Κτηνοτρόφοι για τα φωτοβολταϊκά πάρκα: «Γεμίσαμε τζαμαρίες»

Αναβρασμός επικρατεί σε πολλά χωριά των δήμων Κοζάνης και Σερβίων- Βελβεντού, με αφορμή την εγκατάσταση ΑΠΕ και τη δέσμευση εκτάσεων για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες από τη δέσμευση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων που, σε πολλές περιπτώσεις, «ακουμπούν» είτε σε ενεργές κτηνοτροφικές μονάδες, είτε βρίσκονται δίπλα σε στάνες ή εκμεταλλεύσιμα αγροτεμάχια, ή ακόμη αποτελούν δασικούς πνεύμονες στις παρυφές των τοπικών κοινοτήτων.

Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σιδερών, Χαράλαμπος Τσανίδης, οι επενδύσεις στις περιοχές των προαναφερόμενων δήμων συνεχίζονται και, μάλιστα, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρηματιών. «Το γενικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η φωνή των τοπικών κοινωνιών. Κανένας και τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο απέναντι σε αυτούς που θέλουν να εγκληματήσουν στην ύπαιθρο. Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε περιοχές όπου η κτηνοτροφική δραστηριότητα είναι υπεραυξημένη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος όχι για νέους, αλλά και για τους ήδη υπάρχοντες κτηνοτρόφους», λέει χαρακτηριστικά.

Πτελέα και Οινόη

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι κάτοικοι της Οινόης, όπου αναμένεται η κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, έκτασης περίπου 100 στρ., στην είσοδο του χωριού, η οποία γειτνιάζει με δύο κτηνοτροφικές μονάδες, σε μια αδειοδοτημένη πηγή για το πότισμα των κοπαδιών. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Τ.Κ Οινόης, Ζήνων Πουταχίδης, «από το 2009 έχουν δοθεί στην περιοχή εκτάσεις για την εγκατάσταση ΑΠΕ. Σήμερα θεωρείται από τα μεγαλύτερα πάρκα των Βαλκανίων. Είναι, όμως, τραγικό να δεσμεύουν οι εταιρείες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για κτηνοτροφικές ή αγροτικές δραστηριότητες. Ήδη, ζούμε σε μια μεγάλη ‘‘τζαμαρία’’, ξεχερσώνονται εκτάσεις, δεσμεύονται αγροτεμάχια, χάθηκαν χορτολίβαδα και εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις, δεν υπάρχει ούτε βιότοπος ούτε πρόσβαση σε ποτίστρες και υδραγωγεία, ενώ, ταυτόχρονα, χάνεται και το φυσικό κάλλος της περιοχής. Αυτά έχουν ως συνέπεια να υποβαθμίζεται το χωριό μας και να υπονομεύονται τα συμφέροντά μας».

Ένα ακόμη χωριό του οποίου ο βοσκήσιμος τόπος περιορίζεται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών είναι η Πτελέα. Στη δημόσια έκτασή της, η οποία προγραμματίζεται να γίνει πράσινο πάρκο, βοσκούν πάνω από 1.200 πρόβατα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Βασίλη Αγγελίδη, και πρόκειται να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

«Βοσκήσιμες εκτάσεις εξανεμίζονται, αφού οι συγκεκριμένες εκτάσεις για την εγκατάσταση ΑΠΕ προορίζονται για παραχωρήσεις σε νέους κτηνοτρόφους, για αυτό και υπάρχουν ποτίστρες. Παράλληλα, υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αφού οι εκτάσεις που πρόκειται να δοθούν είναι πολύ κοντά στον οικισμό», επισημαίνει.

Και οι δύο πρόεδροι έστειλαν επιστολές προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εξηγώντας την κατάσταση και ζητώντας τη συμπαράστασή της για να μην υποστηριχθούν επενδύσεις ΑΠΕ, οι οποίες απειλούν τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και της τοπικής κοινωνίας.

Στηρίζει η περιφέρεια

Με όρους και κανόνες θα γίνει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, τονίζει, από την πλευρά της, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, Καλλιόπη Κυριακίδου, βούληση της περιφέρειας είναι η Δυτική Μακεδονία να γίνει η πρώτη πράσινη περιφέρεια.

Καθώς, όμως, έχει γνωμοδοτικό ρόλο και όχι αποφασιστικό, έχει προχωρήσει σε σωρεία αρνητικών γνωμοδοτήσεων για τα έργα των φωτοβολταϊκών και έχει ζητήσει την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης μέχρι την ολοκλήρωση -με διαδικασίες fast track- του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, τη θεσμοθέτηση αποφασιστικού και ενεργού ρόλου του περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την ύπαρξη ισχυρών αντισταθμιστικών οφελών.

«Δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτές τις μορφές πράσινης ενέργειας, αλλά τις επιζητούμε με σχέδιο και χωρίς να θίγονται παραγωγικές δραστηριότητες, ο αναπτυξιακός προγραμματισμός μας, το περιβάλλον, η φύση και οι πολιτισμικές αξίες της περιοχής μας. Για να σταματήσει αυτή η άναρχη εξάπλωση αυτών των επενδύσεων, έχουμε ζητήσει να ληφθούν υπόψη οι προαναφερόμενες, ώστε να γίνει με ορθό τρόπο η εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Δ. Μακεδονία», καταλήγει.