Κίνδυνος για τα φυτά και τα ζώα από τα απόβλητα στον Τιταρήσιο

Περιβαλλοντική ρύπανση ποταμών απο απόβλητα: Οι υποστελεχωμένες αρμόδιες υπηρεσίες και τα κενά του νόμου

molinsi-apovlita-titarisios-potamos
Αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να πρόστιμα που επιβάλλονται για ρύπανση του περιβάλλοντος να είναι τσουχτερά και αποτρεπτικά, ζητούν περιφέρεια και αρμόδιοι φορείς

Γιατί τα πρόστιμα δεν συμμορφώνουν τους παραβάτες;

Κάποιοι ασυνείδητοι, αναμένοντας ισχυρή βροχόπτωση, αποφάσισαν να ρίξουν τα απόβλητα των επιχειρήσεών τους στον Τιταρήσιο ποταμό. Η βροχή, όμως, σταμάτησε γρήγορα και το περιβαλλοντικό τους «έγκλημα» αποκαλύφθηκε. Το ζήτημα είναι αν θα λογοδοτήσουν ενώπιον της κοινωνίας, γιατί τα προβλεπόμενα πρόστιμα δεν τους τρομάζουν. Και σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μετάθεση ευθυνών από τους αρμόδιους, καθώς η νομοθεσία είναι περίπλοκη και αποτελεί σύμμαχο των παραβατών.    

 

Αστικά απόβλητα, απόβλητα τυροκομείων και κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και στέμφυλα ευθύνονται, τελικά, για την πρόσφατη περιβαλλοντική επιβάρυνση των νερών του Τιταρήσιου ποταμού και των παραποτάμων του, στην επαρχία Τυρνάβου, όπως πρόεκυψε από τους σαρωτικούς ελέγχους που διενήργησαν μεικτά κλιμάκια της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η εικόνα αυτή προκαλεί εύλογη ανησυχία στους αγρότες, οι οποίοι φωνάζουν για μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των προϊόντων τους, αλλά και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ποτίζουν τα ζώα τους από τα επιφανειακά ύδατα.

Η νέα αυτή περιβαλλοντική ρύπανση αποτελεί ακόμα ένα επεισόδιο στο σήριαλ, που κατά καιρούς παίζεται στον θεσσαλικό κάμπο, με την περιφέρεια να δίνει άνισο αγώνα, καθώς οι υπηρεσίες της είναι υποστελεχωμένες από προσωπικό, ενώ οι παραβάτες εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας και το πλούσιο νομικό τους οπλοστάσιο.

Την ίδια ώρα, παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, κατηγορούν την περιφέρεια για αδράνεια.

Η περιφέρεια

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστού, «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή, αλλά προέχει η προάσπιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Μέσα στο 2017, οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας (κυρίως η Δ\νση Ανάπτυξης) ήλεγξαν 240 επιχειρήσεις στην ΠΕ Λάρισας και επέβαλαν πρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ. Έχει καταγραφεί ότι οι περισσότερες περιβαλλοντικές παραβάσεις σημειώνονται το σαββατοκύριακο, όταν δεν λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες μας, οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, ελλείψει προσωπικού δεν λειτουργούν όπως θα θέλαμε. Τα πρόστιμα επιβάλλονται βάσει συγκεκριμένου αλγόριθμου, αλλά δεν γνωρίζουμε αν εισπράττονται, καθότι γι’ αυτό αρμόδια είναι άλλα όργανα. Συνήθως, οι παραβάτες, με συνεχείς ενστάσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη, προσπαθούν να τα μειώσουν ή και να τα γλυτώσουν. Από την άλλη, κάποιοι ασυνείδητοι ρισκάρουν, μη λειτουργώντας σωστά τον βιολογικό καθαρισμό. Έτσι, αποφεύγουν κάποια έξοδα, μέχρι φυσικά να εντοπιστούν. Ακολούθως συμμορφώνονται, διότι το πρόστιμο διπλασιάζεται, εάν υπάρξει υποτροπή. Όπως και να έχει, είναι αδήριτη ανάγκη να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο και να ενισχυθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες, έχοντας την πλήρη ευθύνη για τη συμμόρφωση των παραβάσεων. Ταυτόχρονα, ρίχνουμε μεγάλο βάρος και στη σωστή ενημέρωση του κοινού, καθώς η ευαισθητοποίηση όλων είναι αναγκαία».

Ο Δημ. Κουρέτας

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μιλά για «εξαγγελίες που έμειναν στα λόγια», θυμίζοντας «τη δημιουργία θεσσαλικού forum για το περιβάλλον που έμεινε στα χαρτιά» και εξηγεί γιατί είναι απαραίτητες οι σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης του τυρογάλακτος, που επιχείρησε να καθιερώσει το 2011 ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Διαχείρισης Τυρογάλακτος της Περιφέρειας: «Τότε, καταλήξαμε σε ένα πόρισμα που έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα, εξασφαλίζοντας μάλιστα την  ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Όμως, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν. Δυστυχώς, τα επεισόδια ρύπανσης του περιβάλλοντος συνεχίζονται με προκλητικότατο τρόπο. Ειδικά σε ορισμένες περιοχές, ο δείκτης παραβατικότητας εμφανίζεται υψηλός. Όλα αυτά τα χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις ορισμένων τοπικών φορέων, δεν ευαισθητοποιήθηκε κανείς όσο θα έπρεπε και, φυσικά, δεν στάθηκε με ανάλογη σοβαρότητα στο μεγάλο αυτό θέμα, αφού κινήθηκε με περισσή ελαφρότητα. Τα μπρος-πίσω στα ζητήματα της ρύπανσης των ποταμών, με προεξάρχοντα τον Πηνειό, έχουν καθυστερήσει σημαντικά την τοπική περιβαλλοντική θωράκιση, με αποτέλεσμα η Θεσσαλία να εμφανίζεται πρωτοπόρος στον αριθμό των παράνομων και ανεξέλεγκτων ρυπαντικών παραβάσεων. Μάλιστα, ο Πηνειός μαζί με το Πάδο της Ιταλίας κατέχει τα σκήπτρα των πλέον ρυπογόνων ποταμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».