Καρπούζι: Μένουν ασυγκόμιστες μεγάλες ποσότητες, στα 5 λεπτά το κιλό πλέον οι τιμές παραγωγού

Αρνητικό είναι το πρόσημο για τους καρπουζοπαραγωγούς τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στη Θεσσαλία φέτος. Μια χρονιά που ξεκίνησε δυναμικά με τα θερμοκηπιακά της Ηλείας, άλλαξε άρδην ρότα, όταν ξεκίνησε η εντατική συγκομιδή των υπαίθριων.

Οι καλές παραγωγές, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, δεν ανταμείφθηκαν ανάλογα, από μια αγορά η οποία με δυσκολία απορροφά μέχρι και τώρα το καρπούζι. Καταλύτης αποδείχθηκε η έλλειψη τουρισμού στη χώρα, καθοριστική συνέπεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα η κάθετη πτώση της κατανάλωσης από την εγχώρια αγορά να μεταφράζεται σε τιμές κάτω από τα 10 λεπτά για τους παραγωγούς.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit-Hellas, «οι τιμές στον παραγωγό έχουν καταβαραθρωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, συντελούσης και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά, και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ασυγκόμιστες μεγάλες ποσότητες καρπουζιών». Σε αυτό το τοπίο, η αύξηση των εξαγωγών κατά 12,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σε 179.113 τόνους, δεν είναι αρκετή να αντισταθμίσει τις τιμές της τάξης των 6 και 8 λεπτών το κιλό.

«Οι τιμές όλη τη σεζόν στα υπαίθρια είναι απογοητευτικές. Μιλάμε για 5-8 λεπτά το κιλό αυτήν τη στιγμή, ενώ και το προηγούμενο διάστημα είχαν πέσει στα 5-6 λεπτά. Πριν από 15 ημέρες, σημειώθηκε μια άνοδος στα 15 λεπτά μόνο για τρεις μέρες, γιατί υπήρχε ένα κενό στην παραγωγή. Μόλις ανέβηκαν οι τιμές, οι μεγάλοι έμποροι πάγωσαν οποιαδήποτε αγορά», μας είπε ο Νίκος Καπώνης, από το Κουρτέσι Ηλείας. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι εδώ και δύο εβδομάδες, που μπήκε και η παραγωγή της Ουγγαρίας, πολλές παραγγελίες για εξαγωγή κυρώθηκαν και στράφηκαν προς τα εκεί, ενώ χιλιάδες είναι οι τόνοι που θα μείνουν ασυγκόμιστοι.

«Μπήκαν μέσα» στη Θεσσαλία

Άσχημα εξελίσεται η χρονιά και για τη Θεσσαλία, με έμπειρους και καλούς παραγωγούς να οδηγούνται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Μιλούν για 4-5 λεπτά καθαρά στον παραγωγό, με τις αποδόσεις φέτος στους 7 τόνους το στρέμμα και κόστος καλλιέργειας 550-600 ευρώ το στρέμμα. Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φέτος, ο Θανάσης Χάιδας, από το Μακρυχώρι Λάρισας, είπε χαρακτηριστικά: «Από τις 10 Ιουνίου και μετά, το καρπούζι έπεσε στα 6 λεπτά, που σημαίνει καθαρά 4 λεπτά στον παραγωγό. Εγώ έχω μπουκάλα (ή βαρέλα) και είναι στα αζήτητα, αλλά και για τα στρογγυλά ισχύει το ίδιο. Τώρα που ξεκίνησαν και η Ρουμανία και η Ουγγαρία, εμείς έχουμε τελειώσει. Η χρονιά μάς “έβαλε μέσα”. Έφυγαν τα περισσότερα καρπούζια με 6 λεπτά, που σημαίνει 4 λεπτά στον παραγωγό».

Στον κάμπο, ο κύριος όγκος των φυτεύσεων αφορά παραγωγή μέχρι 10 Ιουλίου, με σκοπό να γίνουν εξαγωγές πριν μπουν οι βορειότερες χώρες. Από τότε και μετά προγραμματίζονται οι φυτεύσεις για την εσωτερική αγορά.

Όμως, όπως τόνισε ο κ. Χάιδας, «αυτά που τώρα θα έπρεπε να απορροφηθούν από την εγχώρια αγορά, Florida και Obla, δεν απορροφώνται, γιατί δεν υπάρχει τουρισμός. Δεν κινήθηκαν τα νησιά, δεν κινήθηκε η Χαλκιδική, δεν γέμισαν τα ξενοδοχεία, δεν δουλεύουν τα εστιατόρια. Ό,τι φεύγει ακόμα έξω, φεύγει με πολύ πιεσμένες τιμές, στα 7 λεπτά, που σημαίνει 5 λεπτά στον παραγωγό. Εξευτελιστική η τιμή για το “πρώτο χέρι”».