ΚΕΔΕ: «Όχι» στις «φαραωνικές» Επιχειρήσεις Ύδρευσης ανά περιφέρεια

Αντιδρούν ο δήμοι στο σχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ
08/11/2024
4' διάβασμα
kede-ochi-stis-faraonikes-epicheiriseis-ydrefsis-ana-perifereia-337536

Tην αντίθεσή του στη δημιουργία «φαραωνικών» Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ανά περιφέρεια εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τον προσυνεδριακό διάλογο που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΚΕΔΕ, ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί στη Ρόδο, στις 7-9 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της διαχείρισης των πόσιμων υδάτων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι έχει κατατεθεί η πρόταση – μελέτη ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ, η οποία, σε αντίθεση με την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη δημιουργία «φαραωνικών» ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, προβλέπει τη λειτουργία μιας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό και το ΔΣ του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά, ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι η θέση της ΚΕΔΕ είναι να παραμείνει το υπάρχον σύστημα και εξέφρασε την αντίθεσή της για το σχέδιο που εξυφαίνεται για τις Κυκλάδες, σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμοστεί ένα 11μελές σύστημα διοίκησης, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχει η ΕΥΔΑΠ Νήσων ή η ΕΥΔΑΠ.

«Είμαστε αντίθετοι με το εξυφαινόμενο σχέδιο για τις ΔΕΥΑ γενικότερα, αν δεν στηρίζεται σε αυτό που κατ’ αρχήν συμφωνήσαμε. Και ιδιαίτερα για τους δήμους Κυκλάδων, διότι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στη βούληση αυτών που καλούνται να το εφαρμόσουν», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την εκτέλεση έργων εξοικονόμησης πόσιμου νερού –με ωφελούμενους 81 συνολικά δήμους και ΔΕΥΑ– και την εκ των υστέρων απόφαση για συμμετοχή των δήμων και των ΔΕΥΑ με ποσοστό 20% στη χρηματοδότησή τους, ο κ. Κυρίζογλου ενημέρωσε ότι, μετά από επίμονη παρέμβαση της ΚΕΔΕ, ανακοινώθηκε ότι για δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων η συμμετοχή του ΥΠΕΝ είναι 100%, ενώ για δήμους άνω των 2.000 κατοίκων η συμμετοχή του υπουργείου είναι 95% και του οικείου δήμου στο 5%.

Για την ενέργεια, σημείωσε την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες. «Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει χώρος στο δίκτυο για το ρεύμα που θα παράγουν οι δήμοι και να μην μπορούν με το ρεύμα αυτό να μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους», ανέφερε.

Όσο για το πρόγραμμα «Απόλλων», που αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες ΟΤΑ, τόνισε ότι «μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως χρειάζεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση περαιτέρω επεξεργασία, ώστε να υπάρχει μια σταθερή θέση ως προς την ωφέλεια, η οποία προκύπτει για τους δήμους και όχι να μας λένε 50% και μετά από μια ανάλυση να βγαίνει 25%».

Επίσης, αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως οι δήμοι εξακολουθούν να μη δύνανται να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος, καθώς τους έχουν αφαιρεθεί θεσμοθετημένοι πόροι, έχουν επιβαρυνθεί με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και την άδικη επιβολή του τέλους ταφής.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής τόνισε, επίσης, ότι η ΚΕΔΕ έθεσε ως επιτακτική ανάγκη στην κυβέρνηση το ζήτημα των οικονομικών των δήμων, ζητώντας την καταβολή επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για το 2024 και γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του άρθρου 44 του Ν. 5000/2010, που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ.