«Κλειδί» οι ΑΠΕ για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας

Έρχονται αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη
14/11/2024
4' διάβασμα
kleidi-oi-ape-gia-tin-energeiaki-anexartisia-tis-elladas-338291

Στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο του «7th Athens Investment Forum», με θέμα «Η Ελλάδα ως σταθερός αναπτυξιακός πυλώνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν την ισχυρή και κυρίαρχη διέξοδο για τη λύση των ενεργειακών μας προβλημάτων», υπογράμμισε ο υπουργός και, παράλληλα, προανήγγειλε από το βήμα του φόρουμ αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι καταναλωτές.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ως πρωτοπόρος στον τομέα των ΑΠΕ, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι η ζήτηση δεν μπορεί να προβλεφθεί με την ίδια ακρίβεια που μπορεί να προβλεφθεί η προσφορά.

Παρέθεσε, μάλιστα, και τις ενέργειες-λύσεις που σχεδιάζει και λαμβάνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για να αντεπεξέλθει σε αυτό το απαιτητικό εγχείρημα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η ενθάρρυνση των επενδύσεων κ.ά.

Αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι καταναλωτές από την εγκατάσταση ΑΠΕ προανήγγειλε ο ΥΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, από το βήμα του «7th Athens Investment Forum»

«Οι ΑΠΕ, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, είναι πια –με διαφορά– ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παράγει κανείς ενέργεια. Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνουμε υπόψη το τεράστιο κόστος των κλιματικών καταστροφών. Προφανώς, όμως, ο πλανήτης δεν έχει την πολυτέλεια να μη λαμβάνει υπόψη το τεράστιο κόστος των κλιματικών καταστροφών. Όποιος έχει αμφιβολίες, κάθε 10-20 ημέρες, μία καινούργια καταστροφή θα έρχεται, σε πλανητικό επίπεδο, να μας το θυμίζει. Η πιο πρόσφατη ήταν στη Βαλένθια στην Ισπανία. Συνεπώς, αυτό “το ποτάμι δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω”. Και η Ελλάδα σχεδιάζει και υλοποιεί μία πολιτική με αυτό το δεδομένο: Ότι, δηλαδή, οι ΑΠΕ αποτελούν την ισχυρή και κυρίαρχη διέξοδο για τη λύση των ενεργειακών μας προβλημάτων», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «στην Ελλάδα, έχουμε πετύχει να έχουμε προχωρήσει –με πολύ μεγάλη ταχύτητα– στην εγκατάσταση των ΑΠΕ, παρά τα λάθη του παρελθόντος».

Επιπλέον, ο υπουργός επεσήμανε ότι η συνέχιση της ανάπτυξης των ΑΠΕ χωρίς να συμβαδίζει αντίστοιχα η εγχώρια ζήτηση σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε υπερβάλλουσα ενέργεια, μηδενικές τιμές και περικοπές στην απορρόφηση της «πράσινης» ενέργειας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, ενίσχυση των διασυνδέσεων και πιο ποιοτικό μείγμα ΑΠΕ που θα περιλαμβάνει περισσότερα αιολικά.

«Πιο άμεσο σύστημα»

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι καταναλωτές στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είπε ότι το σύστημα θα γίνει πιο άμεσο και θα αφορά περισσότερο τους πολίτες. Πρόσθεσε, δε, ότι τα ανταποδοτικά τέλη είναι ένα «εργαλείο» για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων στις περιοχές όπου εγκαθίστανται οι μονάδες αυτές.

«Στο παρελθόν, κανένας δεν είχε αρνηθεί ποτέ να έρθει ηλεκτρικό στο σπίτι του, διότι το δίκτυο είχε οπτική όχληση, διότι είχε κολώνες, οι οποίες κατά γενική ομολογία είναι κατά βάση ασχημότερες από τις ανεμογεννήτριες. Έχουμε εκατομμύρια μικρές, μεσαίες, μεγάλες κολώνες, οι οποίες έχουν 100 φορές μεγαλύτερη οπτική όχληση, από ό,τι θα έχουν όλες οι ανεμογεννήτριες που μπορεί να περιλαμβάνει το ΕΣΕΚ, μέχρι το 2050. Στην ουσία, κινδυνεύουμε ως κοινωνία να χάσουμε μία τεράστια ευκαιρία, αν παγιδευτούμε στις δικές μας ιδεοληψίες, οι οποίες ξεκινούν κατά βάση από το συναίσθημα ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει να κερδίσει από αυτό που έρχεται και ότι κάποιος άλλος θα βγάλει χρήματα. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θα αλλάξουμε το σύστημα των ανταποδοτικών προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να αλλάξει. Να γίνει πολύ πιο άμεσο, να αφορά πολύ περισσότερο τον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: