Κορωνομέτρα: Στις Βρυξέλλες ο φάκελος της ελαιοκομίας – πώς θα ενισχυθούν τα άλλα προϊόντα

✱ Κλιμακωτή η εφάπαξ ενίσχυση ανά δικαιούχο ✱ Πώς θα ενισχυθούν οι παραγωγοί των άλλων προϊόντων

Ο κύβος ερρίφθη: Ελαιοποιήσιμες ή/και ελιές διπλής κατεύθυνσης είναι τα προϊόντα που, τελικά, θα ενταχθούν στο έκτακτο μέτρο στήριξης των παραγωγών που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού, το λεγόμενο «7χίλιαρο». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 126,3 εκατ. ευρώ και αφορά 145.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε όλη την επικράτεια. Το αίτημα της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστάλη ήδη από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, και πλέον αναμένεται η έγκρισή του για να ακολουθήσει η προκήρυξη του μέτρου.

Με την απόφαση να ενταχθεί, τελικά, ένα μόνο προϊόν στη μεγάλη προκήρυξη για τα υπόλοιπα προϊόντα, που μέχρι πρότινος «έπαιζαν» στη «λίστα του 7χίλιαρου», το ΥΠΑΑΤ θα αξιοποιήσει το άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του, μέσω του πακέτου στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών.

Η δημόσια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ερωτηθείς από την «ΥΧ» στο πλαίσιο της ΔΕΘ, πως «εάν χρειαστεί να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και υπάρχουν παραπάνω ανάγκες, θα το κάνουμε», φαίνεται πως έχει ήδη δρομολογηθεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό πακέτο των 150 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών για τον πρωτογενή τομέα αναμένεται να αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σήμερα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, να συναντηθεί εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.

Για την ελιά Καλαμών, την ανοιξιάτικη πατάτα, το ανοιξιάτικο καρπούζι και τη θερμοκηπιακή ντομάτα, οι πληγέντες παραγωγοί από την κρίση της πανδημίας θα λάβουν τελικά άμεση επιχορήγηση μέσω κρατικής οικονομικής ενίσχυσης. Από το πακέτο, δηλαδή, του υπουργείου Οικονομικών, διαδικασία που ακολουθήθηκε για άνθη, σπαράγγια, αιγοπροβατοτροφία κ.ά. Υποψήφιοι προς ένταξη είναι και οι τομείς της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.

Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με το ΥΠΑΑΤ, ξεκαθαρίστηκε ότι υπό εξέταση παραμένει και μία σειρά άλλων προϊόντων, τα οποία δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν την οδό των άμεσων επιχορηγήσεων μέσω κρατικής οικονομικής ενίσχυσης. Ξεκαθαρίστηκε, δε, ότι θα αποζημιωθούν μόνο οι παραγωγοί που πραγματικά επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας, απαντώντας σε πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα το ΥΠΑΑΤ από καρπουζοπαραγωγούς της Ηλείας και Θεσσαλίας για το όψιμο καρπούζι. «Το υπουργείο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκομιστικής περιόδου κάθε προϊόντος, συγκρίνει τα στοιχεία τιμών με την περσινή καλλιεργητική περίοδο και, εφόσον διαπιστωθεί διαταραχή, προχωρά στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων», αναφέρει στην «ΥΧ» ανώτατη πηγή του υπουργείου, εξηγώντας ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιστική περίοδος για το υπαίθριο (όψιμο) καρπούζι της Ηλείας.

ΚΛΑΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ
(σε εκτάρια)
ΕΥΡΩ /ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ
0 ΕΩΣ 1 ΕΚΤΑΡΙΟ 300 €
1 ΕΩΣ 1,5 ΕΚΤΑΡΙΑ 600 €
1,5 ΕΩΣ 3 ΕΚΤΑΡΙΑ 1.100 €
3 ΕΩΣ 5 ΕΚΤΑΡΙΑ 1.600 €
5 ΕΩΣ 7 ΕΚΤΑΡΙΑ 2.000 €
7 ΕΩΣ 10 ΕΚΤΑΡΙΑ 2.500 €
10 ΕΩΣ 15 ΕΚΤΑΡΙΑ 3.000 €
15 ΕΩΣ 20 ΕΚΤΑΡΙΑ 3.500 €
> 20 ΕΚΤΑΡΙΑ 4.000 €

Ανατροπή

Η αρχική σκέψη για τη δυνατότητα μίας ενιαίας προκήρυξης, που θα περιλαμβάνει μία σειρά προϊόντων στο πλαίσιο του έκτακτου μέτρου, στην πορεία απορρίφθηκε, καθώς η διαδικασία ενεργοποίησης του μέτρου απαιτεί συγκεκριμένα στάδια και είναι ιδιαίτερα λεπτομερής στην εφαρμογή της, στο πλαίσιο του ενωσιακού κανονισμού. Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων, η ιδέα να ενταχθεί ένας μόνο τομέας, και μάλιστα υψηλής εθνικής σημασίας που βάλλεται για άλλη μία χρονιά, άρχισε να συζητείται σοβαρά.

Αφού εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα και δόθηκε το πράσινο φως από το Μαξίμου για επιπλέον οικονομικούς πόρους, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να διοχετεύσει συνολικό ποσό 126,3 εκατ. ευρώ (από τα αδιάθετα κονδύλια του ΠΑΑ 2014-20 και εθνική συμμετοχή) για τη στήριξη των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην ελαιοπαραγωγή, και δη στον τομέα των ελαιοποιήσιμων και ελιών διπλής κατεύθυνσης.

Το σκεπτικό

Η απόφαση στηρίζεται στην ανάπτυξη του σκεπτικού ότι το ελαιόλαδο, ως εθνικό – στρατηγικό προϊόν για τον πρωτογενή τομέα και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού των αγροτικών περιοχών της Ελλάδας, σε όρους απασχόλησης (αριθμού γεωργών/γεωργικών εκμεταλλεύσεων), όγκου/αξίας παραγωγής και εξαγωγών, έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία ποικιλοτρόπως (διαταραχές στον εφοδιασμό, διασυνοριακούς και εγχώριους περιορισμούς διακίνησης προϊόντων, κλείσιμο εστίασης, πτώση τουρισμού κ.λπ.), με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της τιμής διάθεσής του. «Οι Έλληνες παραγωγοί, για τους ανωτέρω λόγους και για την αποφυγή υψηλής αποθεματοποίησης ενόψει της νέας συγκομιδής, διέθεσαν το προϊόν τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να υπάρξει ουσιαστικός κίνδυνος στη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας λόγω έλλειψης ρευστότητας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

Δικαιούχοι

Το νέο μέτρο (Μ21) θα αφορά περίπου 145.000 κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης).

Η συνολική συγχρηματοδοτούμενη ενίσχυση, που προβλέπεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους, ανέρχεται σε 126,3 εκατομμύρια ευρώ και αφορά κατ’ αποκοπή εφάπαξ ποσό σύμφωνα με τις κλάσεις του πίνακα (με βάση την έκταση που αυτοί εμπίπτουν, αθροιστικά για ελιά ελαιοποιήσιμη ή/και διπλής κατεύθυνσης).

Εφόσον το νέο μέτρο λάβει τη σχετική έγκριση της ΕΕ, η ένταξη των δικαιούχων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Κι ένα σχόλιο…

Λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη της «ΥΧ» ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση αυτού του μέτρου (Αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για στήριξη παραγωγών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία), τους λιβέλους που γράφτηκαν κατά καιρούς εναντίον της δημοσιογραφικής έρευνας των συντακτών της «ΥΧ» και τα επικριτικά σχόλια απέναντι στην αξιοπιστία της, ήλθε η ώρα η Ελλάδα να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο εργαλείο, και δη για ένα προϊόν υψηλής εθνικής σημασίας.