Κομβικός ο ρόλος των γυναικών στην ευρωπαϊκή πράσινη γεωργία

Η γυναικεία ηγεσία αναμένεται να βοηθήσει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ
07/11/2024
4' διάβασμα
komvikos-o-rolos-ton-gynaikon-stin-evropaiki-prasini-georgia-337335

Οι γυναίκες επικεφαλής αγροτικών εκμεταλλεύσεων θα βοηθήσουν την Ευρώπη να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα της ΕΕ, Dr Maura Farrell, η οποία συντονίζει το έργο FLIARA, που έχει ως σκοπό να δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο αγροτικής καινοτομίας που υποστηρίζει τις γυναίκες.

Η ομάδα του έργου αποτελεί μία από τις ελάχιστες ερευνητικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και εξετάζουν πιο προσεκτικά τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Ευρωπαίες γυναίκες στην αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία και τους τρόπους με τους οποίους θα υποστηριχθεί η ενεργός συμμετοχή τους ως επικεφαλής καινοτόμων δραστηριοτήτων. Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, ο αγροτικός τομέας κυριαρχείται από άνδρες, ενώ μόνο το 30% περίπου των ευρωπαϊκών αγροτικών εκμεταλλεύσεων διοικείται από γυναίκες, με τις ίδιες να αποτελούν μειοψηφία στις περισσότερες γεωργικές ενώσεις, σύμφωνα με την εμπειρογνώμονα της ΕΕ.

Στα παραπάνω, προστίθενται και τα στοιχεία από την έρευνα του EIT Food και του ECORYS για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, ο οποίος θα πρέπει να καλυφθεί, έτσι ώστε οι γυναίκες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην επιχειρηματικότητα. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψε ότι ο αγροτικός τομέας είναι ανδροκρατούμενος (62%) ως επιχειρηματικός κλάδος, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις μειωμένες δυνατότητες που έχουν, όπως η σωματική δύναμη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Αυτό το γεγονός επηρεάζει, όπως καταγράφουν, το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στον αγροδιατροφικό τομέα (60%). Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχουσών δήλωσε ότι δεν έχει τους πόρους ώστε να αναπτύξει τις επιχειρήσεις του (52%), ενώ ένα άλλο αποκάλυψε διαφορές στην πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, με το 29% να αναγνωρίζει ότι έχει λιγότερη πρόσβαση σε τέτοιους πόρους σε σχέση με τους άνδρες.

Ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων

Για τους παραπάνω λόγους, η Dr. Farrell τονίζει ότι χρειάζεται ένας αέρας αλλαγής στις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, που θα παρακινήσει τις γυναίκες να εμπλακούν όλο και περισσότερο σε διευθυντικούς ρόλους στη γεωργία και στην ανάπτυξη καινοτόμων αγροτικών επιχειρήσεων. «Οι γυναίκες επιδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ισχυρή δέσμευση για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης, φιλικής προς το περιβάλλον κοινωνίας και μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων, πιο βιώσιμων τρόπων δράσης, καθώς τείνουν να έχουν ισχυρή επίγνωση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και θεωρούνται όλο και περισσότερο ως σημαντικοί μοχλοί αειφόρων γεωργικών πρακτικών», αναφέρει στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Έρευνας και Καινοτομίας, «Horizon».

Η ίδια συνεχίζει, λέγοντας ότι «υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία σε όλη την Ευρώπη, όσον αφορά τους ρόλους που διαδραματίζουν οι γυναίκες στη γεωργία και την αγροτική ζωή. Για παράδειγμα, στη Λιθουανία και τη Λετονία, σχεδόν οι μισές εκμεταλλεύσεις έχουν ως επικεφαλής γυναίκες. Αντίθετα, στη Μάλτα, τη Δανία και την Ολλανδία, λιγότερο από το 10% των γυναικών είναι επικεφαλής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, οι άνδρες τείνουν να είναι οι επικεφαλής». Επίσης, από το 2023, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, η στρατηγική της για την ΚΑΠ αναφέρεται ρητά στην ισότητα των φύλων και στην ανάγκη αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία και την αγροτική ζωή. Αν και μόνο δύο χώρες –η Ιρλανδία και η Ισπανία– έχουν μέχρι στιγμής προτείνει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των γυναικών στη γεωργία, αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συμπεριλάβει ευρύτερες πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης που ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών.

Πανευρωπαϊκό δίκτυο

Για την ενδυνάμωση των γυναικών, λοιπόν, το έργο FLIARA έχει δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο 200 γυναικών καινοτόμων, συμπεριλαμβανομένων 20 «πρεσβευτών» που ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη για να μιλήσουν με ομάδες αγροτών, να παράσχουν έμπνευση και να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του έργου είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα fliara.eu.