Κέλλας: Μονιμοποιούμε την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, προχωρούμε τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα
Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την μονιμοποίηση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό Πετρέλαιο και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Astra TV και τον δημοσιογράφο Μάκη Θεοδώρου.
Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο υφυπουργός, υπογράμμισε:
«Όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν ήταν λίγα, όπως λέγεται, ήταν πολλά. Η ουσία είναι, ότι είμαστε συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας και αυτό είναι το βασικό μήνυμα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε βελτιώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, που αφορούν στην υγεία, μειώσεις φορολογίας, όπως το 1% της ασφαλιστικής εισφοράς, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, απαλλαγή φόρου για άδεια διαμερίσματα και φυσικά, μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Αναφέρθηκε, ακόμη, σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και σε αυξήσεις επιδομάτων αναπηρίας».
Ο Χρήστος Κέλλας, πρόσθεσε, ακόμη, ότι «ο πρωθυπουργός όταν λέει κάτι, και το εφαρμόζει και θέλει να είναι μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Όσο βελτιώνεται η εισοδηματική πολιτική της χώρας και αυξάνεται το ΑΕΠ, θα έχουμε δυνατότητα κάθε χρόνο να δίνουμε κάτι περισσότερο, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας, ώστε να μην προκύψει δημοσιονομικός εκτροχιασμός».
Μιλώντας για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται στη Θεσσαλία, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε:
«Η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είναι ένα μεγάλο θέμα και για τον λόγο αυτό, άμεσα θα έχουμε και την επάνδρωση του ΟΔΥΘ, του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας.
Έχουν εξαγγελθεί τριών επιπέδων έργα, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Τα πρώτα, είναι αυτά τα οποία ήδη εκτελούνται από την περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορούν στον καθαρισμό και την επισκευή των αναχωμάτων, των φραγμάτων, την εκβάθυνση των διωρύγων, τον καθαρισμό της κοίτης των ποταμών.
Μια δεύτερη κατηγορία, είναι τα έργα ορεινής υδρονομίας, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ και αφορούν σε έργα στα ορεινά της Θεσσαλίας, με σκοπό τη συγκράτηση και της ταχύτητος αλλά και του όγκου του νερού που κατεβαίνει στην πεδιάδα. Είναι έργα που μπορεί ο πολίτης να μην δει ποτέ, αλλά να αναμένει την αποτελεσματικότητά τους.
Τέλος, είναι τα τέσσερα μεγάλα έργα που εξαγγέλθηκαν για την Θεσσαλία, τα οποία είναι το φράγμα Σκοπιάς Φαρσάλων του Ενιπέα, το φράγμα στην Πύλη, το φράγμα στο Μουζάκι και η διώρυγα που θα οδηγεί τα νερά από τη Γυρτώνη στη Λίμνη Κάρλα. Τα έργα αυτά αποφασίστηκαν μετά από συστηματικές μελέτες».
Για τις εκτάσεις που δεν μπορούν να καλλιεργηθούν μετά τις πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel και δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα, ο υφυπουργός δήλωσε:
«Υπάρχει ένας αριθμός στρεμμάτων τα οποία δεν μπορούν να καλλιεργηθούν λόγω φερτών υλικών και προβλημάτων του εδάφους, ενώ υπάρχουν και χωράφια τα οποία, ενώ είναι πλημμυρισμένα, δεν αποτυπώνονται στην εικόνα του συστήματος Copernicus. Η υπηρεσία του Υπουργείου τα εξετάζει και μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή τους και έχουμε μια συνολική εικόνα, θα προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις».
Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας των αγροτικών προϊόντων, ο Χρήστος Κέλλας τόνισε:
«Το θέμα της ακρίβειας των ελληνικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ δεν είναι τωρινό. Είναι ένας συνδυασμός του αυξημένου κόστος παραγωγής που έχουν οι αγρότες μας τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τα φθηνά εισαγόμενα προϊόντα. Το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, λόγω της αυξημένης τιμής του ρεύματος, των πρώτων υλών και των αγροεφοδίων.
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, έχει μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τις έχει αποστείλει ήδη σχετική επιστολή. Δεν μπορεί από τη μία, να απαγορεύεται στους Ευρωπαίους αγρότες και κυρίως στους Έλληνες που μας ενδιαφέρει, να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα φάρμακα ή αγροεφόδια και ταυτόχρονα να επιτρέπεται η χρήση των φαρμάκων αυτών σε τρίτα κράτη και η εισαγωγή των προϊόντων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει απευθείας αυτά τα θέματα και αναμένουμε σχετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό, αλλά για ευρωπαϊκό ζήτημα, που χρήζει κοινής αντιμετώπισης».