Οι καστανάδες ετοιμάζονται για συγκομιδή και οι συνεταιριστές για Διεπαγγελματική

Ικανοποιητική η παραγωγή στον Κίσσαβο Λάρισας

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η συγκομιδή των κάστανων στον Κίσσαβο, με τους παραγωγούς των δήμων Αγιάς και Τεμπών να δηλώνουν σχετικά αισιόδοξοι για τη φετινή σοδειά. Το αποκορύφωμα της συγκομιδής τοποθετείται περί τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς η φετινή παραγωγή είναι όψιμη κατά δέκα ημέρες. Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες που κυριάρχησαν τέλος Αυγούστου μείωσαν το μέγεθος των κάστανων στις ξηρικές περιοχές, οι οποίες είναι ελλειμματικές σε νερό, εντούτοις η γενική εικόνα είναι καλή, λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι παραγωγοί. Ακόμη και το έντονο πρόβλημα της μελάνωσης και της σφήκας αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, με ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, ενώ οι παραγωγοί παραμένουν -ακόμη και σήμερα- σε επιφυλακή.

Ευχή όλων «να μην προκύψουν ισχυρές βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα, καθώς κινδυνεύουν να σχιστούν τα κάστανα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, Βαγγέλη Κρανιώτη, «φέτος, ελπίζουμε να απολαύσουμε τις περσινές καλές τιμές. Το θετικό είναι ότι υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, τόσο από τους Ιταλούς, όσο και από εγχώριους εμπόρους».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κατηγορία (extra-lux) αριθμεί 35-45 κομμάτια το κιλό και πληρώθηκε πέρυσι με 3,80 ευρώ, ενώ η δεύτερη κατηγορία 45-55 κομμάτια το κιλό και πληρώθηκε με 3,70 ευρώ. Ο συνεταιρισμός πέρυσι εξήγαγε περίπου 150 τόνους στην Ιταλία και άλλους τόσους διέθεσε στην ελληνική αγορά. Ο συνεταιρισμός, ως αναγνωρισμένη Οργάνωση αριθμεί περί τα 40 μέλη, διαθέτει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, ενώ αναμένει την αξιοποίηση σχετικού μέτρου από το ΠΑΑ για τη χρηματοδότηση ψυγείου, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Κρανιώτη, «έχουν ξεκινήσει συζητήσεις συνεταιριστών από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να συγκροτηθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κάστανου, καθώς μόνο οφέλη θα προκύψουν από τη συνεργασία αυτή».

Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Αγιάς παράγεται το 20% της εγχώριας παραγωγής (2.500 τόνοι) και 5%-7% στα ορεινά χωριά του Δήμου Τεμπών (π.χ. Αμπελάκια), συνολικά στον Κίσσαβο 3.000 τόνοι.