Κρήτη: Εφαρμογή ενημερώνει για τα κουνούπια μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Κρήτη: Εφαρμογή ενημερώνει για τα κουνούπια μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας γίνεται ενημέρωση για τους πληθυσμούς των κουνουπιών σε διάφορες περιοχές του νησιού, έχει θέσει σε λειτουργία η Περιφέρεια Κρήτης.

Έχει την ονομασία, «MOSQUITO VISION», υλοποιείται πιλοτικά και είναι χρήσιμη για όσους κάνουν κάμπινγκ, εργάζονται στην ύπαιθρο, στους καταστηματάρχες της εστίασης κι όσους αποζητούν τη νυχτερινή δροσιά και τα ανοιχτά παράθυρα. Η εφαρμογή αυτή υλοποιεί ένα μοντέλο πρόβλεψης για την αίσθηση όχλησης από τα κουνούπια με τη χρήση τεχνικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και κάνει πενθήμερη πρόβλεψη.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης αναρτάται σε ειδική ενότητα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ψεκασμών για την πληρέστερη ενημέρωση των φορέων και των πολιτών. Παράλληλα, υπάρχουν και τα τηλέφωνα στα οποία οι φορείς και οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν προβλήματα ή πιθανές εστίες κουνουπιών, καθώς και όλο το σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό, τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Υπουργείου Υγείας-ΕΟΔΥ.

Καταπολέμηση κουνουπιών

Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα μέσα από την «Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Κουνουπιών για τα έτη 2020-2022». Το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη με δειγματοληψίες και ψεκαστικές παρεμβάσεις για την προστασία του πληθυσμού. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, έχει εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εντομολογική επιτήρηση και αξιολόγηση της καταπολέμησης.

Στο πλαίσιο αυτό 800 οικισμοί σε όλη την Κρήτη μελετώνται και αποτυπώνονται σε ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Είναι αξιοσημείωτο πως στους 780 οικισμούς η όχληση από τα κουνούπια είναι σχεδόν μηδενική.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Λάμπρος Βαμβακάς, σε δηλώσεις του τόνισε: «Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά. Από τις 25 εντομοπαγίδες που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία κλειδιά σε όλη την Κρήτη, έχουν συλλεχθεί 796 κουνούπια τα οποία εστάλησαν για επιδημιολογική επιτήρηση στο ΙΤΕ και κανένα από αυτά δεν ήταν φορέας του ιού του Δυτικού Νείλου, του Τσικουνγκούνια ή Πλασμώδιου Ελονοσίας. Επιπροσθέτως, έχουν συλλεχθεί 247 δείγματα ορών από ορνιθοειδή για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του ιού του Δυτικού Νείλου και ήταν όλα αρνητικά».

Πηγή: ert.gr