Κεντρική Μακεδονία: Πιστοποιημένα φυτά αχλαδιάς και κερασιάς από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Το σημαντικό επίτευγμα πιστώνεται στους ερευνητές του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας
06/03/2025
3' διάβασμα
kentriki-makedonia-pistopoiimena-fyta-achladias-kai-kerasias-apo-ton-elgo-dimitra-347598

Σε ένα σημαντικό επίτευγμα για τον κλάδο της ελληνικής δενδροκομίας προχώρησαν οι ερευνητές του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΤΦΟΔ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Μετά από πολυετείς έρευνες και επίπονες διαδικασίες, κατάφεραν να επιτύχουν τον χαρακτηρισμό φυτών των εμπορικών ποικιλιών αχλαδιάς ποικιλίας Κοντούλα Λεχαίου και κερασιάς ποικιλίας Van ως «προβασικών» μητρικών.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η διευθύντρια Ερευνών του Οργανισμού, Παυλίνα Δρογούδη, «για μια υγιή δενδροκομία, είναι προαπαιτούμενο για κάθε ανεπτυγμένη χώρα να πρέπει και να μπορεί να διατηρεί για τις ποικιλίες του εθνικού καταλόγου πιστοποιημένο και καθαρό από ασθένειες φυτικό υλικό».

Και προσθέτει: «Οι φυτωριούχοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το υλικό, ώστε να έχουν, στη συνέχεια, τις δικές τους μητρικές φυτείες, από τις οποίες θα δίνουν στους παραγωγούς πιστοποιημένο φυτικό υλικό. Στη χώρα μας, δεν υπήρξε ποτέ προϋπολογισμός για τέτοιες διαδικασίες». Ευκαιρία για να μπορέσει να δώσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τη συγκεκριμένη ποικιλιακή ταυτότητα ήταν ένα ερευνητικό έργο το 2018. Έδωσε βαρύτητα σε αυτήν τη διαδικασία με την ανακαίνιση των δικτυοκηπίων, την υλοποίηση μεγάλου αριθμού φυτοπαθολογικών ελέγχων (ΑΠΘ), τη λήψη παρατηρήσεων στους οπωρώνες και γονοτυπικούς ελέγχους, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα.

Σημαντικό βήμα για τη δενδροκομία

«Οι δύο αυτές ποικιλίες είναι λίγες. Είμαστε, όμως, στη διαδικασία που προσπαθούμε για περισσότερα, με επόμενες ποικιλίες τα μήλα και τα αμύγδαλα», σημειώνει η κα Δρογούδη. «Πάντως, το έργο αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δενδροκομία, αφού οι φυτωριούχοι θα μπορούν να πάρουν πιστοποιημένο ως “προβασικό” φυτικό υλικό για να εγκαταστήσουν τις δικές τους “βασικές” μητρικές φυτείες από ποικιλίες που δεν θα μπορούν να βρουν στο εξωτερικό, με εξασφαλισμένη την “ποικιλιακή ταυτότητα” και την καλή κατάσταση φυτοϋγείας», συμπληρώνει. Η ίδια διαδικασία έχει γίνει και για την ελιά, με τον χαρακτηρισμό δέκα εμπορικών ποικιλιών ελιάς ως «προβασικών» μητρικών, ο οποίος επιτεύχθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Το έργο υλοποιήθηκε μέσω της εποικοδομητικής συνεργασίας των ερευνητών του ΤΦΟΔ Νάουσας, του Τμήματος Ελέγχου Ποικιλιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επίσημοι έλεγχοι και χαρακτηρίστηκε η μητρική φυτεία ως «προβασική», με την υπ’ αριθμ. 34241/ 05.02.2025 απόφαση του ΥπΑΑΤ. Το ινστιτούτο θα είναι έτοιμο να διαθέσει στους φυτωριούχους εμβολιοφόρους οφθαλμούς από το προσεχές φθινόπωρο.