Κόπηκαν τα πρώτα Λιάτικα σε Λασίθι και Ασύρτικα σε Σαντορίνη

Σημαντικά τα προβλήματα από τον καύσωνα

«Ι

σως και να έχουν ξεκινήσει. Είδα που έκαναν αγιασμό προχθές», λέει ο Στέλιος Κλάδος, οινοποιός που έχει τους αμπελώνες του στον Νομό Ρεθύμνου. Αναφερόταν στη Μονή Τοπλού και είχε δίκιο. Ο τρύγος στη Σητεία ξεκίνησε αυτήν τη Δευτέρα και οι συνθήκες μοιάζουν παράδεισος, ειδικά σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας λόγω καύσωνα. 

Ούριος άνεμος για τον τρύγο στη Σητεία

«Εδώ η μέγιστη θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα δεν ξεπέρασε τους 35-36 βαθμούς. Αλλά και στους προηγούμενους καύσωνες, δεν είχαμε πρόβλημα», λέει στην «ΥΧ» ο οινολόγος της Μονής Τοπλού, Μάνθος Γιαλιτάκης. «Φυσάει συνέχεια βορειοδυτικός άνεμος. Ελπίζω να μην το γυρίσει σε νοτιά», συμπληρώνει
χαμογελώντας.

Από την αρχή της εβδομάδας κόπηκαν τα πρώτα Λιάτικα και, στη συνέχεια, μερικά Syrah και Merlot ανάλογα με την τοποθεσία. Η Μονή έχει περίπου 350 στρέμματα και, σύμφωνα με τον κ. Γιαλιτάκη, ο τρύγος που ξεκίνησε λίγες ημέρες νωρίτερα θα τραβήξει ενάμιση μήνα περίπου. «Όλα φέτος έχουν πάει πολύ καλά, μας έχει ευνοήσει πολύ ο καιρός και δεν μας έχει κάνει καύσωνα να καούν τα σταφύλια», λέει ο οινολόγος και ακούγεται σαν να βρίσκεται σε άλλη χώρα. 

Αβεβαιότητα και πρωιμότητα στο Ρέθυμνο

Την ίδια στιγμή, στον Νομό Ρεθύμνου, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Ο τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει της Παναγίας, νωρίτερα από άλλες χρονιές λόγω υψηλών θερμοκρασιών και οι αμπελουργοί είναι πολύ ανήσυχοι για την τελική κατάληξη αυτής της δύσκολης χρονιάς.

«Ο τρύγος φέτος ήρθε δέκα μέρες πιο γρήγορα. Κανονικά ξεκινάμε μετά τις 20 Αυγούστου με τις πρώιμες ποικιλίες Μοσχάτο Σπίνας και Sauvignon Blanc και τώρα θα ξεκινήσουμε περίπου της Παναγίας. Στα τέλη Αυγούστου θα πιάσουμε το Βιδιανό, το Κοτσυφάλι και το Cabernet και μετά σιγά σιγά με τα υπόλοιπα. Αυτοί οι καύσωνες είναι καταστροφικοί για τα αμπέλια, καίνε τα σταφύλια», λέει ο κ. Κλάδος και προσθέτει ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν μπορείς να ξέρεις τι θα κάνουν στο αμπέλι. «Ευτυχώς εμείς έχουμε νερό», τονίζει. 

Κόπηκαν τα πρώτα τσαμπιά στη Σαντορίνη

Μερικά μίλια βορειότερα στο Αιγαίο, στη Σαντορίνη, επίσης κόπηκαν τα πρώτα τσαμπιά, προχθές Τετάρτη. «Ξεκίνησε το Αθήρι, που είναι πρώιμο ποικιλιακά, και κόβουμε και τα Ασύρτικα που προορίζονται για τους αφρώδεις οίνους», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Μάρκος Καφούρος. «Ευελπιστούμε ότι, τελικά, θα έχουμε καλή παραγωγή στο Ασύρτικο», προσθέτει. 

Η χρονιά φέτος στη Σαντορίνη είχε πολλές ανατροπές και δυσκολίες μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στην αρχή, μια κακή –για τα αμπέλια– άνοιξη. Πότε ζέστη, πότε κρύο, το θερμόμετρο ανεβοκατέβαινε από μέρα σε μέρα. «Αυτές οι απότομες εναλλαγές ακυρώνουν τη βλάστηση», τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Ακολούθησε χαλαζόπτωση και τον Μάιο ήρθε ο πρώτος καύσωνας. Και όλα αυτά σε μια περιοχή που δεν υπάρχει νερό και, φυσικά, βροχοπτώσεις.

Μετρήσεις στα βόρεια του νησιού έδειξαν 165 χιλιοστά βροχής από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021. Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά βροχοπτώσεων της τελευταίας τριακονταετίας στο νησί. «Έτσι, ενώ φέτος περιμέναμε μια καλή χρονιά από άποψη της παραγωγής, ίσως και αυξημένη σε ποσοστό 10%-15%, τελικά εκτιμώ ότι ίσως να είναι μικρότερη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως σε κάποιες περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερη ξηρασία», λέει ο κ. Καφούρος. «Στο Μεγαλοχώρι και στον Πύργο, από την άλλη, ίσως τα αμπέλια καταφέρουν να κρατήσουν δυνάμεις και να δώσουν παραγωγή στο ύψος της περυσινής», καταλήγει. 

Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή στον Τύρναβο

Στη Θεσσαλία, πάντως, ήδη τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί είναι σοβαρά. Στον Τύρναβο, όπου βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές ζώνες της χώρας με την καλλιέργεια του Μοσχάτου Αμβούργου να κυριαρχεί, οι αμπελώνες από τον Απρίλιο και μετά έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα. «Στις 8-9 Απριλίου είχαμε παγετό και μετά έπεσε δύο φορές χαλάζι. Τώρα με τον καύσωνα είναι πολύ δύσκολα», λέει ο Χρήστος Τσιτσιρίγκος, πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου. Μάλιστα, ο συνεταιρισμός δεν απέσυρε μεγάλες ποσότητες μέσω της διαδικασίας της απόσταξης κρίσης ακριβώς για να κρατήσει αποθέματα λόγω του ότι η παραγωγή αναμένεται εξαιρετικά μειωμένη. «Τα αμπέλια που είχαν βγάλει οι παραγωγοί φύλλα για να κάνουν τις καλλιεργητικές φροντίδες θα έχουν πρόβλημα, αλλά το μέγεθος της ζημιάς δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε όσο ο καύσωνας βρίσκεται σε εξέλιξη», τονίζει ο κ. Τσιτσιρίγκος.

Στο μεταξύ, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΚΕΟΣΟΕ (Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων) την προηγούμενη Πέμπτη και πριν το θερμόμετρο σκαρφαλώσει σε βαθμούς άνω των 40 ή και 45 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές, αναφέρθηκαν ήδη αρκετά προβλήματα λόγω των δύο προηγούμενων κυμάτων καύσωνα. Εκπρόσωποι των οινοποιητικών συνεταιρισμών της Ελλάδας έκαναν λόγο για προβλήματα και στους αμπελώνες της Αττικής, αλλά και στην Εύβοια, τονίζει στην «ΥΧ» ο Χρήστος Μάρκου, πρόεδρος της οργάνωσης. Στην Αττική, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία έφεραν αραιοραγία, τα αμπέλια κατάφεραν να δέσουν λίγες ρώγες σε κάθε σταφύλι.

Ανησυχία για τις γεμάτες δεξαμενές στη Νάουσα

Βόρεια στο Vaeni στη Νάουσα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός γιατί οι δεξαμενές είναι γεμάτες, οι παραγωγοί έχουν λάβει μόνο το 50% των χρημάτων της περυσινής σοδειάς και ο τρύγος βρίσκεται προ των πυλών.

Ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας, επισημαίνει ότι πέρυσι όλοι νόμιζαν ότι το καλοκαίρι του 2021 θα ήταν κανονικό χωρίς τα μεγάλα προβλήματα στη διάθεση του κρασιού που δημιουργεί η πανδημία. Έτσι, ο συνεταιρισμός είναι «γεμάτος» κρασί, αφού εκ του καταστατικού του είναι υποχρεωμένος να παίρνει κάθε χρόνο όλες τις ποσότητες των μελών του.