Κορωνοπληρωμές: Κλείνουν οι εκκρεμότητες

Με τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και του νέου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνη Παπά που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12/11 σηματοδοτείται η προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ να ξεπεράσει τις καθυστερήσεις που είχαν δημιουργηθεί σε ζητήματα πληρωμών, με ευθύνη του απερχόμενου προέδρου, όπως στην περίπτωση της πλατφόρμας των ενστάσεων για τους αιγοπροβατοτρόφους.

Ήδη, οι ενέργειες της νέας ηγεσίας -που και αυτή θα κριθεί φυσικά για την αποτελεσματικότητά της- φαίνεται να αποδίδουν, και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται να πληρωθούν άμεσα (ακόμη και σήμερα) οι παράκτιοι αλιείς. Παρ’ όλα αυτά, τα κενά και οι δυσλειτουργίες, που φαίνεται να υπάρχουν στον Οργανισμό, ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τους Μάκη Βορίδη και Φάνη Παπά, ώστε να επιταχυνθεί η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στις «κορωνοενισχύσεις».

Εξελίξεις για λαϊκές, ξεκινούν οι αιτήσεις για ελιά και κηπευτικά

Βάσει της πληροφόρησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός από τους παράκτιους αλιείς, θετικά είναι τα μαντάτα και για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν μια οικονομική ανάσα εδώ και αρκετές εβδομάδες, με το θέμα να έχει καθυστερήσει -ως γνωστόν- και λόγω διασταυρώσεων στοιχείων στην ΑΑΔΕ. Όπως είχε γράψει η «ΥΧ» και την προηγούμενη εβδομάδα, το πιθανότερο είναι ότι η «κορωνοενίσχυση» θα έχει καταβληθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β’, 4937, 9.11.2020) δημοσιεύθηκαν οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία αίτησης ενίσχυσης για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα αιτήματα των παραγωγών.

Η ενίσχυση αφορά τις επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών (ενίσχυση 70 ευρώ/στρέμμα), το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης (300 ευρώ/στρέμμα), την ανοιξιάτικη πατάτα σε όλη τη χώρα (215 ευρώ/στρέμμα), τη θερμοκηπιακή ντομάτα στην Περιφέρεια Κρήτης (540 ευρώ/στρέμμα), το θερμοκηπιακό αγγούρι στην Περιφέρεια Κρήτης (232 ευρώ/στρέμμα) και τη θερμοκηπιακή μελιτζάνα στην Περιφέρεια Κρήτης (300 ευρώ/στρέμμα). Στο ΦΕΚ υπάρχει υπόδειγμα αίτησης ενίσχυσης.

Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών κυρίως από την περιοχή του Μεσολογγίου που έμειναν εκτός ενίσχυσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες, ώστε να ενταχθούν και αυτοί στους δικαιούχους. Αντίθετα, για τους παραγωγούς που έχουν δηλώσει ότι καλλιεργούν υπαίθριο καρπούζι αντί για πρώιμο και μένουν εκτός πληρωμής, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Τα προϊόντα που εξετάζονται

Υπενθυμίζεται, όπως πρώτη είχε γράψει η «ΥΧ», ότι υπό εξέταση βρίσκονται το υπαίθριο καρπούζι, το σύκο, η πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, καθώς και το σταφύλι. Τέλος, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη στα οινοποιεία, μέσω του μέτρου της απόσταξης κρίσης και για το 2021.

Ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φ. Παπάς, στην «ΥΧ»

«Η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, με τιμά ιδιαίτερα, αναθέτοντάς μου έναν τόσο σημαντικό ρόλο. Με αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνω πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχοντας στα χέρια μου τη σκυτάλη από τον αξιοσέβαστο προκάτοχό μου, κ. Βάρρα, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω για την αναλυτική ενημέρωση που μου έκανε και να του ευχηθώ ό,τι καλύτερο.

Μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο, έχοντας εμπιστοσύνη στο υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ορθολογική διαχείριση των πόρων και για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και ταχύτητας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες αγρότες, από τα σπλάχνα των οποίων προέρχομαι, ότι θα παλέψω ειλικρινά, για να βάλω έστω ένα λιθαράκι, ώστε να έρθει πιο κοντά μας το διαχρονικό όραμα όλων μας. Η πραγματική αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου».