Κρήτη: Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν παράνομες ελληνοποιήσεις και ζητούν εντατικούς ελέγχους

Παράνομες ελληνοποιήσεις πίσω από την «βουτιά» στις τιμές παραγωγού των κρητικών αμνοεριφίων «βλέπουν» οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι εκφράζουν την απόγνωσή τους, δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν να παράγουν με αυτά τα δεδομένα και ζητούν εντατικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ενίσχυση του κλάδου.

Η πτώση των τιμών ήρθε αδικαιολόγητα και αιφνιδιαστικά αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Όπως εξήγησε, μέχρι και τα Χριστούγεννα η τιμή παραγωγού για τα κρητικά αμνοερίφια κυμαινόταν από 5,8 έως 6,2 ευρώ το κιλό, τιμή σχετικά ικανοποιητική, παρά το «ψαλίδισμα» που υφίσταται το εισόδημα των κτηνοτρόφων από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Ωστόσο, αμέσως μετά τις γιορτές, η τιμή παραγωγού μειώθηκε στα 4,5 ευρώ, καθιστώντας ασύμφορη και μη βιώσιμη την παραγωγή του αδιαμφισβήτητης ποιότητας κρητικού αιγοπρόβειου κρέατος, πρόσθεσε ο κ. Τζουλιαδακης.

Παράνομες ελληνοποιήσεις

Η κατακόρυφη πτώση κατά περίπου 1,5 ευρώ το κιλό οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο σε εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είναι μεν νόμιμες, θέτουν όμως πολλά ερωτηματικά ως προς την ταυτότητα με την οποία διατίθενται στην αγορά. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, λέει ο κ. Τζουλιαδάκης, εξηγώντας πώς λίγοι επιτήδειοι βγάζουν μεγάλα κέρδη σε βάρος των πολλών, παραγωγών και καταναλωτών. Όπως ανέφερε, εισάγονται ζωντανά αμνοερίφια, τα οποία σφάζονται σε σφαγεία ανά την Ελλάδα και παίρνουν σφραγίδες εγχώριων σφάγιων. «Αυτό είναι κάτι που εμείς δε μπορούμε να αποδείξουμε. Θα πρέπει να λειτουργήσουν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, προκειμένου να εντοπιστούν αυτές οι περιπτώσεις και να αποτραπούν οι κερδοσκόποι» τόνισε. Σημείωσε, παράλληλα, πως όσο λειτουργούσαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες η τιμή παραγωγού ήταν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, όπως συνέβαινε τον προηγούμενο χρόνο. Μόλις οι έλεγχοι ατόνισαν, η τιμή μειώθηκε, κάτι που δεν δικαιολογείται, καθώς η παραγωγή είναι μειωμένη.

“Με τη θηλιά στο λαιμό”

«Είμαστε με τη θηλιά στο λαιμό. Εδώ δεν βγαίναμε με την τιμή των 6 ευρώ, πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε με αυτές τις τιμές και με αυτό το δυσβάσταχτο κόστος; Στο τέλος δεν θα έχουμε παραγωγή, όπως συνέβη και με τη σταφίδα. Η ελάχιστη δική μας μένει αδιάθετη και εμείς τρώμε εισαγόμενη από την Τουρκία και από το Ιράν» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζουλιαδάκης τόνισε την ανάγκη να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στην αγορά, ώστε να προστατεύεται και ο παραγωγός και ο καταναλωτής. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος ώστε να εξισορροπηθεί η μεγάλη οικονομική απώλεια που υπάρχει λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής. «Ήδη από το φθινόπωρο έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει ενίσχυση από το De Minimis, χωρίς να έχουμε εισακουστεί. Μας ζητούν στοιχεία, σα να μην τα γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα από εμάς» κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr