Καταστήματα εφοδίων: Προβληματισμός από αγρότες, μικρές καθυστερήσεις και ελλείψεις προϊόντων

Ανάμεικτα είναι τα μηνύματα που παίρνει αυτή την περίοδο η αγορά γεωργικών εφοδίων λόγω της επικρατούσας κατάστασης, με διαφοροποιήσεις, ανάλογα με την περιοχή, το πελατολόγιο και τα προϊόντα που καλλιεργούν οι παραγωγοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραγωγοί αγοράζουν σε μεγαλύτερες ποσότητες υπό τον φόβο ακόμα και του «κλεισίματος» των μαγαζιών.

Αντίθετα, σε άλλα καταστήματα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εφόδια κηπευτικών, οι παραγωγοί αγοράζουν συντηρητικά λόγω της ανησυχίας ότι τα προϊόντα τους δεν θα βρουν αγοραστικό κοινό και ικανοποιητικές τιμές.

Αγοράζουν «μαζεμένα» μυκητοκτόνα

Ο Θοδωρής Ριζούλης, από την Αγιά Λάρισας, ανέφερε ότι δεν έχει διαπιστώσει ιδιαίτερες μεταβολές στον τζίρο του καταστήματός του: «Εμείς, στην περιοχή, έχουμε κυρίως δένδρα και βαμβάκι. Υπάρχει το φαινόμενο σε ορισμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, π.χ. μυκητοκτόνα, οι παραγωγοί να αγοράζουν τη συνολική ποσότητα που χρειάζονται, ενώ μέχρι πρότινος έρχονταν δύο ή τρεις φορές στο μαγαζί για να τα αγοράσουν. Ορισμένοι ανησυχούν ότι μπορεί κάποια στιγμή να κλείσουν εντελώς τα μαγαζιά.

Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες αγρότες, δεν βλέπουμε μεγάλες διαφορές στους τζίρους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και μαζικές αγορές. Βέβαια, οι μη επαγγελματίες έχουν περιορίσει τις αγορές τους». Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προϊόντων, ο κ. Ριζούλης ανέφερε ότι «υπάρχει μια έλλειψη σε κάποια ζιζανιοκτόνα καλαμποκιού και κάποια μυκητοκτόνα για τα μήλα» κινεζικής προέλευσης, ενώ υπάρχουν και καθυστερήσεις ιταλικών αγροεφοδίων. Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπασωτηρίου, διευθύνων σύμβουλος της UPL Eλλάς, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «έχει παρατηρηθεί μια τάση μαζικών αγορών σε ορισμένα προϊόντα».

«Τρενάρουν» τις αγορές τους οι αγρότες

Μια προβληματική εικόνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους καλλιεργητές οπωροκηπευτικών, μετέφερε ο Θανάσης Κούντριας, πρόεδρος της εταιρείας Αγρομηχανική, που διαθέτει τέσσερα καταστήματα εφοδίων στη Μαγνησία: «Ο τζίρος έχει πέσει σίγουρα και δεν μπορούμε να πούμε ότι οι αγρότες αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες. Το αντίθετο θα έλεγα, βλέπουμε παραγωγούς επιφυλακτικούς, που αγοράζουν μικρότερες ποσότητες και τρενάρουν τις αγορές τους μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί δεν γνωρίζουν πότε θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

Ανησυχούν και φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές και αν θα μπορέσουν να τα διαθέσουν σε τιμές, ώστε να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση. Επίσης, η λιανική για ‘‘ερασιτέχνες’’ έχει καταποντιστεί. Μιλάμε για προϊόντα που εξασφαλίζουν καλά περιθώρια κέρδους στα καταστήματα εφοδίων και που μπορεί να αντιπροσωπεύουν έως και το 30% του τζίρου τους».

Για μικρές ολιγοήμερες καθυστερήσεις σε ορισμένα αγροεφόδια που παράγονται στην Κίνα έκανε λόγο ο διευθυντής Μarketing και ανάπτυξης προϊόντων της SIPCAM EΛΛΑΣ, Χρήστος Νικολαΐδης: «Στα καταστήματα γίνεται κανονικά ο εφοδιασμός. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση σε ορισμένα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα, αλλά αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται μόνοι οι επιχειρήσεις αγροεφοδίων, δεν το αντιλαμβάνονται οι αγρότες, ούτε καν τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων».

Σχετικά με τους τζίρους αυτή την περίοδο, ο ίδιος σημείωσε: «Ανάλογα με τις περιοχές, η κίνηση διαφοροποιείται. Στις περιοχές με πρώιμη παραγωγή όπως η Θεσσαλία, υπάρχει κίνηση στα καταστήματα. Σε άλλες περιοχές με όψιμη παραγωγή, όπως η Θράκη και η Δυτική Μακεδονία, η κίνηση είναι μειωμένη. Αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη τάση είναι ότι οι παραγωγοί καθυστερούν τις αγορές τους μέχρι να φτάσουν στην περίοδο που θα τα χρησιμοποιήσουν. Αυτό υπήρχε και πριν, αλλά φαίνεται να έχει ενταθεί».