STOP στη ρύπανση-μόλυνση του Καλαμά

Εφορμώ, κατασπαράζω, βρίσκομαι σε οργή. Αυτό σημαίνει το αρχαίο «θύω» από το οποίο πηγάζει η ιστορική ονομασία Θύαμις του ποταμού Καλαμά. Ο ποταμός Καλαμάς είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου. Είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είναι ίσως το μοναδικό ποτάμι που γνωρίζουμε επακριβώς τις πηγές ρύπανσής του εδώ και 40 χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα κλείνουμε τα μάτια και κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Μέρα με τη μέρα μετατρέπεται από πηγή ζωής, αναψυχής, πολιτισμού και ανάπτυξης σε εστία περιβαλλοντικής
απαξίωσης και καταστροφής της μεγάλης λεκάνης απορροής του αλλά και των γειτονικών προς αυτή περιοχών.

Οι αιτίες είναι γνωστές σε όλους. Όλες σχεδόν οι μονάδες του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων (πτηνοτροφεία, χοιροστάσια, βουστάσια, ιχθυοτροφεία, βιομηχανίες-βιοτεχνίες, όπως μεταλλοβιομηχανίες, τυροκομεία, μονάδες παραγωγής ζωοτροφών, πλυντήρια, συνεργεία κ.ά.) ρίχνουν ουσιαστικά τα απόβλητά τους στο ποτάμι. Το ίδιο συμβαίνει με τα αστικά απόβλητα της πόλης των Ιωαννίνων, λόγω της ελλιπούς λειτουργίας του σταθμού βιολογικού καθαρισμού, αλλά και των παρακαλάμιων χωριών και οικισμών. Προσθέτουμε και τη μόλυνση από τα φυτοφάρμακα, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, την απόρριψη των αντίστοιχων συσκευασιών, το ξέπλυμα μηχανημάτων και εργαλείων, τον λαθεμένο τρόπο άρδευσης με κατάκλιση, τη χρήση του ποταμού σαν σκουπιδότοπο και εύκολα καταλαβαίνουμε πόσο οξύ πρόβλημα δημιουργείται. Η κατάσταση αυτή έχει μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο και έχει επιδράσει καθοριστικά στη γενικότερη απαξίωση και εγκατάλειψή της από τους κατοίκους.

Τα λόγια και οι υποσχέσεις περισσεύουν. Οι πράξεις όμως είναι λιγοστές έως ανύπαρκτες. Επιβάλλεται να υπάρξουν παρεμβάσεις και μέτρα που θα εμποδίσουν την περαιτέρω υποβάθμισή και την επιστροφή του στην προηγούμενη κατάσταση, όπως έχει συμβεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στην Ευρώπη.Οι κύριες πηγές του βρίσκονται στο όρος Νεμέρτσικα απ΄ όπου πηγάζει ο ποταμός Γορμός που κυλά με Νότια κατεύθυνση, ώσπου συναντά στο ύψος του κάμπου του Παρακαλάμου τα νερά του ποταμού Νεζερού Δυτικά και των πηγών Δολιανών, Λιμπούσδα, Καλπακίου και Βελλάς Ανατολικά.

Το ξεχωριστό αυτό υδάτινο οικοσύστημα αποτελείται από σπουδαίους βιότοπους βαλκανικών ενδημικών ειδών, που σε συνδυασμό με την ύπαρξη σημαντικών αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, προσδίδουν στην περιοχή σημαντική σπουδαιότητα. Η περιοχή των στενών του ποταμού, έκτασης 1.867 εκταρίων και οι εκβολές του έκτασης 8.481 εκταρίων, έχουν χαρακτηριστεί Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

Η ταινία μικρού μήκους, σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Συκοβέλη. Πρωταγωνιστεί ο δρομέας Θανάσης Κουρής.

"ΚΑΛΑΜΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ"-Η ταινία μικρού μήκους,σε σκηνιθεσία του Μενέλαου Συκοβέλη.Πρωταγωνιστεί ο δρομέας Θανάσης Κουρής. Menelaos Sykovelis

Δημοσιεύτηκε από Epirusgate στις Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Κεντρική φωτογραφία: ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ