Λάρισα: Ενδιαφέρον για την καλλιέργεια ιπποφαούς στον κάμπο

Ημερίδα του Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας» και της ΟΠ «Ιπποφαές Ελλάς»

Για τη σύγχρονη καλλιέργεια που βασίζεται στο αρχαίο μεν, θαυματουργό δε καρπό, το ιπποφαές, σε μία περίοδο κατά την οποία έχει ανοίξει συζήτηση περί αναδιάρθρωσης καλλιεργειών ενημερώθηκαν παραγωγοί-μέλη του Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο Ενιπέας», στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η διοίκησή του και η Ομάδα Παραγωγών «Ιπποφαές Ελλάς». Η ανταπόκριση των μελών του Συνεταιρισμού υπήρξε ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τη διερεύνηση της εγκατάστασης ενός πυρήνα καλλιέργειας ιπποφαούς στην περιοχή των Φαρσάλων.

Ενημέρωση

Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν σχετικά με την υψηλή παραγωγικότητα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το χαμηλό κόστος παραγωγής (λόγω έλλειψης αγκαθιών και μηχανικής συλλογής) που προσφέρουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες, όπως και για τη διασφάλιση της πώλησης της παραγωγής, για την υψηλή τεχνογνωσία της καλλιέργειάς τους στην Ελλάδα, καθώς και για τη δυνατότητα συμβολαιακής καλλιέργειας με την Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ.

Ακόμη, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν για τις εισφορές του ΕΛΓΑ και το κόστος εγκατάστασης προστατευτικών –κυρίως από πουλιά– διχτυών, καθώς και την υψηλή μοριοδότηση που προσφέρει στους παραγωγούς για επιδοτούμενα προγράμματα. Τα συμβόλαια που θα υπογραφούν με την εταιρεία αφορούν την προμήθεια των φυτών και την απορρόφηση της παραγωγής και, προαιρετικά, τη γεωτεχνική υποστήριξη.

Συγκεκριμένη ποικιλία

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής της «Ιπποφαές Ελλάς», Νικόλαος Δούκας: «Το ιπποφαές ξεκίνησε από τη Ρωσία, όπου καλλιεργούνται ένα εκατομμύριο στρέμματα, και την Κίνα, με 25 εκατομμύρια στρέμματα και 3.000 εργοστάσια μεταποίησης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε Γερμανία, Ινδία και Καναδά. Οι ποικιλίες εισάγονται στη χώρα μας από τη Σιβηρία, σε αποκλειστικότητα από την “Ιπποφαές Ελλάς”. Είναι διασφαλισμένη η απορρόφηση της παραγωγής, η οποία προσφέρει κερδοφορία σε σχέση με το κόστος παραγωγής. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μία διστακτικότητα από την πλευρά των παραγωγών, καθώς μιλάμε για ένα καινούργιο προϊόν».

Ωστόσο, τους κάλεσε «να ενημερωθούν υπεύθυνα από τους γεωπόνους της εταιρείας ή και του δικού τους συνεταιρισμού και όχι από το ίντερνετ για τις προοπτικές της καλλιέργειας, αφού πρόκειται για συγκεκριμένες ποικιλίες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εμείς, στην “Ιπποφαές Ελλάς”, όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε σταθερά βήματα και δεν βιαζόμαστε να επεκταθούμε». Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να υπογραφούν άμεσα, γιατί απαιτείται μία διαδικασία για να έρθουν τα δέντρα μέχρι τέλος του χρόνου και να φυτευτούν το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2025.

Παραγωγή

Ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Κόκκινος, διευθυντής της γεωπονικής εταιρείας N.AGRO.S., ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην παγκόσμια αγορά έναν διαφορετικό καρπό και να παραγάγει με χαμηλότερο κόστος ακόμη και από την Κίνα, γιατί βοηθούν τα εδάφη». Ο ίδιος προσδιόρισε το κόστος παραγωγής από 80 λεπτά έως 1 ευρώ, ενώ, όπως είπε, «τα συμβόλαια που θα υπογραφούν, μέσω συμβολαιακής γεωργίας, θα αποδώσουν 2,5 ευρώ/κιλό στον παραγωγό. Το δέντρο δίνει παραγωγή μετά από τον πέμπτο χρόνο. Το ιπποφαές εξάγεται στην παγκόσμια αγορά ως καρπός, σκόνη, έλαιο και χυμός».

Τέλος, η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη παρουσίασε τα εργαλεία χρηματοδότησης της επένδυσης, μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τις δυνατότητες διαχείρισης των οφειλών.