Καρότο: Ανεβάζουν το κόστος οι βροχές και πάνε πίσω τις νέες σπορές

karoto

Όι συνεχόμενες έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών έχουν πολλαπλασιάσει το κόστος εξαγωγής για τα καρότα, ενώ οι παραγωγοί βλέπουν όλο και πιο ισχυρό το ενδεχόμενο να πάνε πίσω οι φυτεύσεις του τέλους Φλεβάρη-αρχών Μάρτη. Την ίδια στιγμή, πάντως, που τα συσσωρευμένα νερά και η λάσπη στα χωράφια αναγκάζουν τους καλλιεργητές να πληρώσουν τριπλά και τετραπλά μεροκάματα για το μάζεμα, καθώς υπό αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται περισσότερη χειρωνακτική εργασία, η αύξηση του κόστους δεν μεταφράζεται και σε αύξηση της τιμής στην οποία παίρνει το προϊόν η αγορά. Έτσι, η τιμή παραμένει τους τελευταίους μήνες καθηλωμένη στα 35-40 λεπτά, μέχρι και 45 λεπτά σε ορισμένες περιπτώσεις, πλυμένα και συσκευασμένα. Μια τιμή που «ούτε κλαίει, ούτε γελάει», όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, λαμβάνοντας υπόψη τα κοστολόγια της εποχής. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, το κόστος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι για να μαζευτούν πέντε τόνοι υπό κανονικές συνθήκες, αρκεί η μηχανή και 2-3 μεροκάματα, ενώ με τα χωράφια μέσα στη λάσπη μπορεί να φτάσουν και τα 10-12 μεροκάματα, γιατί η πολλή δουλειά γίνεται με τα χέρια. Συνεπώς, εάν το κόστος καλλιέργειας διαμορφώνεται σε 600-1.100 ευρώ ανάλογα με την εποχή, αυτόν τον καιρό φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα.

«Μετά τον Σεπτέμβριο, η αγορά δεν είχε τα χαρακτηριστικά των μειωμένων ποσοτήτων και της αυξημένης ζήτησης που είχε παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα από το εξωτερικό, τα οποία είχαν εκτινάξει τις τιμές. Αυτόν τον καιρό, έχουμε δυσκολίες στην εξαγωγή καρότου λόγω της λάσπης, που απαιτεί περισσότερα χέρια. Αυτό ανεβάζει μεν το κοστολόγιο, αλλά επειδή δεν υπάρχει κενό στην αγορά, οι έμποροι δεν ανεβάζουν την τιμή», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Βασίλης Βυλλιώτης από το Νεοχωράκι Θήβας, ο οποίος καλλιεργεί ο ίδιος και διατηρεί και πλυντήριο-συσκευαστήριο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι πιθανόν, όπως δείχνουν να εξελίσσονται τα καιρικά φαινόμενα, οι μαζικές σπορές που γίνονται κανονικά προς τα τέλη Φλεβάρη-αρχές Μάρτη να μετατεθούν αναγκαστικά για αργότερα. Με δεδομένο ότι αυτές οι σπορές είναι των 100 ημερών, δεν αποκλείει να υπάρξει ένα διάστημα έλλειψης στην αγορά, το οποίο θα αξιοποιήσουν οι έμποροι με εισαγωγές και… ανάλογες τιμές.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, πάντως, ο κ. Βυλλιώτης θεωρεί ότι είναι το χαμηλό ασφαλείας, δεδομένου ότι «ο καιρός δεν μας αφήνει να τη ρίξουμε πιο κάτω, δηλαδή, το κόστος που διαμορφώνουν οι καιρικές συνθήκες», ενώ βλέπει και το ενδεχόμενο να ανέβουν προς το τέλος του Μάρτη, όσο θα μειώνονται οι ποσότητες που βγάζουν τα χωράφια από τις τελευταίες σπορές.