Η κουκουβάγια ΤΥΤΩ στη μάχη για την αντιμετώπιση των τρωκτικών στον θεσσαλικό κάμπο
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιστράτευσε την κουκουβάγια ΤΥΤΩ για τη δραστική διαχείριση, με φυσικό τρόπο, του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες και η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος καταγράφει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, παρουσία δημάρχων και αντιδημάρχων των περιοχών όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα βιολογικής αντιμετώπισης των τρωκτικών στον θεσσαλικό κάμπο, υπέγραψε σύμβαση με την ΑΜΚΕ «ΤΥΤΩ» (Οργανισμός για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα) για το πρώτο, σε πανελλαδικό επίπεδο, πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΤΥΤΩ» που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία.
Ήδη στον άξονα Κιλελέρ – Ρήγα Φεραίου – Φάρσαλα – Λάρισα έχουν τοποθετηθεί 100 φωλιές, έχουν φωλιάσει περίπου 60 πτηνά και έχουν αναπαραχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό με περισσότερους από 200 νεοσσούς.
Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου από τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τον επικεφαλής της ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ, Δρ. Βασίλη Μποντζώρλο, «ανά τακτά διαστήματα έχουμε μεγάλους πληθυσμούς αρουραίων που προκαλούν σημαντικά προβλήματα, καθώς αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, γιατί μεταφέρουν παρά πολλές ασθένειες. Αιμορραγούν οικονομικά τους αγρότες, οι οποίοι ανάλογα με την καλλιέργεια -σιτάρι, καλαμπόκι, μηδική- μπορούν να χάσουν ανά έτος από 10.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα, η καταπολέμηση των τρωκτικών γινόταν πλημμελώς και βεβιασμένα, υπό την πίεση του χρόνου, με χημικές ουσίες που πολλές φορές δεν καλύπτουν προδιαγραφές ασφάλειας για την πανίδα και τη χλωρίδα.
Με το πρόγραμμα “ΤΥΤΩ”, που αφορά 911.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στους δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Αγιάς, Ελασσόνας, Τεμπών, Σοφάδων και Ρήγα Φεραίου, οι παραγωγοί ευελπιστούν να δουν θεαματικά αποτελέσματα». Η ΤΥΤΩ είναι ένα νυχτόβιο αρπακτικό, ένας μπούφος, που φωλιάζει μόνο σε γεωργικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Ένα πτηνό ΤΥΤΩ μπορεί να θηρεύσει από 2.000 έως 4.000 τρωκτικά σε έναν χρόνο. Επειδή δυσκολεύεται για διάφορους λόγους να βρει φωλιές στο αγροτικό πεδίο, οι άνθρωποι της εταιρείας θα χωροθετήσουν τεχνικά και θα προσφέρουν τις αναγκαίες φωλιές, ώστε αυτό στη συνέχεια να αναλάβει δράση.