Ξεκίνησαν οι πρώτες φυτεύσεις υπαίθριων καρπουζιών με εμβολιασμένα σπορόφυτα

Η πορεία της πανδημίας θα κρίνει και τις εξαγωγές του

Ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες οι πρώτες φυτεύσεις των υπαίθριων καρπουζιών στις πρώιμες περιοχές της Μεσσηνίας μέσα σε τολ χαμηλής κάλυψης. Ο κύκλος σποράς και εμβολιασμού ξεκίνησε από τις αρχές Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, που θα ολοκληρωθεί και η φύτευσή τους.

Όπως είναι γνωστό, τα Φιλιατρά και η Κυπαρισσία παράγουν τα πρωιμότερα υπαίθρια καρπούζια της Ευρώπης και το ενδιαφέρον των παραγωγών εστιάζεται στο δεκαήμερο της πρωιμότητας τον Μάιο, ώστε να μπουν από τους πρώτους στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού… Πάνω από 6.000 στρέμματα, όπως αναφέρει ο Γιάννης Σταθόπουλος, γεωπόνος από την Κυπαρισσία, καλλιεργούνται κάθε χρόνο στην ευρύτερη αυτή περιοχή. Οι παραγωγοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, ώστε να παράγουν πρώιμο καρπούζι για να μπουν νωρίτερα στις αγορές.

Σχεδόν το σύνολο των παραγγελιών σε σπορόφυτα αυτές τις ημέρες είναι έτοιμο, ώστε να φυτευτούν σε χαμηλά τολ για να προστατευτούν στο αρχικό αυτό διάστημα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως λέει ο ίδιος τα υβρίδια που χρησιμοποιούν σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι τύπου βαρέλα και τα πρώτα καρπούζια αναμένονται να συλλεχθούν στις αρχές Μαΐου. «Από τη στιγμή που το καρπούζι παίρνει το μέγεθος του καρυδιού περίπου, χρειαζόμαστε άλλες 30 ημέρες για να φτάσουμε σε εμπορικά μεγέθη». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Σταθόπουλος ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός: «Η πορεία της πανδημίας δεν αφήνει πολλά περιθώρια προγραμματισμού για την τρέχουσα περίοδο και όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα».

Μικρόκαρπες ποικιλίες θέλει η αγορά του εξωτερικού

Με λίγες ημέρες διαφορά, η περιοχή της Ηλείας ζει και αυτή στους ρυθμούς της προετοιμασίας φύτευσης καρπουζιών για την τρέχουσα περίοδο. Μπορεί να είναι λίγο οψιμότερη σε σύγκριση με τη Μεσσηνία, αλλά αποτελεί μία από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής υπαίθριου καρπουζιού στη χώρα μας.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο Πέτρος Λεβέντης, έμπορος καρπουζιών από την Αμαλιάδα, «λόγω της πανδημίας δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Οι κύριες φυτεύσεις θα ξεκινήσουν την εβδομάδα που έρχεται, αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες, και θα ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα».

Αναφερόμενος στο θέμα των υβριδίων που χρησιμοποιούνται, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι υπάρχει στροφή στις μικρόκαρπες ποικιλίες. «Μπορεί η Ιταλία να διατηρεί την παραδοσιακή βαρέλα ως τύπο καρπουζιού για την εμπορία του στις αγορές της, αλλά όμως το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μία στροφή στις μικρόκαρπες ποικιλίες. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αγορές της Πολωνίας και της Ρουμανίας, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης».

Σχετικά με το θέμα των τιμών, όπως επίσης και το κόστος παραγωγής, ο κ. Λεβέντης ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Η χρονιά που πέρασε άφησε πολλά καρπούζια στα χωράφια λόγω των χαμηλών τιμών εκείνης της περιόδου. Μπορεί το ξεκίνημα να έχει μία καλή τιμή, αλλά όλα εξαρτώνται από το σύνολο της παραγωγής. Σε ό,τι αφορά το κόστος υπάρχει μία μικρή επιβάρυνση για την τρέχουσα περίοδο στα εφόδια και σίγουρα θα επηρεάσει, έως έναν βαθμό, το εισόδημα του παραγωγού».

Όψιμη η Θεσσαλία

Μπορεί η Θεσσαλία να παίρνει τη σκυτάλη της παραγωγής από την Πελοπόννησο, εντούτοις όμως εμφανίζεται όψιμη με καρπούζι και πεπόνι στις αγορές. Για τον λόγο αυτόν, ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών μείωσε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή του. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βράντζα, γεωπόνο από την περιοχή των Τρικάλων, «μπορεί οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας να βοηθούν στην πρωίμιση της παραγωγής, όμως δεν μπορούν να φτάσουν τις πρώιμες περιοχές της Πελοποννήσου. Οι δικοί μας παραγωγοί καλύπτουν κενά ή συμπληρώνουν αυτά των πρώιμων περιοχών».

Για μειωμένες όμως εκτάσεις κάνει λόγο και ο Θανάσης Χαϊδός, παραγωγός καρπουζιών από τον Μαυρόλιθο Αμπελώνα. «Η πανδημία επηρεάζει σημαντικά την καλλιέργεια του καρπουζιού στην περιοχή μας. Πέρυσι, αυτή την κατάσταση τη βιώσαμε με χαμηλές τιμές, αλλά και απούλητα καρπούζια στα χωράφια. Από τις ενισχύσεις λόγω της πανδημίας έχουμε εξαιρεθεί, όταν άλλοι συνάδελφοί μας έχουν πάρει ενισχύσεις για το ίδιο προϊόν. Περιμένουμε, όμως, να γίνει κάτι από την πλευρά της πολιτείας, γιατί και αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη», καταλήγει ο κ. Χαϊδός.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021