Ο καλός καιρός δεν αλλάζει τον «αέρα» της αγοράς

Ιδανικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή για τα φυλλώδη λαχανικά, όπως και για άλλα κηπευτικά. Αυτές, σε συνδυασμό και με τις βροχοπτώσεις, βοήθησαν στην ανάπτυξη των φυτών και ένα μεγάλο ποσοστό είναι έτοιμο για συλλογή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην αγορά. Σε αντιδιαστολή με την προσφορά, οι τιμές δείχνουν να είναι καθηλωμένες και πολλές από αυτές χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Σημαντική, επίσης, είναι και η παρουσία ομοειδών προϊόντων από γειτονικές χώρες, που ανταγωνίζονται σε μεγάλο βαθμό τα εγχώρια. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί και το γεγονός της αλλαγής του καταναλωτικού προτύπου, όπου ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών στρέφεται στις έτοιμες σαλάτες, καθώς και στα έτοιμα προς χρήση μαγειρικής φυλλώδη λαχανικά.

Όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Τράκας, γεωπόνος από τα Ίρια Αργολίδας, ένα σημαντικό ποσοστό κομμένων μαρουλιών της περιοχής κατευθύνεται σε έτοιμη σαλάτα. Σε ό,τι αφορά τα νωπά μαρούλια, οι τιμές για τον ίδιο δείχνουν να είναι καθηλωμένες σε σύγκριση με πέρυσι.

«Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες αποδόσεις, αλλά η αγορά δεν δείχνει διατεθειμένη να τις απορροφήσει. Ένα σημαντικό ποσοστό, από τις υπάρχουσες καλλιέργειες, οι παραγωγοί δεν το προλαβαίνουν και το καταστρέφουν».

Στο ερώτημά μας αν αυτές οι πρακτικές συμβαίνουν τακτικά, ο κ. Τράκας μας είπε ότι το μαρούλι ολοκληρώνει τον κύκλο του μετά από έναν αριθμό ημερών και θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να χάνει την ποιότητά του. «Αν σε αυτό το διάστημα εμείς δεν το έχουμε πουλήσει, θα το καταστρέψουμε και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε νέα καλλιέργεια, ώστε να καλύψουμε τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, είπε ότι «αυτή την περίοδο πωλούνται από 10 έως 15 λεπτά το τεμάχιο και με συμβολαιακή σχέση από 60 έως 70 λεπτά το κιλό». Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, περιγράφοντας χαρακτηριστικά την αγορά ενός σπορόφυτου μαρουλιού.

«Το έτοιμο προς φύτευση σπορόφυτο του μαρουλιού στοιχίζει από 6 έως 7 λεπτά το τεμάχιο. Αν σε αυτό συμπληρώσουμε και τα άλλα κόστη, θα πρέπει η τιμή του μαρουλιού να είναι πάνω από 20 λεπτά, ώστε να συμφέρει τον παραγωγό που καλλιεργεί».

Αυξάνουν οι βιοτεχνίες έτοιμης σαλάτας

Θέλοντας να δώσουν προστιθέμενη αξία στα λαχανικά, διάφοροι επιχειρηματίες στρέφονται προς τις έτοιμες σαλάτες. Συνομιλήσαμε με ανθρώπους του χώρου, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Μας εξήγησαν ότι για να μπορέσουν να σταθούν στην αγορά, προχώρησαν και οι ίδιοι σε καλλιέργεια εκατοντάδων στρεμμάτων φυλλωδών λαχανικών, ώστε να γνωρίζουν από τον σπόρο μέχρι και το ράφι την ταυτότητα του προϊόντος που έχουν.

Παράλληλα, για να μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος που δεν τους συμφέρει να καλλιεργούν, το παίρνουν από άλλους παραγωγούς. «Από τα φυλλώδη λαχανικά που παράγουμε, ένα ποσοστό καταλήγει στην αγορά ως νωπό και το υπόλοιπο το μεταποιούμε, το δίνουμε σε επιχειρήσεις παραγωγής ζύμης, καθώς και σε μικρά και μεσαία καταστήματα λιανικής πώλησης, αποφεύγοντας τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, διότι οι συμφωνίες που κάναμε δεν μας συμφέρουν», καταλήγουν οι παραγωγοί.

Σταθερή αλλά μικρή η ζήτηση του πράσου

Εστιάζοντας στην πολύχρονη καλλιέργεια του πράσου στην περιοχή της Θήβας, ο Κώστας Καφές, παραγωγός από το Πυρί, μας ενημερώνει ότι παράγεται από μικρές εκτάσεις, αλλά προορίζεται κυρίως για την περίοδο τον Χριστουγέννων. Διαφέρει από τα άλλα φυτά, γιατί μπορεί να καλύψει την καλλιεργούμενη έκταση για περίπου ενάμιση χρόνο. «Εμείς το σπέρνουμε στο χωράφι από αυτή την περίοδο και θα το συλλέξουμε την επόμενη χρονιά έως τα μέσα της άνοιξης.

Η παραμονή του στο χωράφι και το κόστος συντήρησης για την ανάπτυξή του, είναι σημαντικά μεγάλο και για τον λόγο αυτόν δεν καλλιεργούμε μεγάλες εκτάσεις». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, ο κ. Καφές μας είπε ότι «δεν ξεπερνά αυτή την περίοδο τα 50 λεπτά το κιλό και είναι περίπου η ίδια με την περσινή».

Προβλήματα με τις σκωριάσεις σε σέλινο και σελινόριζα

Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα και οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης ασθενειών στα φυλλώδη λαχανικά και ειδικότερα στο σέλινο. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κούτρα, παραγωγό σπορόφυτων στην περιοχή της Χαλκίδας, παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα σκωριάσεων στα φύλλα.

Ζητήσαμε από τον ίδιο να μας δώσει μία εικόνα των παραγωγών που συνεργάζεται. «Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη χρονιά», τόνισε. «Οι καλλιέργειες δείχνουν να είναι σταθερές και πιστεύω ότι, αν βοηθηθούν ακόμη λίγο από τον καιρό, η επάρκεια σε σέλινο και σελινόριζα στην αγορά για τις μέρες των γιορτών θα είναι ικανοποιητική».

Απευθυνθήκαμε και σε παραγωγούς να μας μεταφέρουν την εικόνα της αγοράς, αλλά και των τιμών. Σε ό,τι αφορά το σέλινο, μας είπαν ότι η τιμή του κυμαίνεται περίπου στα 60 λεπτά το κιλό και η σελινόριζα ξεπερνά το 1 ευρώ το κιλό.