Δ. Καπούνης, πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου: «Κάποιοι αισχροκερδούν με την Πατάτα Νάξου»

«Στην αγορά κυκλοφορούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που παράγει το νησί», καταγγέλλει ο Δημήτρης Καπούνης

Υποστήριξη στους κτηνοτρόφους του νησιού παρέχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, προκειμένου να συγκρατηθεί η μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Τη στιγμή που συνεχίζονται οι δοκιμές στο νέο τυροκομείο, προκειμένου να μπει στη διαδικασία πλήρους παραγωγής το επόμενο χρονικό διάστημα, η τυροκομική μονάδα που έχει δημιουργήσει η Ένωση στην ορεινή Νάξο για την παραγωγή του -πλέον ΠΟΠ- Αρσενικού δεν λειτουργεί από τον Αύγουστο, λόγω δικαστικής εμπλοκής, όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Ο κ. Καπούνης καταγγέλλει παράλληλα την έλλειψη ελέγχων όσον αφορά την πατάτα Νάξου. «Στην αγορά υπάρχει πολλή πατάτα Νάξου, πολύ περισσότερη από αυτή που παράγεται στο νησί. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι αισχροκερδούν, αγοράζοντας πατάτα σε χαμηλή τιμή και πουλώντας την ως “Νάξου”, που έχει ακριβότερη τιμή πώλησης. Όλα αυτά πρέπει να τα δει το υπουργείο», τονίζει ο κ. Καπούνης.

Χειμερινή πατάτα τέλος

Η φετινή παραγωγή χειμερινής πατάτας του νησιού ήταν καλή και έφτασε τους 1.100 τόνους, από τους οποίους οι περίπου 800 τόνοι παραδόθηκαν στην Ένωση.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξαντληθούν οι ποσότητες -συλλογής Δεκεμβρίου- που μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Όπως αναφέρει ο κ. Καπούνης, η πατάτα που πωλείται στην αγορά κατά μέσο όρο στα 1,69 ευρώ το κιλό έχει πουληθεί από τον αγρότη στα 89 λεπτά συν ΦΠΑ. «Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε το κόστος συσκευασίας και μεταφορικών, που φτάνει τα 50 λεπτά το κιλό», συμπληρώνει. Εξηγεί, ωστόσο, ότι για τη χειμερινή πατάτα «ευτυχώς δεν υπάρχουν ψυκτικά, λόγω καιρού», οπότε δεν αυξάνεται κι άλλο το κόστος. Οι παραγωγοί έλαβαν προκαταβολή τον Ιανουάριο για τις παραδόσεις τους, ενώ τον Απρίλιο, πριν από το Πάσχα, αναμένεται να λάβουν τη δεύτερη από τις τρεις δόσεις.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, ποσοστό των χρημάτων έχει ήδη πιστωθεί στους παραγωγούς για λιπάσματα και φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να μειώνεται το τελικό ποσό που παίρνουν «στο χέρι». Ήδη έχει φυτευτεί η καλοκαιρινή πατάτα, η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 150 τόνους και η παραγωγή αναμένεται από τις 25 Μαΐου και μετά. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανομβρία. Δεν υπάρχει καθόλου νερό φέτος και, όπως μαθαίνω, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλές περιοχές της χώρας», σημειώνει.

Ανακάμπτουν οι εισκομίσεις αιγοπρόβειου

Όσον αφορά τη γραβιέρα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ εξηγεί ότι, παρά τις προσπάθειες, οι ποσότητες που παρασκευάζονται «δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση». «Είχαν μειωθεί πολύ οι παραδόσεις γάλακτος, ωστόσο έχουμε καταφέρει να φέρουμε το αιγοπρόβειο στις ποσότητες που ήταν πριν από την κρίση.

Το αγελαδινό, που ήταν στους 7-8 τόνους κάτω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τώρα είναι μόνο 1,5 τόνο χαμηλότερα», εξηγεί. Η τιμή στους παραγωγούς για το πρόβειο φτάνει τα 1,42 ευρώ, ενώ για το αγελαδινό κυμαίνεται από 55 έως 62 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του γάλακτος, αλλά και την ποσότητα του κάθε παραγωγού.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού τονίζει ότι έχει γίνει προσπάθεια να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι για να παραμείνουν στην παραγωγή και να διατηρήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, με την παροχή ζωοτροφών με πίστωση. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ενώ το χρέος των κτηνοτρόφων στην Ένωση ήταν στο 1,8 εκατ. ευρώ, τώρα έχει πλέον φτάσει τα 4 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή δικαστικής απόφασης για το τυροκομείο στο Καλόξυλο

Το νέο τυροκομείο της Ένωσης έχει ξεκινήσει δοκιμαστικές τυροκομήσεις από την αρχή του έτους, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιάννη Πολίτη. Όπως περιγράφει
ο κ. Καπούνης, ενώ η ποσότητα γάλακτος που χρειαζόταν για να φτιαχτεί ένα κιλό τυρί ήταν 11,2 κιλά, τώρα έχει μειωθεί στα 10,6, λόγω της καινούργιας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται και έχει καλύτερη απόδοση, χωρίς, φυσικά, να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα.

Το νέο τυροκομείο χτίστηκε στη θέση του παλαιού, που είχε φτιαχτεί το 1950 και, όταν μπει σε πλήρη λειτουργία, σταδιακά το υφιστάμενο θα μετατραπεί σε ψυγεία.

Ο κ. Καπούνης προσθέτει ότι εκκρεμεί δικαστική απόφαση για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο τυροκομείο, επένδυση ύψους 500.000 ευρώ, προκειμένου να επεξεργάζεται το γάλα από τα ορεινά του νησιού και να παρασκευάζεται το Αρσενικό Νάξου, το οποίο έγινε ΠΟΠ τον Μάιο του 2020. Ως οριοθετημένη περιοχή παραγωγής και ωρίμανσης του Αρσενικού Νάξου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, είναι η ορεινή και ημιορεινή περιοχή του νησιού, ενώ το γάλα που χρησιμοποιείται δεν είναι παστεριωμένο.

«Τον προηγούμενο Αύγουστο, μια εβδομάδα πριν τεθεί σε λειτουργία το τυροκομείο, έγινε προσφυγή και από τότε αναμένουμε δικαστική απόφαση», τονίζει ο κ. Καπούνης.

Το 20% του γάλακτος που παράγεται στην ορεινή Νάξο χρησιμοποιείται τώρα για την παρασκευή της γραβιέρας, ενώ η εταιρεία Όμηρος από τα Τρίκαλα απορροφά μέρος της ποσότητας με χαμηλότερη τιμή προς τους παραγωγούς, λόγω των μεταφορικών, αλλά και του γεγονότος ότι χρησιμοποιεί το γάλα για το κεφαλοτύρι, που έχει χαμηλότερη τιμή από το Αρσενικό.