Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να επιλέξουν βιώσιμα τρόφιμα, ακόμη και αν αυτά κοστίζουν περισσότερο, ωστόσο αποτρέπονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ετικέτες, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δικαιοσύνης.

«Συνολικά, οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πολύ να υποστηρίξουν μια πιο πράσινη κατανάλωση», δήλωσε ο Nils Behrndt, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο Tμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης της Euractiv. Ο ίδιος επικαλέστηκε μια έρευνα για λογαριασμό του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, στο οποίο το 75% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει «πράσινα» προϊόντα, ενώ το 72% παραδέχεται ότι οφείλει να κάνει περισσότερα σε αυτό το κομμάτι.

Στην πράξη, όμως, «μόνο το 17% των καταναλωτών επιλέγει πράγματι προϊόντα που φέρουν πράσινες ετικέτες», τόνισε ο Behrndt, εξηγώντας ότι ο λόγος πίσω από αυτό είναι ότι «μόνο περίπου το 50% των καταναλωτών εμπιστεύεται τους ισχυρισμούς και τις ετικέτες που κυκλοφορούν», ενώ ο αριθμός αυτός φέρεται να έχει μειωθεί την τελευταία διετία.

Για τον αξιωματούχο της Κομισιόν, η δυσπιστία αυτή τροφοδοτείται από τη «ζούγκλα» διαφορετικών πράσινων ετικετών που επικρατεί. «Υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες, καλοί αγρότες και καλοί ιδιώτες που προσπαθούν να προωθήσουν βιώσιμα προϊόντα, ωστόσο θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα ανταμείβονται μόνον όσοι κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους και γίνονται πράσινοι και ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανώνται από πράσινο ξέπλυμα», ξεκαθάρισε.

Ομοίως, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Malte Gallee επεσήμανε ότι όταν έγινε «μοντέρνο» να αποκαλείσαι πράσινος «προέκυψαν πολλοί ισχυρισμοί που δεν ήταν επικυρωμένοι».

Η ένωση βιολογικών προϊόντων της ΕΕ, IFOAM, προειδοποίησε κατά της «κατάχρησης ισχυρισμών, ετικετών ή επικοινωνιακών πρωτοβουλιών σχετικά με τα τρόφιμα» σε μια πρόσφατη δήλωση. Συγκεκριμένα, η οργάνωση ζήτησε να προσδιοριστούν και να ελεγχθούν καλύτερα οι ισχυρισμοί και οι ετικέτες που αναφέρονται στην αναγεννητική, τοπική ή οικολογική γεωργία.

Υπενθυμίζεται ότι η σήμανση των τροφίμων έχει αναδειχθεί σε φλέγον ζήτημα τους τελευταίους μήνες, ενόψει μιας αμφιλεγόμενης πρότασης της Κομισιόν για την τοποθέτηση των στοιχείων των τροφίμων στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας.

Η Κομισιόν αναμένεται, επίσης, να καταθέσει σχέδια για μια «πρωτοβουλία επικύρωσης των πράσινων πιστοποιήσεων» τον Μάρτιο, η οποία θα επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες που προβάλλουν ανυπόστατους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς για τα προϊόντα τους. Ο Behrndt καλωσόρισε αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και την ενθάρρυνσή τους να επιλέγουν πιο βιώσιμα τρόφιμα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.