«Η Λακωνία σε Πρώτο Πρόσωπο» – Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων

ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Επιμελητήριο Λακωνίας διοργανώνει Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων με τίτλο «Η Λακωνία σε Πρώτο Πρόσωπο» στο λιμάνι του Γυθείου στις 14, 15 και 16 Ιουλίου 2023.

Το Πρόγραμμα και το Ωράριο της εκθεσιακής δραστηριότητας και της προβολής λακωνικών προϊόντων:

  • Παρασκευή 14/07 10:00-14:00 και 18:00-23:00
  • Σάββατο 15/07 10:00-14:00 και 18:00-23:00
  • Κυριακή 16/07 10:00-14:00 και 18:00-22:00
 

Εγκαίνια

Παρουσίαση κ. Αλέξης Κωστάλας

Παρασκευή 14/07 και ώρα 19:30

19.30 -19.45: Αγιασμός από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Μάνης και Μονεμβασίας και Σπάρτης

Δρώμενα: 19:45-19:55 Η Διονυσία και Τριανταφύλλη Μπουτεράκου θα ερμηνεύσουν τρία παραδοσιακά τραγούδια για Σπάρτη, Μάνη και Μονεμβασιά

19:55-20:10 Ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Μολάων «Οι Μύλοι» θα παρουσιάσουν 4 παραδοσιακούς χορούς της Λακωνίας και της ευρύτε-ρης περιοχής

20:10-21:10 Ομιλίες-Χαιρετισμοί

21:10 Εγκαίνια – κοπή κορδέλας του Φεστιβάλ

21:10-22:00 Περιήγηση των Επισήμων στο Φεστιβάλ

Δρώμενα: 22:00 -24:00 Συναυλία με το σχήμα «Γραμμές»

Εκδηλώσεις παρουσίασης του παραγωγικού προφίλ της Λακωνίας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ

Σάββατο 15/07

12:00-13:00 Εκδήλωση με θέμα: «Υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο, ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, τρόποι παραγωγής, τρόποι πιστοποίησης» με τον Δρα Προκόπη Μαγιάτη, Αν. Καθηγητή Φαρμακευτικού Τμήματος Εθνικού Καποδιστρια-κού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δρα Μαγιάτη πλαισιώνουν η Δρ Αιμιλία Ρηγάκου Χημικός και RnD Manager Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ΑΕ και ο κ. Δημήτριος Φάββας Γεωπόνος, Γευσιγνώστης ελαιολάδου, αρχηγός του Panel test αναγνωρισμέ-νο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

18:30-19:30 Εκδήλωση με θέμα: «Υδάτινοι Πόροι: Aρδεύσεις καλλιεργειών στη Λακωνία, παρόν και μέλλον» με τον Δρα Γεώργιο Μπουραζάνη, MSc Γεωπόνο ΓΠΑ (ΑΦΠ & ΓΜ), Προϊστάμενο Τμ Εγγείων Βελτιώσεων, ΔΑΟΚ, ΠΕ Λακωνίας.

20:00-21:00 Εκδήλωση με θέμα: «Εσπεριδοειδή: οι χρήσεις τους, η αξία και τα οφέλη» με τον Δρα Πέτρο Ρούσσο, καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δρα Ρούσσο πλαισιώνει η κα Γεωργία Κωνσταντάκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Στεφανιάς, Οργανωτής της Γιορτής Πορτοκαλιού.

Κυριακή 16/07

10:30-11:30 Εκδήλωση με θέμα: «Οργανοληπτική αξιολόγηση της επιτραπέζιας ελιάς ως εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας» με τον Δρα Ευστάθιο Πανάγου, καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Δρα Πανάγου θα πλαισιώνει ο κ. Στυλιανός Μιχαλούτσος, Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γερακίου.

12:00-13:00 Εκδήλωση με θέμα: «Το μυθικό κρασί Μαλβάζια από τον Μεσαίωνα έως σήμερα» με την κα Μαριαλένα Τσιμπίδη, Γεωπόνος-Οινοποιός-Οινολόγος

18:00-19:00 Εκδήλωση με θέμα: «Αγροτικά Προϊόντα, Γαστρονομία, Τουρισμός» με την chef κα Ντίνα Νικολάου

Εκδηλώσεις Γαστρονομίας

Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και γαστρονομίας, κατά τις ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ με τη διακεκριμένη Ελληνίδα chef κα Ντίνα Νικολάου, την ομάδα της και ντόπιους chef και μάγειρες για την παρα-σκευή και παρουσίαση παραδοσιακών εδεσμάτων και γλυκών με χρήση των λακωνικών προϊόντων.

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας των τοπικών Πολιτιστικών Συλλό-γων, κατά τις ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ, οι Σύλλογοι και μαγείρισσες θα παρα-σκευάζουν τοπικά εδέσματα για κέρασμα στους επισκέπτες του Φεστιβάλ:

  • Γιώτα Τσορομώκου και η κα Μαργαρίτα Τζάκα: παραδοσιακά τσαϊτια
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ρειχιάς: γκόγκες
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νιάτων: παραδοσιακές δίπλες
  • Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς: παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού με πορ-τοκάλι
  • Η κα Αλεξία Μπουτεράκου: παραδοσιακές λαλαγγίδες/λαλάγγια και μανιά-τικες πίτες (τραβηχτές)

Ειδικές Εκδηλώσεις Γαστρονομίας

Η κα Νικολάου μαζί με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους και μαγείρισσες θα παρουσιάσουν την παρασκευή λακωνικών παραδοσιακών εδεσμάτων:

Σάββατο 15/07

18:00-19:00 η κα Γιώτα Τσορομώκου και η κα Μαργαρίτα Τζάκα παρασκευάζουν τα παραδοσιακά τσαϊτια

20:00-21:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρειχιάς θα παρασκευάσει τις παραδοσιακές γκόγκες

Κυριακή 16/07

11:00-12:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Νιάτων θα παρασκευάσει τις παραδο-σιακές δίπλες

19:00-20:00 ο Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς θα παρασκευάσει το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού με πορτοκάλι

20:00-21:00 η κα Αλεξία Μπουτεράκου θα παρασκευάσει τις παραδοσιακές λαλαγγί-δες/ λαλάγγια και τις μανιάτικες πίτες (τραβηχτές)

Δρώμενα

Σάββατο 15/07

21:00-21:30 Ο Χορευτικός Όμιλος Σκάλας θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς της Πελοποννήσου

Πηγή: Notospress.gr