Ξεκίνησαν οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου

γράφουν οι Γιώργος Ρούστας και Γιάννης Σάρρος

Θεσσαλία

Ξεκίνησαν οι δολωματικοί ψεκασμοί σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Θεσσαλίας από συνεργεία που καθόρισε η περιφέρεια. Παράλληλα, οι ελαιοπαραγωγοί, που έχουν ελαιοκτήματα στις ψεκαζόμενες περιοχές, καλούνται να παρευρίσκονται υποχρεωτικά στα κτήματά τους κατά την ημέρα του ψεκασμού, ώστε να το διαπιστώσουν.

Σημαντικό είναι, επίσης, τόσο οι μελισσοκόμοι όσο και οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.

Επισημαίνεται στους βιοκαλλιεργητές ότι, σύμφωνα με την υποχρέωσή τους από την ένταξή τους στο πρόγραμμα βιοκαλλιέργειας, θα πρέπει να σημάνουν τα κτήματά τους για την αποφυγή ψεκασμού από τα συνεργεία δακοκτονίας.

Στερεά Ελλάδα

Από την Τετάρτη 17 Ιουλίου ξεκίνησε η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας. Όπως εξηγεί ο Γιάννης Καζάνας, γεωπόνος της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας, η παρουσία του εντόμου αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα και θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών:

Συμπτώματα από το χτύπημα του εντόμου παρουσιάζουν οι ελιές ποικιλίας Άμφισσας και θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Καλαμών στην παρούσα φάση κινδυνεύει λιγότερο σε σχέση με αυτήν της Άμφισσας

Παράλληλα, η ΔΑΟΚ Φθιώτιδας υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί κάλυψης από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου, καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή, όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους βιοκαλλιεργητές, ώστε να είναι σύμφωνοι με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Μεγάλη προσοχή δίνεται από τους εμπλεκόμενους φορείς και στην προστασία των μελισσών.