Με κιτ καλλιέργειας μικρολαχανικών για άτομα με οπτική αναπηρία, κατεβαίνει στον διαγωνισμό του JA Greece η «Oqulus» της ΑΓΣ

Τη δυνατότητα και την καθοδήγηση σε άτομα με προβλήματα όρασης να ασχοληθούν με την καλλιέργεια μικρολαχανικών (microgreens) και να αποκτήσουν έτσι μια δραστηριότητα που προσφέρει πλήθος πνευματικών οφελών, επιδιώκει να δώσει η εικονική επιχείρηση «Oqulus», που δημιούργησαν 15 μαθητές του γενικού και του επαγγελματικού λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ), μέλη του ομίλου επιχειρηματικότητας του ιδρύματος.

Το κιτ καλλιέργειας μικρολαχανικών που έφτιαξε από ανακυκλώσιμα υλικά η ομάδα της «Oqulus», αποτελείται από ορθογώνιο πλαστικό δοχείο, ποτιστήρι, συμπιεσμένο χώμα, σπόρους microgreens, MP3 με ακουστικές εντολές και οδηγίες σε γραφή Braille. Με το συγκεκριμένο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρότζεκτ, η ομάδα της «Oqulus» θα συμμετάσχει την 1η Μαρτίου, στην εμπορική έκθεση και τον διαγωνισμό που «τρέχει» το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, με στόχο να αναδειχθούν οι καλύτερες εικονικές επιχειρήσεις.

«Όραμά μας είναι η εισαγωγή στην αγορά ενός καινοτόμου -και φιλικού προς το περιβάλλον- προϊόντος, το οποίο θα έχει παράλληλα κοινωνικό αντίκτυπο προσφέροντας σε ανθρώπους με οπτικές δυσκολίες τη δυνατότητα να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα που προσφέρει πλήθος πνευματικών οφελών» δηλώνει η πρόεδρος της εικονικής επιχείρησης Βενετία Γεωργάκη.

«Αναπτύξαμε ένα blind-friendly kit κηπουρικής, για χρήση εντός και εκτός του σπιτιού. Καθοδηγεί την καλλιέργεια microgreens, νεαρών χόρτων λαχανικών που συλλέγονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία αποτελούν μία εναλλακτική καλλιέργεια με υψηλή διατροφική αξία. Το κιτ, συμπεριλαμβάνει τις οδηγίες καλλιέργειας, χρήσιμες οδηγίες και οφέλη κατανάλωσης σε γραφή braille και σε ηχογραφημένα μηνύματα σε mp3 player» αναφέρει η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εικονική εταιρείας Μύρτω Μπεληγιάννη. Τονίζει, δε, ότι το προϊόν απευθύνεται μεν σε όλους τους ανθρώπους, έμφαση ωστόσο δίνεται στα άτομα με οπτικές δυσκολίες (μερική ή ολική απώλεια όρασης).

Μικρολαχανικά (microgreens) ονομάζονται όλα τα είδη λαχανικών, οσπρίων και σιτηρών, που καλλιεργούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να αναπτυχθούν οι κοτυληδόνες. Τότε συγκομίζονται και καταναλώνεται ολόκληρο το υπέργειο τμήμα τους. Η καλλιέργειά τους δεν γίνεται στο έδαφος, αλλά σε δοχεία σποράς και ανάπτυξης των φυτών. Είναι εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών που μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα microgreens συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Παράλληλα ενδέχεται να έχουν μέχρι και 40 φορές μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σχέση με τα συμβατικά λαχανικά, παρότι ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

Τα οφέλη των μαθητών από την ενασχόλησή τους με τον εξωσχολικό όμιλο, υπογραμμίζει η υπεύθυνη και συντονίστρια του ομίλου επιχειρηματικότητας της ΑΓΣ, μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου. Όπως εξηγεί, οι μαθητές εκπαιδεύονται στο πώς λειτουργεί μία κανονική επιχείρηση και διαπιστώνουν εάν τους ελκύει ο κόσμος του επιχειρείν, αξιοποιούν τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους κι εκτιμούν την αξία της συνεργασίας για τον κοινό σκοπό της επιτυχίας της επιχείρησης. Επίσης, ενισχύουν τη συνέπειά τους, καθώς καλούνται να φέρουν σε πέρας τις αρμοδιότητές τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση στην έκφραση των ιδεών τους, αφού καλούνται να τις μοιραστούν με την ομάδα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο όμιλος επιχειρηματικότητας της ΑΓΣ, διακρίθηκε σε πολλά στάδια του προαναφερόμενου διαγωνισμού, ενώ το 2017 οι μαθητές της σχολής είχαν κατακτήσει την πρωτιά με την επιχείρηση «Vitalis», η οποία διαχειριζόταν καλλιέργεια λαχανικών από απόβλητα… ψαριών μέσω της διαδικασίας της ενυδρειοπονίας.

Στην εμπορική μαθητική έκθεση της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 47 εικονικές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα. Λίγο μετά τις 09:00, η κριτική επιτροπή του JA Greece θα περάσει από όλα τα περίπτερα, θα πραγματοποιήσει συνεντεύξεις από τις ομάδες και στις 14:30 θα απονεμηθούν τρία βραβεία: «Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας», «Καλύτερο Περίπτερο» και «Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας.

Για ακόμη μία χρονιά, το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.