Μπαράζ προκηρύξεων από το φθινόπωρο προαναγγέλλει στην «ΥΧ» ο Κ. Μπαγινέτας

Όλος ο σχεδιασµός του ΥΠΑΑΤ για τα επενδυτικά και αναπτυξιακά µέτρα µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και του ΠΑΑ

των Νίκου Λάππα, Γεωργίας Μπόχτη

Συνολικά 5+1 προσκλήσεις επενδυτικών πρότζεκτ πρόκειται να ενεργοποιηθούν στους αμέσως επόμενους μήνες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το ΥΠΑΑΤ, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» και τα προγραμματισμένα μέτρα του Μεταβατικού ΠΑΑ 2014-2020 αποκαλύπτει, μιλώντας στην «ΥΧ», ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο οποίος αναλαμβάνει και την ευθύνη του επενδυτικού πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων –καθώς η μέχρι πρότινος Γενική Γραμματεία χωρίστηκε σε δύο–, ο κ. Μπαγινέτας παρουσιάζει τις προκηρύξεις των επενδυτικών μέτρων που αναμένονται από το φθινόπωρο και απευθύνονται τόσο σε συλλογικά σχήματα όσο και σε φυσικά πρόσωπα.

Επενδύσεις με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, αφορά τα πρότζεκτ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίησή τους απαιτεί ταχείς ρυθμούς και αποτελεσματικότητα. «Στο ΥΠΑΑΤ, περιλαμβάνονται τέσσερις άξονες: ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, ύψους 520 εκατ. ευρώ, οι επενδύσεις στις υδατοκαλλιέργειες, ύψους 35 εκατ. ευρώ, τα ΣΔΙΤ αρδευτικών έργων και τα ψηφιακά», εξηγεί ο κ. Μπαγινέτας.

Υπό την εποπτεία του έχει τους δύο πρώτους άξονες, οι οποίοι ουσιαστικά περιλαμβάνουν 5+1 προκηρύξεις έργων/δράσεων, ενώ τα αρδευτικά έργα πάνε στον υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου και τα ψηφιακά στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπ. Λιβανό, και Ψηφιακής Πολιτικής, Κ. Πιερακάκη.

«Η πρώτη προκήρυξη, ύψους 100 εκατ. ευρώ, θα αφορά τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, κάτι αντίστοιχο με τα Σχέδια Βελτίωσης του ΠΑΑ», εξηγεί και συμπληρώνει: «Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό της μεταποιητικής δραστηριότητας περίπου όπως το πρόγραμμα της Μεταποίησης στο ΠΑΑ. Η προκήρυξη θα είναι ύψους 185 εκατ. ευρώ».

Η τρίτη δράση ύψους 50 εκατ. ευρώ αφορά επενδύσεις στον αγροτουρισμό, κυρίως σε υποδομές. Πρόκειται για έργο το οποίο θα συμπληρωθεί από πρόσκληση που θα τρέξει παράλληλα το υπουργείο Τουρισμού. «Το ΥΠΑΑΤ θα έχει ας πούμε το hardware, δηλαδή τις υποδομές, τις κατασκευές, τις εγκαταστάσεις κ.λπ., ενώ το υπουργείο Τουρισμού το software, δηλαδή το δίκτυο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης , προώθησης κ.λπ.».

Η επόμενη πρόσκληση θα αφορά την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, με το ύψος του προϋπολογισμού να ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ η πέμπτη, ύψους 15 εκατ. ευρώ, τη γενετική βελτίωση φυλών ζώων.

Στο επενδυτικό πακέτο περιλαμβάνεται και ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών, με προϋπολογισμό ύψους 35 εκατ. ευρώ. «Όλα τα παραπάνω θα τα εξειδικεύσουμε στα σχέδια πρόσκλησης το συντομότερο δυνατόν», τονίζει. Ήδη, οι υπηρεσίες, σύμφωνα με τον ίδιο, κάνουν την προετοιμασία και έχει ανατεθεί στις αρμόδιες διευθύνσεις να ολοκληρώσουν την προεργασία τους για τις δράσεις που αφορούν την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση.

Όπως εξηγεί, θα υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός πάνω στον οποίο θα στηριχθούν όλες οι προσκλήσεις των υπουργείων. Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ετοιμάζεται, στήνεται και ένα οριζόντιο νέο πληροφοριακό σύστημα κάτω από το οποίο το κάθε υπουργείο θα τρέχει την πλατφόρμα με τις δικές του προσκλήσεις.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μας έχει δώσει μία σαφή οδηγία: ότι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι», σημειώνει ο κ. Μπαγινέτας, υπογραμμίζοντας πως όλη η διαδικασία από την υποβολή μέχρι την έγκριση των αιτήσεων ενδιαφέροντος θα πρέπει να τρέξει γρήγορα, χωρίς να σκοντάφτει σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Επιπλέον, το ΥΠΑΑΤ καλείται να υποβάλει τα τεχνικά δελτία των προκηρύξεων, τα οποία και θα λάβουν έγκριση από την ειδική μονάδα που συστήθηκε για την επίβλεψη της ωρίμανσης των έργων. «Πριν από την προκήρυξη, ο κόσμος θα ενημερωθεί εκτενώς, καθώς θα δημοσιευτούν τα προσχέδια και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση», διευκρινίζει.

Πάντως, οι παραπάνω δράσεις, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, θα απευθύνονται σε συλλογικά σχήματα (Συνεταιρισμοί, Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών κ.ά.) και ιδιωτικές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβολαιακή γεωργία. «Οι νέες δράσεις πρέπει να έχουν και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε οι δικαιούχοι να είναι συλλογικά σχήματα», εξηγεί.

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Εκτός από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, το ΥΠΑΑΤ προετοιμάζεται και για τις νέες προσκλήσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτήν τη στιγμή, είναι σε εκκρεμότητα το μέτρο της παροχής συμβουλών. «Έχουμε το τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης με τις παρατηρήσεις και από το ΓΕΩΤΕΕ και από τη διαβούλευση, έτοιμα είναι και τα κριτήρια και έχουν αποσταλεί στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου», εξηγεί ο κ. Μπαγινέτας.

«Μόλις υπογραφεί, καθώς μένει μία τελευταία συνάντηση με τους υπηρεσιακούς, θα ετοιμαστεί και η πρόσκληση». Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, ετοιμάζεται το πληροφοριακό σύστημα, ώστε να υποστηρίζει τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». «Ένα πληροφοριακό σύστημα που θα δέχεται τις αιτήσεις, αλλά θα μπορεί αυτόματα να αντλεί και στοιχεία εγκεκριμένων συμβούλων και φορέων από τον ΕΛΓΟ. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα ολοκληρωθεί, για να αρχίσουν οι δοκιμές».

Από το φθινόπωρο, με τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να σημαίνουν την εκκίνηση ουσιαστικά των νέων προσκλήσεων, προγραμματίζονται τα εξής: το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών», ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου (κοινοτική δαπάνη), το Υπομέτρο 11.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους», ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ, Σχέδια Βελτίωσης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, Δράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης του νερού», ύψους 150 εκατ. ευρώ, LEADER ύψους 60 εκατ. ευρώ, Υπομέτρο 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων», Εξισωτική Αποζημίωση ύψους 500 εκατ. ευρώ (για δύο προσκλήσεις), Δράση 17, που προβλέπει τη δημιουργία ταμείου αλληλοβοήθειας για τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των παραγωγών (από διακύμανση τιμών) ύψους 30 εκατ. ευρώ, και ενεργοποίηση του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για την παροχή μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, ύψους 20 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο μέσω μόχλευσης από τις συμμετέχουσες τράπεζες θα δύναται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ.

«Όλο το πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του μεταβατικού ΠΑΑ θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση», τονίζει ο κ. Μπαγινέτας και καταλήγει: «Μόλις πάρουμε το πράσινο φως, θα αρχίσουν οι προσκλήσεις να τρέχουν από Σεπτέμβρη με Οκτώβρη. Είμαστε έτοιμοι».

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021