Την Κυριακή στο Κιλελέρ, την Δευτέρα στο Μαξίμου – Οι Θεσσαλοί αγρότες στέλνουν αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση

Οι Αγιώτες βγάζουν ξανά τα τρακτέρ τους στους δρόμους

«Την Κυριακή θα τιμήσουμε την επέτειο εξέγερσης του Κιλελέρ, όπως οφείλουμε στους προγόνους μας αλλά και θα στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν ξεμπέρδεψε με τους θεσσαλούς αγρότες. Δεν θα φύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας, αλλά θα διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας. Η κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να δώσει λύσεις στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία.»

Αυτά δήλωσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας από την Λάρισα, όπου στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου αναφέρθηκαν τόσο στην κυριακάτικη κινητοποίηση του Κιλελέρ, όσο και στην δευτεριάτικη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί τους, στο Μέγαρο Μαξίμου. Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες οι Θεσσαλοί αγρότες θα βγάλουν την 15μελή αντιπροσωπεία, η οποία την Δευτέρα το πρωί στις 11 π.μ. θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου.

Πολυπληθής ήταν η παρουσία των αγροτών στη σημερινή συνέντευξη τύπου, με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα να αναφέρεται προβλήματα της αγροτιάς.

«Εμείς διεκδικούμε την επιβίωσή μας. Διεκδικούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το 24, αφού αρκετοί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για τον οποίο μόνο λόγια ακούμε. Να υπάρξουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Οι πρόσφατες βροχές έδειξαν ότι ο κίνδυνος για τη Θεσσαλία δεν έχει φύγει. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ελπίζουμε κάποια στιγμή η κυβέρνηση, να μας ενημερώσει για το περίφημο σχέδιο των Ολλανδών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλας αναφέρθηκε «στο αγροτικό κίνημα το οποίο παραμένει ενωμένο και μετά τις κινητοποιήσεις. Απόδειξη η σημερινή παρουσία στη συνέντευξη τύπου αγροτών και από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας». Ακόμη επιτέθηκε στην κυβέρνηση «η οποία δεν δίνει λύσεις αλλά αρέσκεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια».

Τέλος ο Γιάννης Κουκούτσης μίλησε για τα πλημμυρισμένα παρακάρλια και υπεραμύνθηκε την ανάγκη κατασκευής σήραγγας για την αποστράγγιση των νερών, μία λύση μόνιμη για την περιοχή. Αναφέρθηκε και στην υγειονομική βόμβα που υπάρχει στην περιοχή με τα στάσιμα νερά και τα κουνούπια, θυμίζοντας και τον λόγο που αποξηράνθηκε παλιότερα η λίμνη.

Οι Αγιώτες βγάζουν ξανά τα τρακτέρ τους

Να βγάλουν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της Αγιάς την προσεχή Δευτέρα 11 Μαρτίου, να συμμετέχουν μαζικά στον εορτασμό του Κιλελέρ μία μέρα πριν, την Κυριακή 10 του μηνός, και να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη στις 10:00 το πρωί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, αποφάσισαν μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς.

Στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης παρουσία πλήθος αγροτών περίσσεψε η αγανάκτησή για τις αποζημιώσεις που δεν έλαβαν για τις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου σε αντίθεση με τους παραγωγούς της γειτονικής Μαγνησίας που για τις ίδιες πλημμύρες πήραν 500 ευρώ το στρέμμα στα μήλα και 200 ευρώ στα κάστανα ως 70% μάλιστα της συνολικής οικονομικής βοήθειας που θα τους δοθεί.

Οι Αγιώτες παραγωγοί μιλούν για τον απόλυτο παραλογισμό σε αυτό που συμβαίνει και ζητούν άμεσα να αποκατασταθεί η κατάφορη αδικία που βιώνουν, όχι για το ότι οι συνάδελφοί τους στη Μαγνησία πήραν αυτά τα χρήματα, αφού καλώς πιστεύουν ότι τα πήραν, αλλά για το ότι οι ίδιοι δεν αποζημιώθηκαν για πραγματικές ζημιές στην παραγωγή τους.

Ζημιές από τις πρωτόγνωρες πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου σε προϊόντα και φυτικό υλικό, ζημιές απ’ το ότι η συγκομιδή και η εμπορία είχε σταματήσει για πάρα πολλές μέρες λόγω του ότι η περιοχή του Δήμου Αγιάς είχε αποκοπεί συγκοινωνιακά από την υπόλοιπη Ελλάδα, ζημιές από το ότι το αγροτικό δίκτυο διαλύθηκε και η πρόσβαση στα κτήματα ήταν για μέρες αδύνατη.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η άρνηση, όπως λένε, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, να συναντηθεί μαζί τους (τους ακύρωσε, όπως υποστηρίζουν, δύο προγραμματισμένα ραντεβού τις τελευταίες ημέρες), αλλά και η εκτίμηση του ΕΛΓΑ Λάρισας, όπως επίσης λένε, ότι η περιοχή της Αγιάς δεν πρέπει να αποζημιωθεί σε μήλα και κάστανα, γιατί δεν διαπιστώθηκαν ζημιές από τα φαινόμενα Daniel και Elias.