Κλιματική αλλαγή: Αυξάνεται ο κίνδυνος νέων ασθενειών στις καλλιέργειες στην Ευρώπη

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές σε όλο τον πλανήτη, με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Έξετερ στην Αγγλία να καταγράφει ότι οι αγρότες θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες ασθένειες στις καλλιέργειές τους. Πιο αναλυτικά, η έκθεση καταγράφει ότι ο αντίκτυπος των ασθενειών των καλλιεργειών είναι πιθανό να μειωθεί σε τροπικές περιοχές, όπως η Βραζιλία, η υποσαχάρια Αφρική, η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία. Στον αντίποδα, όμως, ο κίνδυνος ασθενειών θα αυξηθεί σε περιοχές πιο μακριά από τον ισημερινό, με την Ευρώπη και την Κίνα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Σύμφωνα με τα μοντέλα που εξέτασαν οι επιστήμονες, η αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξήσει τις αποδόσεις των περισσότερων καλλιεργειών σε αρκετές περιοχές, ενώ τα τροπικά θα δουν ελάχιστη έως καθόλου αύξηση. Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα είναι πιθανό να δουν σημαντικές αλλαγές στο μείγμα παθογόνων ασθενειών που επηρεάζουν τις καλλιέργειές τους, καθώς, όπως ανέφερε ο καθηγητής Ντάνιελ Μπέμπερ, του Τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Έξετερ και του Ινστιτούτου Global Systems, σε προηγούμενη έρευνα είχε καταγραφεί ότι τα παράσιτα και τα παθογόνα καλλιεργειών απομακρύνονται από τον ισημερινό. Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε εκτιμά τους κινδύνους από παθογόνους παράγοντες τις επόμενες δεκαετίες. Η μελέτη χρησιμοποίησε υπάρχουσες πληροφορίες σχετικά με τις ελάχιστες, βέλτιστες και μέγιστες θερμοκρασίες μόλυνσης για 80 παθογόνους παράγοντες. Σύγκριναν τις τρέχουσες αποδόσεις και τις μελλοντικές προβλέψεις απόδοσης για 12 μεγάλες καλλιέργειες χρησιμοποιώντας 3 μοντέλα καλλιεργειών και 4 παγκόσμια κλιματικά μοντέλα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τόσο οι εταιρείες αγροχημικών όσο και οι αγρότες στην Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστούν για την εμφάνιση ασθενειών από τις τροπικές ζώνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, καθώς τα παθογόνα θα μπορούν να επιβιώσουν και σε μέρη που άλλοτε ήταν ψυχρά για αυτά.

Νέες τεχνολογίες

Σύμφωνα με τον FAO, οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται ανάμεσα στις λύσεις έναντι της κλιματικής αλλαγής. Αισθητήρες, δορυφορικές εικόνες και μετεωρολογικοί σταθμοί μπορούν να προβλέψουν τόσο τις μεταβολές του καιρού όσο και την εμφάνιση κινδύνων για τις καλλιέργειες ενημερώνοντας έγκαιρα τους παραγωγούς.