Καπνός: Μειωμένες οι αποδόσεις για Μπασμά και Κατερίνης, καλύτερα τα Βιρτζίνια

Προς το τέλος της συλλογής του δείχνει να βρίσκεται ο καπνός για τις ποικιλίες Κατερίνης και Μπασμά, εν αντιθέσει με τα Βιρτζίνια. Οι εναλλαγές των θερμοκρασιών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα και είχαν ως αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις των φυτών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα ξερικά καπνά και κυρίως στον Μπασμά, ενώ σε γενικές γραμμές η εγκατάλειψη της καλλιέργειας συνεχίζεται τόσο από πλευράς μείωσης στρεμμάτων, λόγω της έλλειψης εργατών γης και κόστους παραγωγής, όσο και αριθμού γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ένεκα της γήρανσης καπνοκαλλιεργητών.

«Ελάχιστοι είναι οι εναπομείναντες νέοι αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με την καπνοκαλλιέργεια», μας λέει ο Βαγγέλης Γιαννιώτης, πρόεδρος της ΚΑΠΝΙΚΗΣ. «Λόγω της χειρωνακτικής εργασίας αλλά και του μειωμένου εισοδήματος, πολλοί νέοι αγρότες αποστρέφονται την καλλιέργεια του καπνού», συνεχίζει.

Περιγράφοντας την τρέχουσα περίοδο, υποστηρίζει ότι ο καύσωνας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών και στις αποδόσεις. Ο ίδιος καλλιεργεί την ποικιλία Κατερίνης και ήδη βρίσκεται στο 4ο χέρι. «Εκτιμούσαμε την παραγωγή από 200 με 250 κιλά το στρέμμα, αλλά δυστυχώς φέτος με δυσκολία θα ξεπεράσουμε τα 180 κιλά».

Σθεναρά υποστηρίζει την αναγκαιότητα παραγωγής καπνού με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε οι παραγωγοί να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές. «Τη χρονιά που πέρασε πολλοί παραγωγοί πήραν ακόμη και 1 ευρώ παραπάνω από τη μέση τιμή που πουλήθηκε ο καπνός. Θα πρέπει να προσέχουμε τους χρόνους συλλογής των φύλλων και να κρατάμε τα φυτά όσο μπορούμε χωρίς προσβολές».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι υπάρχουν πιθανότητες για αύξηση, λόγω της ζήτησης. «Αν η Κατερίνης δεν ξεπεράσει τα 7 ευρώ το κιλό για το επόμενο διάστημα, πολλοί παραγωγοί θα φύγουν από την καλλιέργεια, λόγω και των αλλαγών που θα υπάρχουν στα ιστορικά δικαιώματα της νέας ΚΑΠ».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον ρόλο της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, που αποτελεί την κορυφαία οργάνωση των συνεταιρισμένων καπνοπαραγωγών. «Στην ΚΑΠΝΙΚΗ συμμετέχουν 24 ομάδες παραγωγών καπνού με 9.000 περίπου μέλη. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο στα δρώμενα του χώρου μας, για να έχουμε όμως καλύτερα αποτελέσματα θέλουμε περισσότερη συμμετοχή από τους ίδιους τους παραγωγούς και κυρίως τους νέους, ώστε να κρατήσουμε στον βαθμό που μπορούμε την καλλιέργεια».

Πάνω από 40% η μείωση της παραγωγής στη Δεσκάτη

Στο 3ο, αλλά και 4ο χέρι για ορισμένους παραγωγούς, βρίσκεται αυτή την περίοδο η συλλογή του καπνού στην περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών. Ο καπνοπαραγωγός Δημήτρης Παπαευθυμίου λέει πως, λόγω των κλιματικών συνθηκών και «ανάλογα με τα χωράφια και την περιοχή της καλλιέργειας του καπνού, θα έχουμε σημαντική μείωση που μπορεί να ξεπεράσει και το 40% της παραγωγής.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο καπνός στην περιοχή μας είναι αρνητική, πολλοί συνάδελφοι στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα την μείωση των εκμεταλλεύσεων». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια της ποικιλίας Μπασμά, όπου σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί, εξαιτίας των μειωμένων αποδόσεων και του χρόνου εργασίας που απαιτεί.

Κλείνοντας, ο ίδιος κάνει λόγο για αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο δεν καλύπτεται από τα 4,7 ευρώ το κιλό που πωλείται ο καπνός αυτή την περίοδο.

Η φυτόφθορα μείωσε τις αποδόσεις στην Ελασσόνα

Για σημαντικό πρόβλημα με την παρουσία της φυτόφθορας σε πολλές καλλιέργειες καπνού στην περιοχή της Ελασσόνας κάνει λόγο ο Νίκος Μαυρίδης, καπνοπαραγωγός από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας. Ήδη βρίσκεται στο 4ο χέρι της συλλογής του καπνού, όμως υπολογίζει μείωση πάνω από το 50% λόγω του έντονου προβλήματος από το παθογόνα που παρουσιάστηκαν στα φυτά τους.

Αναφερόμενος σε γενικότερα ζητήματα της καλλιέργειας, ο κ. Μαυρίδης υποστηρίζει ότι το κόστος έχει εκτοξευτεί στα ύψη και ειδικότερα αυτό των εργατών, που ξεπέρασε ακόμη και τα 60 ευρώ. «Εμείς πληρώνουμε τους εργάτες γης ανάλογα με τις αρμαθιές του καπνού που συλλέγουν, πρακτικά αυτό σημαίνει ένα μεροκάματο από 60 έως 70 ευρώ την ημέρα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το υπόλοιπο κόστος παραγωγής, η καλλιέργεια αρχίζει να γίνεται ασύμφορη και η αύξηση της τιμής επιβάλλεται, ώστε να υπάρχει συνέχεια», καταλήγει.

Σταθερά τα Βιρτζίνια, δυσκολίες για τον Μπασμά

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο πρόεδρος της Unitab, Θεόδωρος Ιορδανίδης. Εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ιδιαίτερα σε ξερικές καλλιέργειες του καπνού, όπως ο Μπασμάς. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών καπνού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελείται από ξερικές καλλιέργειες, όπου οι αναμενόμενες αποδόσεις δείχνουν να είναι σημαντικά μειωμένες για την τρέχουσα περίοδο». Για τα Βιρτζίνια, ο κ. Ιορδανίδης αναφέρει ότι πρόκειται για ένα φυτό ελεγχόμενο από θέματα αρδεύσεων, «διότι αν δεν έχεις νερό δεν μπορείς να καλλιεργήσεις αυτή την ποικιλία, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 κιλά το στρέμμα».

Αυτό όμως που τον απασχολεί περισσότερο είναι το θέμα της ενέργειας που απαιτείται, ώστε να γίνει η ξήρανση των φύλλων. «Το πέλετ που χρησιμοποιούμε στους φούρνους έχει εκτοξευτεί στα ύψη, άλλες χρονιές αγοράζαμε 200 ευρώ τον τόνο και τώρα ξεπερνά τα 650 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει απαγορευτικό για την καλλιέργειά μας». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής είπε ότι γίνεται συζήτηση για αύξηση, «γιατί αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, η καλλιέργεια θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και του χρόνου οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι σημαντικά μειωμένες. Με τα βοηθήματα από την πολιτεία δεν μπορεί να στηριχτεί ο καπνός», καταλήγει.