Ελένη Κυτούδη: «Η γνώση θεμελιώνει τον σύγχρονο αγρότη»

Συνέντευξη με τη μαθήτρια του Γενικού Λυκείου της ΑΓΣ, που εξασφάλισε ολική υποτροφία για σπουδές στις ΗΠΑ

kytoudi-nea-agrotisssa

Να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό ετοιμάζεται η μαθήτρια της Γ΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ελένη Κυτούδη. Η 18χρονη, με καταγωγή από τα Τρίκαλα Ημαθίας, συμμετείχε στο επιτυχημένο πρόγραμμα «Study USA», που υλοποιεί η σχολή τα τελευταία έξι χρόνια, και κατάφερε να βρίσκεται ανάμεσα στους μαθητές που εξασφάλισαν υποτροφία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Αν και μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια, η Ελένη δεν είχε αναπτύξει στενή σχέση με το αγροτικό επάγγελμα για όσο παρέμενε στην τοπική κοινότητα των Τρικάλων. Όλα, όμως, άλλαξαν όταν στον δρόμο της βρέθηκε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. «Οι γονείς μου είναι γεωργοί. Καλλιεργούν βαμβάκι στην περιοχή των Τρικάλων, σε μια απασχόληση που πηγαίνει από γενιά σε γενιά, καθώς το ίδιο έκαναν ο παππούς μου και ο προπάππους μου. Εγώ είχα μικρή τριβή με αυτό, αλλά μετά, όταν ήρθα στη σχολή, αγάπησα αυτήν τη δραστηριότητα περισσότερο. Τότε, απλώς πήγαινα στο χωράφι για να παράσχω κάποιες βοήθειες στον πατέρα μου. Μετά, μέσα από τη σχολή, εκτίμησα την πραγματική έννοια της γεωργίας και της αξίας της γης».

«Αυτό που μερικοί υποτιμούν, εγώ το αγαπώ»

Η μεταστροφή αυτή δεν προέκυψε τυχαία, αλλά μέσα από τις εμπειρίες της πρακτικής άσκησης, που προσέφερε το πρόγραμμα σπουδών της ΑΓΣ. «Στα Τρίκαλα, ο πατέρας μου δεν μας έπαιρνε συχνά στο κτήμα, αν και του το ζητούσαμε. Δεν ήθελε να μας βάζει σε αυτήν τη διαδικασία. Αντιθέτως, στη σχολή είναι υποχρεωτικό να έχουμε επαφή με την καλλιέργεια. Εκεί εξοικειώθηκα με διάφορες πρακτικές στο χωράφι, στα ζώα και στην τεχνολογία τροφίμων. Πάνω από όλα, όμως, διδάχτηκα να αγαπάω τη γη και να το δείχνω κιόλας. Και το λέω αυτό, διότι όσο ήμουν στο χωριό, υπήρχε μια προκατάληψη απέναντι στο αγροτικό επάγγελμα. Μέσα από τη σχολή κατάλαβα πόσο λάθος είναι αυτή η νοοτροπία. Τώρα, έχω μάθει να αγαπώ πραγματικά αυτό που κάποιοι άλλοι επιλέγουν να υποτιμούν και να θεωρούν ταμπού».

Η επιλογή του εξωτερικού δεν είχε περάσει από το μυαλό της Ελένης, προτού η μαθήτρια βρεθεί στο κατώφλι τής –γνώριμης για την οικογένεια– ΑΓΣ. «Επειδή ο πατέρας μου ήταν απόφοιτος της σχολής, αρχίσαμε να κοιτάμε προς αυτή την κατεύθυνση για το λύκειο, όπου θα συνέχιζα τις σπουδές μου.

«Αυτό που μερικοί υποτιμούν, εγώ το αγαπώ»
«Αυτό που μερικοί υποτιμούν, εγώ το αγαπώ»

Όταν ήρθαμε, λοιπόν, για μια πρώτη ενημέρωση στην ΑΓΣ, είδαμε ότι οι ευκαιρίες που παρέχονται από τη σχολή είναι πάρα πολλές. Τότε υπέπεσε στην αντίληψή μας και το πρόγραμμα ‘‘Study USA”, σχετικά με τις υποτροφίες για σπουδές στις ΗΠΑ, κινώντας σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον των γονιών μου.

Στην πορεία, γεννήθηκε και σ’ εμένα ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Αυτό, λοιπόν, που μπορώ να πω για όλα όσα συνέβησαν, είναι ότι στην ουσία ξεκίνησα προκειμένου να έχω μια καλύτερη εναλλακτική από αυτήν που θα είχα στο χωριό μου, και, τελικά, κατέληξα στο να ετοιμάζω τις βαλίτσες μου για το εξωτερικό».

Σύμφωνα με τη γνώμη που έχει διαμορφώσει η Ελένη και οι συμμαθητές της, οι γνώσεις είναι αυτές που θεμελιώνουν έναν σύγχρονο αγρότη, δίνοντάς του την ικανότητα να εξελίξει τις πρακτικές του και αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη από αυτές. «Άμα δεν είσαι σπουδαγμένος, δεν μπορείς να γίνεις γεωργός.

Στις μέρες μας, η γεωργία δεν εξελίσσεται εμπειρικά. Γι’ αυτό και όλα τα παιδιά που βρίσκονται στο Γενικό Λύκειο, και ακόμη περισσότερο στο ΕΠΑΛ της σχολής, είναι εδώ επειδή θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Εδώ δεν υπάρχουν παιδιά που θα πουν “εμένα δεν μου αρέσει αυτό το επάγγελμα”. Ή ακόμα κι αν υπάρξει κάποιος που είναι αρχικά αρνητικός, μέσα από τις εμπειρίες που έχουμε εδώ, αλλάζει γνώμη».

Παράθυρο επιστροφής

Στο πλαίσιο του «απαιτητικού» προγράμματος «Study USA», η Ελένη συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες που διεύρυναν τους ορίζοντές της, όπως για παράδειγμα σε πρότζεκτ που άπτονται του κλάδου της επιχειρηματικότητας.

Η τριετής φοίτηση και η διαμονή της στο οικοτροφείο της σχολής τη βοήθησαν να ανεξαρτητοποιηθεί και να μάθει τον εαυτό της, ευρισκόμενη σε ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον και έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των καθηγητών και των συμμαθητών της. Τώρα, μέσα από τις εξαιρετικές επιδόσεις της, γίνεται η μία εκ των τριών μαθητών που εξασφαλίζουν ολική υποτροφία για σπουδές στις ΗΠΑ.

«Μετά, μέσα από τη σχολή, εκτίμησα την πραγματική έννοια της γεωργίας και της αξίας της γης»

Προορισμός για την Ελένη, το Franklin & Marshall College, όπου θα ήθελε να ασχοληθεί με τα οικονομικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ρίχνει… μαύρη πέτρα πίσω της. «Ο κλάδος των οικονομικών δεν έχει κανέναν περιορισμό, επομένως είναι πολύ πιθανό να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα μετά τις σπουδές μου για να βοηθήσω στην οικογενειακή επιχείρηση. Έχουμε ήδη συζητήσει με τον πατέρα μου, ο οποίος είναι πρόθυμος να ενταχθούμε εγώ και η μικρότερη αδελφή μου, και να συμβάλουμε από οικονομικό πόστο, καθώς ο μικρός μας αδελφός προορίζεται για συνεχιστής των αγροτικών δραστηριοτήτων».