Το ξεχωριστό ημερολόγιο της Θεσσαλίας έχει φέτος και άρωμα γυναίκας

Τον θαυμασμό της κοινής γνώμης στο πανελλήνιο κέρδισαν για ακόμη μία φορά οι νέοι αγρότες από τη Σκοπιά Φαρσάλων, καθώς λίγο πριν από την αυγή του νέου έτους επανήλθαν με ένα εκρηκτικό ημερολόγιο, βάζοντας στο κάδρο αυτήν τη φορά και αγρότισσες. Και λέμε… επανήλθαν, διότι και πρόπερσι είχαν εκδώσει ένα καλαίσθητο ημερολόγιο και είχαν ξαναβρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αυτήν τη φορά, όμως, αποφάσισαν να βάλουν και γυναικείο χρώμα στην προσπάθειά τους. Ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, Ηλίας Τσούτσος, ο οποίος τυγχάνει να είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου του χωριού, αλλά και της Τοπικής Κοινότητας, μαζί με τον Σωτήρη και τη Μαρία Καραπέτσα, μίλησαν στην «ΥΧ» τόσο για τη φωτογράφηση και την απήχηση που έχει το ημερολόγιο, όσο και για τη ζωή τους στο χωριό.

«Πράγματι, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε σε τοπική εφημερίδα το ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες από το ημερολόγιο, τα τηλέφωνα -κυρίως από την Αθήνα- δεν σταμάτησαν να χτυπάνε. Δέκα αγόρια και τέσσερα κορίτσια ποζάρουν σε καθημερινές εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε να στρέψουμε τον κόσμο πίσω στα χωριά μας, να αποκτήσουν ξανά την παλιά αίγλη που έχουν χάσει», δηλώνουν οι νέοι της Σκοπιάς.

Η Μαρία Καραπέτσα αναφέρεται στο μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι νέοι της Σκοπιάς με αυτή την προσπάθεια: «Όταν υπάρχει θέληση για συνεργασία και αισιόδοξη διάθεση, η ζωή ακόμη και σε ένα απομακρυσμένο χωριό, όπως το δικό μας, μπορεί να είναι ωραία. Εμείς είμαστε μία παρέα, φίλοι και συνεργάτες. Ο ένας βοηθάει τον άλλον στις αγροτικές εργασίες, στα εύκολα και στα δύσκολα».

Κτηνοτροφία

Ο Ηλίας Τσούτσος, ως πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στην κτηνοτροφική δραστηριότητα του χωριού: «Οι μισές οικογένειες ασχολούνται με το αιγοπρόβειο γάλα και οι άλλες μισές με τις αγελάδες και τα μοσχάρια προς πάχυνση. Η τιμή στο γάλα φέτος ήταν καλή, αντίθετα στο κρέας κινείται σε μέτρια επίπεδα. Αν μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι από την πολιτεία, αν και δεν είναι στη φιλοσοφία μας να περιμένουμε πολλά από το κράτος, αυτό θα ήταν να βρεθεί μία λύση με τη δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων, με βάση τα δικαιώματα».

Για τις εξίσου αξιέπαινες δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου μας μίλησε ο Σωτήρης Καραπέτσας: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ο Σύλλογος προσπαθεί να διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το πανηγύρι που γίνεται για τον Προφήτη Ηλία, όπου συμμετέχουν σε αυτό πάνω από 1.700 άτομα. Με κάθε ευκαιρία προσπαθούμε να δώσουμε ζωή στο χωριό, όχι μόνο για μας τους νέους, αλλά και για τους μεγαλύτερους, οι οποίοι παίρνουν κουράγιο και ζωή από μας.

Νομίζω ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα χωριά της επαρχίας, η παρουσία των νέων στη Σκοπιά είναι αισθητή».