Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Κων. Μπαγινέτας: «Περισσότερα από 200.000 άτομα στον αγροτικό τομέα θα επωφεληθούν από δράσεις συμβουλευτικής και κατάρτισης»

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής AKIS θα συμβάλλει στο ζήτημα προώθησης της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.
29/07/2024
2' διάβασμα
kon-baginetas-perissotera-apo-200-000-atoma-ston-agrotiko-tomea-tha-epofelithoun-apo-draseis-symvouleftikis-kai-katartisis-328178

Με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών να αποτελεί ένα καίριο ζήτημα για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στη χώρα, αποφασίστηκε από το ΥΠΑΑΤ η συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής AKIS που αφορά ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών. Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο/η εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων με αναπληρωτή/τρια τον/την Προϊστάμενο/η της Διεύθυνσης Έρευνας Καινοτομίας και Εκπαίδευσης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ αναφέρει στην «ΥΧ», ως Πρόεδρος της Επιτροπής, τους τρόπους με τους οποίους η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής AKIS θα συμβάλλει στο ζήτημα της προώθησης της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα:

«Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, προβαίνει στη δημιουργία ενός συστήματος γεωργικής γνώσης και καινοτομίας (AKIS), με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ λειτουργεί διευκολυντικά προς την κατεύθυνση της μεταφοράς γνώσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, παρέχοντας αφενός σχετική εκπαίδευση και κατάρτιση στους παραγωγούς και αφετέρου ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων, όπως για παράδειγμα ερευνητών και αγροτών.

Επιπρόσθετα, θα δοθούν κίνητρα στους αγρότες, ώστε να διατηρήσουν τις εκτάσεις τους σύγχρονες και καινοτόμες, μέσα από την επένδυση σε ψηφιακές τεχνολογίες ή και μέσα από το σχηματισμό επιχειρησιακών ομάδων για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και πρακτικών.

Προβλέπεται ότι οι εκμεταλλεύσεις που θα συμμετάσχουν σε ομάδες για ανταλλαγή ιδεών και βελτίωση της οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας θα ξεπεράσουν σε αριθμό τις 15.000, ενώ περισσότερα από 200.000 άτομα θα επωφεληθούν τόσο μέσω συμβουλών, κατάρτισης και ανταλλαγής γνώσεων όσο και από τη συμμετοχή τους σε επιχειρησιακές ομάδες της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (EIP), προκειμένου να ενισχυθεί η βιώσιμη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική ανάπτυξη καθώς και οι επιδόσεις αποδοτικότητας των πόρων.

Είναι αδήριτη ανάγκη, επομένως, η στήριξη και προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, αφού συνιστούν το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται το μέλλον των κοινωνιών. Η Εθνική Επιτροπή AKIS ως γνωμοδοτικό – συμβουλευτικό όργανο θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τη δύναμη της διεπιστημονικής προσέγγισης και της συνεργασίας, μέσα από τη βελτίωση της δικτύωσης των φορέων εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας του αγροδιατροφικού τομέα».