Λάρισα: Ερώτηση Β. Κόκκαλη για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών
«Έξι μήνες μετά τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, ο τρόπος διαχείρισης του Υπουργείου έχει αφήσει τους πληγέντες και χωρίς αποζημιώσεις και χωρίς ενημέρωση», τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Κόκκαλης, σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια.
Στην ερώτηση του ο κ. Κόκκαλης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, «όχι μόνο δεν υπάρχει σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, σε επίπεδο ανασύστασης των κατεστραμμένων αγροτικών εκτάσεων, αποκατάστασης του οδικού δικτύου, της αγροτικής οδοποιίας και ανόρθωσης των επιχειρήσεων, αλλά δυστυχώς ακόμη εκκρεμούν τα ζητήματα που θεωρητικά είναι τρέχοντα και τα ανεπίδεκτα αναβολής κι ενώ έχρηζαν αμεσότατης αντιμετώπισης, καθώς αφορούν στις τρέχουσες βιοτικές ανάγκες των πολιτών που επλήγησαν, εντούτοις, ούτε καν αυτά δεν έχουν ρυθμιστεί με τρόπο δίκαιο, καθολικό και ουσιαστικό. Έξι μήνες μετά και παρά τον κοινωνικό χαρακτήρα των ενισχύσεων αυτών, εντούτοις, υπάρχουν πλημμυροπαθείς σε πληγείσες περιοχές, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν λάβει την χορήγηση του επιδόματος των 6.600 ευρώ. Και όχι μόνο δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι πληρωμές σε άμεσο χρόνο από την επέλευση των ζημιών, εμφανίζοντας καθυστέρηση αδικαιολόγητη, αλλά επιπλέον, η Κυβέρνηση άφησε εκτεθειμένους τους πολίτες και τους ανάγκασε να καλύψουν εξ ιδίων το δυσβάσταχτο κόστος για επισκευαστικές εργασίες και αγορά οικοσυσκευής. Πέραν τούτου, οι πληγέντες δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση για το εάν είναι δικαιούχοι, την αιτία που δεν έχουν πληρωθεί και το χρόνο που προβλέπεται η πίστωση των ποσών, ώστε να προβούν στον αναγκαίο προγραμματισμό τους.
Από το πρώτο διάστημα μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, η επαφή μας με τις πληγείσες περιοχές και τους κατοίκους αυτών, οδήγησε στην διαπίστωση ότι, η συντριπτική πλειοψηφία των ζημιών εξαιτίας των πλημμυρών εντοπιζόταν στους βοηθητικούς χώρους, στα υπόγεια, στις αποθήκες, στους κοινόχρηστους χώρους, στα λεβητοστάσια, δηλαδή σε χώρους που συνιστούν μια ενιαία οικία με τους χώρους κύριας διαβίωσης και που εξυπηρετούν τις ανάγκες διαβίωσης των ιδιοκτητών κατά ισότιμο τρόπο με τον κυρίως χώρο διαβίωσης. Διαπιστώθηκε ότι οι προκληθείσες ζημίες στους χώρους αυτούς, ήταν πολύ μεγάλης έντασης και συνδεόταν άμεσα με την διαβίωση των πολιτών, όπως οι εγκαταστάσεις θέρμανσης στα λεβητοστάσια. Οι εργασίες αποκατάστασης αυτών, οι επισκευαστικές εργασίες, ο καθαρισμός των χώρων, η απομάκρυνση κατεστραμμένων υλικών, η αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης, επιβάρυναν τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, χωρίς όμως να λάβουν την αποζημίωση της πρώτης αρωγής, το ύψος της οποίας αντικειμενικά δεν αρκούσε καν για την αποκατάσταση όλων αυτών των ζημιών.
Επί παραδείγματι, στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης Λάρισας, εκτός από το σύνολο των ισογείων, που καταστράφηκαν ολοσχερώς, υπέστησαν ζημίες όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι των οικοδομών, οι ανελκυστήρες, οι αποθήκες και τα λεβητοστάσια, που ανήκουν σε ιδιοκτήτες άλλων ορόφων, πλην του ισογείου, άρα δεν είναι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης.
Ζητήσαμε ήδη από μηνών, την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης και την ειδική νομοθετική πρόβλεψη, ώστε η πρώτη αρωγή ποσού 6.600 ευρώ να καταβάλλεται, λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα και του σκοπού που εξυπηρετεί για την άμεση αντιμετώπιση βιοτικών αναγκών, τόσο όταν οι ζημίες αφορούν στους κυρίως χώρους διαβίωσης, όσο κατά τρόπο όμοιο και όταν αφορά αποκατάσταση των ζημιών σε βοηθητικούς χώρους.
Δυστυχώς, ουδεμία πρόβλεψη υπήρξε και πλέον το σύνολο των οικιών των πλημμυροπαθών περιοχών δεν είναι δικαιούχοι των ανωτέρω ποσών των 6.600 ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι βοηθητικοί χώροι, τα υπόγεια, οι αποθήκες και τα λεβητοστάσια, είχαν εντός αυτών αντικείμενα οικιακής χρήσης τα οποία εξυπηρετούν βασικές ανάγκες διαβίωσης, αφορούσαν στην παροχή θέρμανσης, κατεστράφησαν και έπρεπε να αποζημιωθούν».
Ο κ. Κόκκαλης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό απαντήσεις για τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι την 12η Ιανουαρίου 2024, και αφορούν στις πλημμυροπαθείς περιοχές της ΠΕ Λάρισας, τον αριθμό που έχει πιστωθεί η ενίσχυση των 6.600 ευρώ, τις αιτήσεις που δεν έχουν λάβει αποζημίωση και τον χρονικό ορίζοντα πληρωμής όλων των ενισχύσεων της εν λόγω κατηγορίας.
Τέλος ζητά διευκρινίσεις για τις διαδικασίες αποζημίωσης των διαπιστωμένων ζημιών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών, αποθηκευτικούς, υπόγειους και αύλειους χώρους.