Κρούσμα πανώλης και στην Αττική – Τα μέτρα της Περιφέρειας

Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κελλα, σε γνωστό ιστότοπο, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων στην Αττική και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο.
Το κρούσμα βρέθηκε ύστερα από ιχνηλάτηση, τακτική την οποία, όπως είχε αναφέρει αποκλειστικά στην ΥΧ και το ypaithros.gr ο Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, έχουν εφαρμόσει ευρέως οι υπηρεσίες του υπουργείου για τον έλεγχο της νόσου και έχει αποφέρει σημαντικούς καρπούς.
Την ίδια στιγμή, τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Αττικής μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος ήταν άμεσα, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά να έχει θέσει ήδη σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Νίκος Χαρδαλιάς : «Σε απόλυτη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας – Μάχη με τον χρόνο για την εκρίζωση της νόσου».
Επί ποδός βρίσκονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεννόησης με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους.
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης και την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας με στόχο την εκρίζωση της νόσου.
Όπως αποφασίστηκε, τα μέτρα επικεντρώνονται:
- Στον άμεσο εντοπισμό τυχόν πρωτογενών κρουσμάτων
- Στην άμεση θανάτωση, εντός 24 ωρών, των ζώων που νοσούν
- Στον άμεσο έλεγχο με πολλές κινητές μονάδες και με στοχευμένα δείγματα.
Παράλληλα, η ζώνη προστασίας ορίζεται στα 3 χιλιόμετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα, ενώ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση ζώντων ζώων για αναπαραγωγή, σφαγή και προς τους θερινούς βοσκότοπους, σε όλη την Αττική.
Επισημαίνεται ότι, αυτή τη στιγμή, στην Περιφέρεια έχουν ήδη συγκροτηθεί τρία Τοπικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ), με όλους τους υπηρετούντες κτηνιάτρους της Περιφέρειας Αττικής να βρίσκονται επί ποδός.
Επιπροσθέτως, με τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν επιστρατευτεί δύο επιπλέον εργαστήρια για την ταχύτερη επεξεργασία των δειγμάτων.
Κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Αττικής, στην περιοχή βρίσκεται το σύνολο των αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δήμητρα Αγγελάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Κλεάνθη Βαρελά, για επιτόπιους ελέγχους και άμεση συνεργασία με του κτηνοτρόφους.
Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες -πριν από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος- το εξειδικευμένο προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων της Περιφέρειας είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.
Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και υπό την υποψία πιθανών άλλων κρουσμάτων, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 23 αποτεφρώσεις ζώων στη Δυτική Αττική, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, με την εν λόγω κτηνοτροφική μονάδα να έχει μπει σε καραντίνα.
Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ζητά την άμεση συνεργασία των κτηνοτρόφων και των εμπόρων ζωοτροφών της Αττικής, τους οποίους καλεί να βρίσκονται σε απευθείας και συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να δηλώνουν κάθε πιθανό κρούσμα.
Για τους κτηνοτρόφους προβλέπονται όλες οι σχετικές αποζημιώσεις που ορίζει η κοινοτική οδηγία και η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως συμβαίνει με όλα τα λοιμώδη νοσήματα.
Επισημαίνει ότι, με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα – κρέας) διακινούνται προσώρας χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ειδικότερα, το γάλα διακινείται κανονικά, έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται επίσης κανονικά, εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς: «Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε πλήρη εγρήγορση και απόλυτη επιφυλακή. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, αναβαθμίσαμε άμεσα τα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας κατά γράμμα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο ώστε να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται με εξειδικευμένο προσωπικό στο πεδίο για διαρκείς και επιτόπιους ελέγχους. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τον ιό. Και για τον λόγο αυτό, ζητούμε τη συνεργασία όλων και πρωτίστως των κτηνοτρόφων μας».
Πλήρης ιχνηλάτηση των κρουσμάτων πανώλης
Στο μεταξύ, νωρίτερα ο υφυπουργός σε διαδοχικές συνεντεύξεις που παραχώρησε στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφορικά με το νέο κρούσμα που βρέθηκε πρόσφατα στην Π.Ε. Κορίνθου τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή που εμφανίζεται ένα θετικό κρούσμα πανώλης ακολουθείται αμέσως το πρωτόκολλο κρίσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αυστηρός. 15 μέρες μετά τα πρώτα κρούσματα στις Π.Ε. Τρικάλων και Λάρισας βρέθηκε ένα κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας. Οι κτηνίατροι, κάνοντας ιχνηλάτηση, ακολουθούν τη διαδρομή που κάνουν τα ζώα. Έτσι, μετά τη Λάρισα, ακολούθησαν έλεγχοι και στην Κόρινθο και βρέθηκε εκεί μέχρι στιγμής ένα θετικό κρούσμα. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο πλήρης επιδημιολογικός έλεγχος».
Επιπροσθέτως, ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στην νέα απόφαση του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει σε απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, λέγοντας ότι «κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση αυτού του μέτρου ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα και η μετάδοση της νόσου».
Επίσης, όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν οι ενδείξεις και όταν οι αρμόδιοι φορείς θα είναι βέβαιοι για την προέλευση θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. «Από τρίτες χώρες δεν επιτρέπεται η εισαγωγή ζώων. Από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που είναι στην Ε.Ε. επιτρέπονται εισαγωγές. Ό,τι εισάγεται στη χώρα από την Ε.Ε., ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, με υγειονομικό πιστοποιητικό από τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας προέλευσης», τόνισε.
Αποζημιώσεις 150 ευρώ ανά ζώο σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ
Υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση προϊόντων των αιγοπροβάτων για την υγεία των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα η φέτα ή το γάλα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα κοπάδια στα οποία βρέθηκαν κρούσματα θανατώνονται λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και της υψηλής θνησιμότητάς τους.
Παράλληλα, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα ΚΥΑ, η αποζημίωση ανέρχεται μέχρι 150 ευρώ ανά ζώο, ωστόσο υπογράμμισε ότι «στην παρούσα φάση προέχει ο περιορισμός και η εκρίζωση της νόσου. Θα δούμε το μέγεθος της ζημιάς και να είστε σίγουροι ότι η πολιτεία, όπως έχει αποδείξει ως τώρα, θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων».