Κατοστάρια φωτοβολταϊκά για net-metering υποσχέθηκε ο Σκρέκας στους αγρότες

Σε τροποποίηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε να μπορούν οι αγρότες να κατασκευάζουν έργα ενεργειακού συμψηφισμού net-metering (και virtual net-metering)  έως 100 kW υποσχέθηκε ότι θα προβεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την πρόσφατη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί τρεις συνεδριάσεις στις 6 και 7 Μαρτίου, με τους φορείς να τοποθετούνται στην επιτροπή κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης.

Παρών, εκ μέρους των αγροτών στη συζήτηση της Βουλής όπου τοποθετήθηκαν οι φορείς, ήταν για ακόμα μια φορά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ). Δια του προέδρου του Κώστα Σπανούλη τα μέλη του συνδέσμου ζήτησαν 80.000 έργα, ώστε να παραμείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο και να παράγουν. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του κ. Σπανούλης ζήτησε να μπορούν οι αγρότες να κάνουν έργα net-metering έως 100 κιλοβάτ όπως ήδη προβλέπεται στο νομοσχέδιο και για σχολείο ΜΚΟ και εκκλησίες αλλά όχι για τους αγρότες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας την προηγούμενη ημέρα είχε δηλώσει έτοιμος να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό, αναφέροντας τα εξής: «Ένας αγρότης χωρίς να συστήσει ενεργειακή κοινότητα, μόνος του για την παροχή που έχει, μπορεί να κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό, όχι μόνο εκεί που είναι το οικόπεδό του ή το κτήμα του ή η παροχή του, αλλά και κάπου απομακρυσμένα, εντός περιφερειακής ενότητας και να μπορεί εικονικά να συμψηφίζει την ενέργεια που καταναλώνει με την ενέργεια που παράγει, με ενεργειακό συμψηφισμό net metering, ο οποίος καταργείται για πάνω από 10 kw για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματικούς καταναλωτές, παραμένει μόνο για τους οικιακούς καταναλωτές και για τους επαγγελματικούς καταναλωτές για φωτοβολταϊκά μέχρι 10,8 kW.

Για τους αγρότες αυτό το όριο πάει στα 100 kW, άρα ένας αγρότης που έχει μία ή δύο πομόνες, μπορεί να κατασκευάσει ένα κατοστάρι ή δύο κατοστάρια ή τρία κατοστάρια, ανάλογα με τις παροχές που έχει και με αυτόν τον τρόπο του δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα, άρα μπαίνει μπροστά από όλα και τα μεγάλα φωτοβολταϊκά, και τα μικρά φωτοβολταϊκά και όλα τα φωτοβολταϊκά, επειδή έχει απόλυτη προτεραιότητα».

Bεβαίως δύο είναι τα ερωτήματα που τίθενται μετά την τοποθέτηση του υπουργού: Πρώτον, για τα «δεκαράκια» net-metering ως γνωστόν θα ανοίξει πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων για την επιδότηση των έργων έως τα τέλη Μαρτίου (Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες»). Τώρα που ο υπουργός υποσχέθηκε μεγαλύτερα έργα έως 100 κιλοβάτ (που προφανώς δεν χωράνε σε στέγες), από πού θα επιδοτηθούν; Δεύτερον, υπάρχει εγγύηση ότι θα βρεθεί δίκτυο για να γίνουν τα έργα 20, 50 ή 100 κιλοβάτ, τη στιγμή που δικαιούχοι σχεδίων βελτίωσης αγρότες ακόμα περιμένουν από το 2018 να πάρουν όρους σύνδεσης για «εικοσάρια» έργα;