Καρπούζι: Συγκρατημένοι οι παραγωγοί, αντίπαλος ο καιρός

food-fruits-green

Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές καρπουζιού. Οι παραγωγοί έχουν αντίπαλο τον καιρό και οι πρώτες εντυπώσεις τους δεν είναι αυτές που περίμεναν. Από τη μία, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής και, από την άλλη, η μειωμένη ζήτηση, προοικονομούν μια αρκετά δύσκολη συνέχεια. Οι οψιμότερες περιοχές παρουσιάζουν μια θετικότερη εξέλιξη, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα παιχνίδια του καιρού, όχι μόνο στο χωράφι, αλλά και στην αγορά.

Τιμές και θερμοκρασίες δυσκολεύουν την παραγωγή

«Βαρομετρικό χαμηλό» στις τιμές και αβεβαιότητα στους παραγωγούς «φέρνει» η φετινή παραγωγή καρπουζιού στην Ηλεία, λόγω των συνεχών αυξομειώσεων του καιρού, που επηρεάζουν από τη μία το παραγόμενο προϊόν και από την άλλη τη ζήτησή του στο εξωτερικό.

Όπως μας εξηγεί ο παραγωγός και έμπορος καρπουζιού, Γιάννης Διασάκος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή εκκίνησης του καρπουζιού για τον παραγωγό ήταν 80 λεπτά το κιλό, φέτος ξεκίνησε στα 60, με πτωτική τάση, φτάνοντας μέχρι τα 40 λεπτά το κιλό. Καταλυτικό ρόλο στις χαμηλές τιμές του καρπουζιού διαδραματίζει η Ευρώπη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες καθηλώνουν τη ζήτηση του προϊόντος.

Οι μεταβολές του καιρού, ο δυνατός αέρας και οι πολλές βροχές στην περιοχή της Ηλείας επηρέασαν σημαντικά το καρπούζι, ενώ μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο στο ίδιο χωράφι να έχει γίνει η καρπόδεση και να έχει παραχθεί καρπός και σε άλλο σημείο να μην έχει γίνει. «Όλη η διαδικασία θα πάει πίσω φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο αλλοπρόσαλλος καιρός εμπόδισε την καλλιέργεια να εξελιχθεί ομαλά και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να διαπιστώσουμε το συνολικό μέγεθος του προβλήματος», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Διασάκος.

Προς τα τέλη Μαΐου η συλλογή στον κάμπο

«Μέχρι στιγμής, η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά. Σε αντίθεση με τα δέντρα που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, τα θερμοκηπιακά καρπούζια δεν επηρεάστηκαν». Αυτά δηλώνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Θανάσης Χάιδας, από τον Μαυρόλιθο Λάρισας, μια περιοχή που μαζί με τη Γυρτώνη φημίζονται για την πρωιμότητα της παραγωγής. Θα ακολουθήσουν οι παραγωγοί του Δήμου Κιλελέρ και λίγο αργότερα ο Νομός Τρικάλων.

Περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες καλλιέργειες, με τους αγρότες να εύχονται να μην τους χαλάσει τα σχέδια ο καιρός. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι υπαίθρια, χαμηλής καλύψεως και οι ποικιλίες που έχουν μπει (και συγκομίζονται με χρονολογική σειρά) είναι οι Σελήνια, Όμπλα, Φλόριντα και Αρένα. Και φέτος οι προσδοκίες στο καρπούζι για στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στους 7-8 τόνους/στρέμμα περίπου, ενώ το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 500 ευρώ/στρέμμα.

Πέρυσι η τιμή πώλησης του παραγωγού ξεκίνησε από 21-22 λεπτά/κιλό και σταδιακά έπεσε στα 4-5 λεπτά. «Για φέτος, αν όλα πάνε καλά, ελπίζουμε οι πρώτες συμφωνίες, κυρίως ως προς τις εξαγωγές, να κυμαίνονται στα 27-28 λεπτά», δηλώνει χαρακτηριστικά
ο κ. Χάιδας.


Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η Τριφυλία

Μια καλή χρονιά περιμένουν οι παραγωγοί καρπουζιού στη Μεσσηνία, που έχει καλή παραγωγή στην περιοχή της Τριφυλίας. Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δήλωσε: «Βρισκόμαστε κοντά στη συγκομιδή στις πρώιμες φυτεύσεις και εκτιμούμε ότι στις 15-20 Μαΐου θα έχουμε αρχίσει. Λόγω του αέρα που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες, στις καλλιέργειες που δεν ήταν καλυμμένες με δίχτυα θα έχουμε προβλήματα, που θα φέρουν καθυστέρηση στη συγκομιδή».

Η Τριφυλία παράγει 40.000 τόνους περίπου καρπούζι και μικρές ποσότητες πεπονιού, για τα οποία δεν καταγράφονται προβλήματα.