Καπνός: Η ποιότητα κάνει τους παραγωγούς να αισιοδοξούν για τις τιμές
Σε μια δύσκολη χρονιά δείχνει να εξελίσσεται, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συγκομιδής και των τελευταίων φύλλων του καπνού, η φετινή καλλιεργητική περίοδος. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και ιδιαίτερα οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα κυρίως στις ξερικές καλλιέργειες, αλλά και στις πλατύφυλλες, όπως είναι η ποικιλία Βιρτζίνια. Καλύτερη εικόνα παρουσίασε η ποικιλία Κατερίνη και ιδιαίτερα οι ποτιστικές καλλιέργειες.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει ο Νίκος Μαυρίδης, παραγωγός καπνού ποικιλίας Κατερίνη από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας, ο οποίος δεν έχει καταγράψει σημαντικές διαφοροποιήσεις στην καλλιέργεια από την περσινή περίοδο στην περιοχή του. Όπως υποστηρίζει, οι ποτιστικές καλλιέργειες κινήθηκαν στα 260-270 κιλά το στρέμμα, σκιαγραφώντας, σύμφωνα με τον ίδιο, μια μέση χρονιά, με καλή όμως ποιότητα.
Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, δηλώνει ότι οι προσδοκίες των παραγωγών δείχνουν να είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όταν η τιμή της ποικιλίας Κατερίνη κινήθηκε μεσοσταθμικά στα 5,10 ευρώ το κιλό. «Το κόστος είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο και η ποιότητα των καπνών είναι και αυτή άριστη. Για τους λόγους αυτούς, αναμένουμε και καλύτερες τιμές», εξηγεί.
Ίδια εικόνα με τη Λάρισα φαίνεται να παρουσιάζουν και τα Γρεβενά, όπως περιγράφει ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, καπνοπαραγωγός από το Δασοχώρι Δεσκάτης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η φετινή χρονιά είναι καλή, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα. Ωστόσο, δεδομένης της φθίνουσας εξέλιξης που έχει η συγκεκριμένη καλλιέργεια σε βάθος χρόνου, ο κ. Παπαευθυμίου ζητά «να στηριχθούν οι παραγωγοί, αν θέλει η πολιτεία και η αγορά να συνεχίσουμε να παράγουμε το προϊόν αυτό».
Πάνω από 20% η μείωση της παραγωγής στην ποικιλία Βιρτζίνια
Σημαντικά μειωμένες δείχνουν να είναι οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφουν οι καπνοπαραγωγοί της ποικιλίας Βιρτζίνια. Όπως υποστηρίζουν, οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια, με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους των φύλλων. Η ποιότητα, όμως, για τον πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Νομού Καρδίτσας, Παναγιώτη Κεφαλά, δείχνει να είναι καλή. Ο ίδιος προβληματίζεται κυρίως για το κόστος παραγωγής, καθώς, όπως εκτιμά, «το εισόδημα των καπνοπαραγωγών της περιοχής μας θα κινηθεί σε οριακά επίπεδα, αν δεν ανέβουν οι τιμές».
Για μείωση των στρεμματικών αποδόσεων, που υπερβαίνει το 20%, κάνει λόγο και ο Βασίλης Ιωάννου, καπνοπαραγωγός από τον Κολινδρό Πιερίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι παρά τις αυξημένες ποσότητες νερού και αρδεύσεων, που πρόσθεσαν στην καλλιέργεια του καπνού, οι αποδόσεις της ποικιλίας Βιρτζίνια ήταν αισθητά μειωμένες. «Περιμένουμε από τις εταιρείες εμπορίας καπνού την ποιοτική κατάταξη της παραγωγής, αλλά και τις τιμές που θα πάρουμε, ώστε να αξιολογήσουμε και το οικονομικό αποτέλεσμα της τρέχουσας περιόδου», συνοψίζει.
Για ολοκλήρωση της συλλογής της ποικιλίας Βιρτζίνια στις αρχές Νοεμβρίου κάνει λόγο ο Χρήστος Γιαλούρης, καπνοπαραγωγός από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας. Και εκείνος στέκεται στα ιδιαίτερα αυξημένα κόστη, ενώ τονίζει ότι «επιμένουμε στην ποιότητα, ώστε μέσα από αυτή να πάρουμε και την καλύτερη τιμή».
Καιρός και πράσινο σκουλήκι «ψαλίδισαν» τα κιλά κατά 30% στην ΑΜ-Θ
Σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜ-Θ), η συγκομιδή του καπνού θα συνεχιστεί για περίπου μία εβδομάδα ακόμη, αλλά στα περισσότερα σημεία έχουν ολοκληρωθεί όλα τα χέρια. Η καλλιέργεια του Μπασμά αντιμετώπισε φέτος το πράσινο σκουλήκι, τους παρατεταμένους καύσωνες, την ξηρασία και την απουσία βροχών, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική μείωση της παραγωγής.
Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, ενώ το καλοκαίρι είχε προηγηθεί επιστολή του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, που υπέγραφε ο πρόεδρος, Αμέτ Σινάν, προς τη ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ. Μετά την επιβεβαίωση της ζημιάς στα καπνοχώραφα από στελέχη της ΔΑΟΚ, εστάλη επιστολή και στο υπουργείο.
Κοινή συνισταμένη των αιτημάτων είναι οι αποζημιώσεις προς τους καπνοπαραγωγούς, για να αποκατασταθεί το εισόδημά τους. Ανατρέχοντας σε παλαιότερες δύσκολες καλλιεργητικά χρονιές, ο κ. Σινάν αναφέρει ότι οι παραγωγοί του Μπασμά είχαν λάβει αποζημιώσεις de minimis όταν ο καπνός είχε προσβληθεί από τη νεκρωτική ίωση.
«Περιμένουμε από τις εταιρείες εμπορίας καπνού την ποιοτική κατάταξη της παραγωγής, αλλά και τις τιμές που θα πάρουμε, ώστε να αξιολογήσουμε και το οικονομικό αποτέλεσμα της τρέχουσας περιόδου», συνοψίζει από την Πιερία ο παραγωγός Βασίλης Ιωάννου
Περιγράφοντας την κατάσταση του προϊόντος, ο πρόεδρος διασαφηνίζει ότι η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή, «αλλά θα έχουμε μείωση πάνω από 30% στα κιλά συγκριτικά με πέρυσι εξαιτίας του καύσωνα και της προσβολής από πράσινο σκουλήκι. Τον ακριβή αριθμό θα τον γνωρίζουμε τον Μάρτιο, οπότε θα ολοκληρωθούν οι αγοραπωλησίες του καπνού». Οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν το 2024 σε όλη τη Θράκη ήταν 22.000 στρέμματα και τα προβλήματα αφορούν όλους, με τη διαφορά ότι στον Έβρο δραστηριοποιούνται περίπου 150 παραγωγοί και ο κύριος όγκος βρίσκεται στη Ροδόπη.
Το τοπίο με τις τιμές είναι ασαφές, οι αγοραπωλησίες θα ξεκινήσουν μετά από έναν μήνα, αλλά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού εκτιμά ότι θα είναι αυξημένες, χάρη στην καλή ποιότητα. «Εάν θέλουν οι μεταποιητικές να κρατηθούν οι παραγωγοί στα καπνοχώραφα, θα πρέπει να είναι καλές οι τιμές». Η εικόνα που επικρατεί στα χωριά είναι εγκατάλειψης, λόγω των μεγάλων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.
Οι στρεμματικές αποδόσεις θα έχουν μεγάλη διακύμανση, με αφετηρία τα 150 κιλά ανά στρέμμα, ενώ μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 200-250 κιλά. «Όπου υπάρχει νερό, υπάρχουν και κιλά, αλλά φέτος, ακόμη και στα ποτιστικά χωράφια, οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες. Δυστυχώς, πολλά χωράφια στη Θράκη δεν ποτίζονται. Από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό των καλλιεργητών, προκειμένου να απολαύσουν καλές τιμές, αλλά και οι πληγέντες να λάβουν αποζημιώσεις για τις απώλειες», καταλήγει ο κ. Σινάν.