Κρήτη: Πέφτουν οι ελιές, πέφτει και ο κατσίγαρος στον Βιολογικό – Η ζημιά στη μονάδα & το περιβάλλον
Με την ελαιοσυγκομιδή να βρίσκεται στο ζενίθ και τα ελαιουργεία να εργάζονται πυρετωδώς, η είδηση της μόλυνσης του μεγάλου ποταμού του Μινώα Πεδιάδος με κατσίγαρο, διατάραξε την κατά τα άλλα παραγωγική αυτή περίοδο, που ο μόχθος των παραγωγών μετατρέπεται σε εισόδημα.
Στις 17 Νοεμβρίου κτύπησε το πρώτο καμπανάκι στα στελέχη της ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδος, ότι «κάτι συμβαίνει» με τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, καθώς παρατηρήθηκαν εκροές κατσίγαρου και αστικών λυμμάτων στα ρυάκια και τον ποταμό που διατρέχει 10 χωριά και μέσω του Αναποδάρη εκβάλλει στη θάλασσα του Τσούτσουρα. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κρήτης είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ρύπανσης, ενώ δεν προκύπτει μόλυνση υδρευτικών γεωτρύσεων.
Την ίδια στιγμή αν και οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές έχουν ενεργοποιηθεί- έχει παραγγελθεί προκαταρκτική έρευνα από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου-, υπάρχει η υπόνοια ότι ασυνείδητοι εξακολουθούν να απορρίπτουν βυτία με κατσίγαρους σε φρεάτια του Βιολογικού Καθαρισμού, αντί να τα κατευθύνουν σε στεγανές δεξαμενές ή σε λάκκους ταφής, όπως ορίζει το πρωτόκολλο.
Από τη ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδος έχει εξακριβωθεί ότι απόρριψη κατσίγαρων έχει γίνει σε τουλάχιστον 2 φρεάτια του Βιολογικού Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας στο Αρκαλοχώρι και σε άλλα δύο στον βιολογικό του Καστελίου.
«Έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από την Περιφέρεια και την Αστυνομία, για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Το θετικό είναι ότι πλέον δεν εκρέουν κατσίγαροι από τον βιολογικό. Ευτύχημα, επίσης, είναι ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε βροχές, οπότε αμβλύνθηκε η μεγάλη ζημιά στο ποτάμι» υπογραμμίζει στη ΝΕΑ Ματιά ο αντιπεριφερειάρχης για το Περιβάλλον Γιώργος Ξυλούρης.
Τα 1500 φρεάτια & η ζημιά στον βιολογικό
Η εποπτεία των δικτύων του Βιολογικού Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας από την παράνομη ρίψη βιομηχανικών, τοξικών λυμάτων όπως είναι και ο κατσίγαρος, φαντάζει πρακτικά αδύνατη. Και αυτό διότι μόνον στο Αρκαλοχώρι υπάρχουν 1.500 φρεάτια της αποχέτευσης που καταλήγουν στον Βιολογικό, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά εύκολο για τους χρήστες βυτιοφόρων που θέλουν να αποβάλλουν τα φορτία τους να το κάνουν σε απομονωμένα φρεάτια….
Αναφορικά με τη ζημιά στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, από ότι φαίνεται, δεν είναι μη αναστρέψιμη: «Για πάνω από 10 συνεχείς μέρες κάναμε πλύσεις με χημικά στις ευαίσθητες μεμβράνες, πιστεύουμε ότι θα “σωθούν”. Αν οι μεμβράνες αυτές καταστραφούν, μιλάμε για πάνω από 200.000 ευρώ ζημιά» εξηγεί στη ΝΕΑ Ματιά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μινώα Πεδιάδος Ηρακλής Κριθινάκης.
Την αισιοδοξία του ότι η υπερσύγχρονη βιολογική μονάδα θα επανακάμψει, εκφράζει και ο μηχανικός Νίκος Φραγκάκης στη ΝΕΑ Ματιά, δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς έβλαψαν τον μηχανισμό της οι ποσότητες του κατσίγαρου που έπεσαν στα φρεάτια: «Κάθε τοξικό, βιομηχανικό λύμα, καταστρέφει τη βιομάζα, δηλαδή τα μικρόβια που λετουργούν ως βιολογικά φίλτρα για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων» και συνεχίζει «εμείς προχωρήσαμε σε συνεχείς πλύσεις με χημικά των ευαίσθητων μεμβρανών υπερδιήθησης στην πρώτη γραμμή της μονάδας.
Σε αυτή τη φάση έχει συλλεχθεί και απομονωθεί ο κατσίγαρος και από ότι φαίνεται έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των μεμβρανών. Το επόμενο διάστημα θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία και στη δεύτερη γράμμη».
Βιολογικός Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας σημαίνει ότι τα αστικά λύματα υφίστανται τέτοια επεξεργασία ώστε η εκροή να είναι καθαρό νερό, με το οποίο είτε αρδεύονται γεωργικές εκτάσεις είτε, με τις αντίστοιχες αδειοδοτήσεις, όπως στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, καταλήγει σε ρέματα.
Ο καλαμιώνας του Καστελίου
Η εικόνα στον βιολογικό του Καστελίου είναι πιο βατή, καθώς πρόκειται για έναν βιολογικό με καλαμιώνες που λειτουργεί ως φυσικό σύστημα και στην περίπτωσή του η ζημιά δεν αφορά ένα υπερευαίσθητο σύστημα, όπως αυτό των μεμβρανών του Αρκαλοχωρίου, αλλά στα … ταπεινά καλάμια, που μπορούν να εύκολα να αντικατασταθούν.
Πηγή:neamatia.gr