Κρήτη: Βαρύς θρήνος για τον 16χρονο Γιάννη Χαβάκη που τραυματίστηκε θανάσιμα από τρακτέρ – Σήμερα η κηδεία

Tα τελευταία τρία χρόνια 150 αγρότες έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς τους, σε όλη τη χώρα

Φρικτό τέλος έμελλε να βρει ένας 16χρονος έφηβος, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από γεωργικό όχημα, σε περιοχή του Λασιθίου. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, σε χωράφι στην ευρύτερη περιοχή του Κρούστα, στο Λασίθι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης εκτελούσε αγροτικές εργασίες μαζί με τον παππού του. Το συμβάν, που έμελλε να στοιχίσει τη ζωή στον μαθητή της Α’ Λυκείου, έλαβε χώρα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα τα πόδια του ανηλίκου να “μαγκώσουν” στη φρέζα του τρακτέρ.

Ο 16χρονος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά κι άρχισε να αιμορραγεί ακατάσχετα. Επιτόπου μετέβησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά και δύναμη της Πυροσβεστικής. Ο νεαρός διακομίστηκε εσπευσμένα, όντας σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να καταφέρει να σώσει τον άτυχο νεαρό. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα το παιδί να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Φίλοι και συγγενείς θα πουν σήμερα Δευτέρα 29 Μαΐου, το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο Γιάννη Χαβάκη. Η κηδεία του θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Κρουστά στις 4 το απόγευμα.

Η σορός του 16χρονου θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό μια ώρα νωρίτερα.

Ανείπωτο πένθος

Στο άκουσμα του τραγικού μαντάτου, η οικογένεια του 16χρονου, αλλά κι η ευρύτερη περιοχή του Κρούστα, της Κριτσάς και του Αγίου Νικολάου βυθίστηκε σε ανείπωτο πένθος. Οι γονείς, οι παππούδες, αλλά και ο μεγαλύτερος αδερφός του εκλιπόντος δεν μπορούν να πιστέψουν πόσο άδικα χάθηκε ο αγαπημένος τους άνθρωπος, πριν καλά-καλά προλάβει να χαρεί τη ζωή.

Ο αδικοχαμένος 16χρονος ήταν μαθητής της Α’ τάξης του ΕΠΑ.Λ. Αγίου Νικολάου. Η διευθύντρια του σχολείου κ. Χαρά Αθανασοπούλου με ανάρτηση που έκανε στο Facebook αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν, γράφοντας:

«Δυστυχώς, η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα είναι ΜΑΥΡΗ για το σχολείο μας, καθώς, έπειτα από δυστύχημα, ένας μαθητής της Α’ τάξης δεν είναι πια μαζί μας.

Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του μαθητή μας.

Το σχολείο μας είναι πάντα δίπλα σε όλους σας και σας παρακαλούμε να μας ζητάτε/ζητήσετε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεστε/χρειαστείτε.

Η ζωή είναι μικρή και απρόβλεπτη. Ας το σκεφτόμαστε πιο συχνά αυτό. Και να προσέχουμε τους εαυτούς μας».

Χάνουν τη ζωή τους στα χωράφια

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του neakriti.gr στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, τα τελευταία τρία χρόνια 150 αγρότες έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς τους, σε όλη τη χώρα. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω ρεπορτάζ, τουλάχιστον επτά αγρότες στην Κρήτη χάνουν τη ζωή τους, σε ετήσια βάση, κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών.

Τα στοιχεία για τα αγροτικά δυστυχήματα συνολικότερα στη χώρα προέρχονται από έρευνα που παρουσίασε στην ετήσια συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων και Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Σδρούλιας.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας, τα δυστυχήματα οφείλονται σε πολλούς λόγους, όπως αμέλεια, υπερβολική σιγουριά των χειριστών, ασυντήρητα τρακτέρ και μηχανήματα κ.ά. Νέα δυστυχήματα προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων αγροτικών ατυχημάτων από ανατροπή γεωργικού ελκυστήρα, ενώ καθημερινά καταγράφονται ατυχήματα με εργαλεία, όπως το αλυσοπρίονο κατά το κλάδεμα των δέντρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε πανελλαδική κλίματα το 86,5% των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων έχουν μεγαλύτερη έκθεση κινδύνου για τη σωματική τους υγεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αγροτικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 22 τομείς, στον αριθμό ατυχημάτων, αλλά και θανατηφόρων ατυχημάτων.

Επισημαίνεται ότι πριν από λίγους μήνες, ένας 39χρονος συνάνθρωπός μας είχε τραυματιστεί θανάσιμα όταν αλυσοπρίονο που χρησιμοποιούσε του έκοψε αρτηρία στο σημείο της μασχάλης, σε περιοχή του Ηρακλείου.

Πολλά είναι τα περιστατικά κάθε χρόνο που σχετίζονται με τη χρήση του αλυσοπρίονου, ενώ σε γενικότερη κλίμακα στην Κρήτη το 90% των περιπτώσεων σχετίζεται με τρακτέρ ή τροχαία ατυχήματα σε βάρος οδηγών αγροτικών αυτοκινήτων την ώρα που πάνε ή που επιστρέφουν από το χωράφι τους.

Εξάλλου, θεωρείται λάθος η χρήση του αλυσοπρίονου την ώρα του λιομαζώματος, για παράλληλο κλάδεμα των ελαιοδέντρων που έχουν συγκομιστεί, δεδομένου ότι πρόκειται για μια επίπονη εργασία, που αν για κλάσματα δευτερολέπτου αποσπαστεί η προσοχή του παραγωγού, το κακό δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χειριστές τέτοιων μηχανημάτων οφείλουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να εφαρμόζουν τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στα ειδικά έντυπα που συνοδεύουν τα αλυσοπρίονα κατά την αγορά τους. Ο χειρισμός τους κρύβει μεγάλους κινδύνους σε περίπτωση απερίσκεπτης και ακατάλληλης χρήσης. Θα πρέπει, συνεπώς, οι εργασίες να εκτελούνται µε προσοχή και μεγάλες προφυλάξεις για κάθε πιθανό κίνδυνο.

Η υπερβολική κόπωση και η βιασύνη είναι, σε κάθε περίπτωση, ο χειρότερος σύμβουλος. Όπως και η υπερβολική σιγουριά, η υπερεκτίμηση δυνάμεων και η µη τήρηση των υποδείξεων ασφαλείας.

Είναι σημαντικό να μην εργάζεται κάποιος υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων χημικών ουσιών, που σίγουρα θα επηρεάσουν την ικανότητα αντίδρασης.

Πριν από κάθε χρήση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος. Απαραίτητη είναι η τακτική και καλή συντήρηση.

Εάν χρειαστεί να τοποθετηθούν ανταλλακτικά, αυτά θα πρέπει να είναι γνήσια και, φυσικά, η τοποθέτησή τους να γίνεται από τεχνικό. Οι παρεμβάσεις στα μηχανήματα και η πιθανή τροποποίηση σε υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας και χειριστήρια μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρό τραυματισμό του χειριστή.

Όταν δε χρησιμοποιείται το μηχάνημα, πρέπει να απενεργοποιείται µε ασφάλεια, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς.

Για την αποφυγή τραυματισμών θα πρέπει, επίσης, οι χειριστές να φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή ενδυμασία. Απαραίτητα είναι τα γάντια µε αντιολισθητική επιφάνεια και χαλύβδινο κάλυμμα, το παντελόνι µε ένθεµα προστασίας από κοπή, σταθερά παπούτσια µε αντιολισθητική σόλα. Ένα εγκεκριμένο κράνος με προστασία ακοής και ζελατίνα είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Απαγορεύονται τα κασκόλ και άλλα “αξεσουάρ” ενδυμασίας που μπορεί να πιαστούν στο εργαλείο κοπής. Τα μακριά μαλλιά πρέπει να μαζεύονται. Τέλος, απαραίτητο είναι να υπάρχει στον χώρο εργασίας ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

Σειρά δυστυχημάτων μέσα σε λίγους μήνες

Δυστυχώς, το περιστατικό το οποίο έμελλε να κόψει το νήμα της ζωής του 16χρονου Γιάννη Χαβάκη στον Κρούστα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δυστυχημάτων που λαμβάνουν χώρα στην Κρήτη και σχετίζονται με τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων και τρακτέρ.

Πριν από λίγες ημέρες, ένας 79χρονος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν την ώρα που εκτελούσε αγροτικές εργασίες με τρακτέρ βρέθηκε “σφηνωμένος” ανάμεσα στο όχημα κι ένα κλαδί ελιάς, στο Γεράκι Ηρακλείου.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ένας 66χρονος άνδρας βρήκε φρικτό τέλος, λίγες ώρες αφότου καταπλακώθηκε από τρακτέρ, στις Βασιλειές Ηρακλείου. Το τρακτέρ ανατράπηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα ο 66χρονος να εγκλωβιστεί και να τραυματιστεί βαρύτατα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά του.

Μόλις πριν από δύο μήνες, στα μέσα Μαρτίου, ένας 71χρονος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα την ώρα που πραγματοποιούσε εργασίες με το τρακτέρ του, στους Ζωφόρους Ηρακλείου.

Όπως όλα δείχνουν, ο άτυχος άνδρας φέρεται να τραυματίστηκε θανάσιμα από τμήμα τοιχίου στάβλου, ο οποίος φέρεται να ήταν μισογκρεμισμένος από τον σεισμό. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν συγχωριανοί του 71χρονου, το τρακτέρ στο οποίο επέβαινε φέρεται να παρέσυρε κλήμα, το οποίο είχε απλωθεί σε τμήμα του στάβλου…

Τραγική ειρωνεία της υπόθεσης συνιστά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια η σύζυγος του αδικοχαμένου ηλικιωμένου είχε χάσει τη ζωή της μετά από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη σε ατύχημα με το ίδιο τρακτέρ.

Πηγή: neaKriti.gr