντζο, «η τιμή παραγωγού για τον καρπό αναμένεται να κυμανθεί στα 23 με 24 λεπτά. Δεδομένων των συνθηκών και της προβληματικής αγοράς που επικρατεί σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, η τιμή στο καλαμπόκι κρίνεται ικανοποιητική. Ας μην ξεχνάμε ότι η παραγωγή στα Βαλκάνια είναι σημαντική, επηρεάζοντας έτσι και τον ανταγωνισμό στη χώρα μας».