Λάρισα: Προβληματισμός δεντροπαραγωγών για τις ζημιές από τον παγετό – Στο 50% η απώλεια παραγωγής των κτηνοτρόφων

Αγωνία στις τάξεις των δεντροπαραγωγών του νομού Λάρισας για το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η παραγωγή τους από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στον κάμπο. Όλοι συμφωνούν ότι οι πρώιμες ποικιλίες των πυρηνόκαρπων που είχαν ανθίσει λόγω των αλκυονίδων ημερών που προηγήθηκαν «κάηκαν» και απομένει πλέον να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ (άγνωστο ποτέ με δεδομένη τη δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος). Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τις όψιμες ποικιλίες και το φυτικό κεφάλαιο (κορμούς δέντρων), εκεί όπου οι πιθανές ζημιές θα αποκαλυφθούν με την πάροδο του χρόνου και οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους αυτοί κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής στο γάλα (στο 50%), ενώ χάθηκαν και μερικά ζωντανά που γεννήθηκαν αυτές τις μέρες.

Στο μεταξύ γεωπόνοι του νομού συμβουλεύουν τους παραγωγούς για την προστασία των δέντρων από τον παγετό που σημειώθηκε, προτείνοντας πότισμα με μπεκάκια, γιατί το νερό και η υγρασία μαλακώνουν το ψύχος και προσθέτουν πως δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρα κλαδέματα των ζημιωμένων από των παγετών μερών των δέντρων, διότι ένα επόμενο κύμα ψύχους μπορεί να στοιχίσει διπλά

Δεδομένη η ζημιά στα δέντρα-Αναμένουν τον ΕΛΓΑ

Οι περισσότεροι παραγωγοί δέντρων μιλούν για ολοκληρωτική ζημιά που σημειώθηκε στις πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, νεκταρινιάς και ροδακινιάς.

Υπάρχουν ωστόσο και πιο αισιόδοξες φωνές που ακούγονται κυρίως από την επαρχία Τυρνάβου, οι οποίες συνιστούν υπομονή ώστε να φανεί η έκταση του προβλήματος τις επόμενες ημέρες. Σημειώνουν όμως με έμφαση ότι ενδεχομένως το πρόβλημα να μην είναι τόσο μεγάλο, λόγω του γεγονότος ότι η θερμοκρασία υποχωρούσε σταδιακά από την Παρασκευή και όχι απότομα, ενώ στα θετικά συμπεριλαμβάνετε και η έλλειψη ισχυρών βοριάδων. Ωστόσο φαίνεται να γλίτωσαν τις μεγάλες ζημιές, καλλιέργειες όπως τα σιτηρά, οι ελιές, το μπιζέλι.

Ζητούν αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Μεγάλη απόγνωση κυριαρχεί στις τάξεις των αμυγδαλοπαραγωγών, ιδιαίτερα του δήμου Τεμπών οι οποίοι ως γνωστόν τα τελευταία πέντε χρόνια πέφτουν θύματα του παγετού και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί. Εν αναμονή αποζημιώσεων βρίσκονται για τον παγετό του περσινού Μαρτίου και οι δεντροπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου. Γι΄αυτό και όλοι τους κρατούν μικρό καλάθι για τις αποζημιώσεις που θα ακολουθήσουν. «Από τη ζημιά ποτέ δεν βγαίνει κέρδος» σημειώνουν χαρακτηριστικά Τυρναβίτες παραγωγοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ αποζημιώνει ότι καταστραφεί στο στάδιο της ανθοφορίας. Έτσι πιθανές ζημιές που θα προκύψουν στις όψιμες ποικιλίες ή στον κορμό των δέντρων (φυτικό κεφάλαιο) θα επιδιωχθεί η αποζημίωση μέσω των πρώην ΠΣΕΑ- ΚΟΕ. Μία χρονοβόρα και καθόλου ανταποδοτική διαδικασία.

Η ηγεσία του ΕΛΓΑ έχει εκφράσει την επιθυμία της να επισκεφθεί παγετόπληκτες περιοχές και αναμένει σχετική πρόσκληση από τους δήμους. Συνεργεία του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας ήδη βρέθηκαν χθες σε κάποιες περιοχές που χτυπήθηκαν από τον παγετό της Μήδειας, αν και εκτεταμένες επισκέψεις θα υπάρξουν από την επόμενη εβδομάδα. 

Στο μισό η μείωση του παραγόμενου γάλακτος

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας θα έχει μία πρώτη επικοινωνία με την ηγεσία του ΕΛΓΑ το Σάββατο, καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη ζημιά που σημειώθηκε στο ζωικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιάννη Γκουρομπίνο «φαίνεται ότι υπάρχει μία μείωση της τάξης του 50% στην παραγωγή του γάλακτος, κυρίως στα ζώα που γεννήθηκαν το φθινόπωρο, ενώ υπάρχουν απώλειες σε εξοπλισμό μηχανήματα, αντλητικά συγκροτήματα. Ταυτόχρονα αυξήθηκε και το κόστος εκτροφής των ζώων όλο αυτό το διάστημα της κακοκαιρίας.

Θύμα της «Μήδειας» και οι λαϊκές αγορές

Δύσκολες μέρες για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών καθώς λόγω της κακοκαιρίας τα υπαίθρια προϊόντα τους πάγωσαν, ενώ και όσοι διαθέτουν θερμοκηπιακές μονάδες προτίμησαν να μην βγάλουν τα προϊόντα τους στους πάγκους, φοβούμενοι για τις αντοχές τους σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Μειωμένη όμως ήταν και η επισκεψιμότητα των καταναλωτών, οι οποίοι προτίμησαν να ψωνίσουν την προηγούμενη εβδομάδα ή επισκέφτηκαν μανάβικα και σούπερ μάρκετ. 

Σύμφωνα με εκπροσώπους του σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας «τα υπαίθρια κηπευτικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι θάφτηκαν στο χιόνι, ενώ το μόνο που γλίτωσε μερικώς ήταν το λάχανο. Παρατηρήθηκαν όμως και φαινόμενα αδυναμίας πρόσβασης των παραγωγών στα χωράφια τους, τόσο για την συγκομιδή κάποιων προϊόντων, όσο και για τον έλεγχο της τύχης αυτών.

Έτσι όσοι έστησαν πάγκους τις προηγούμενες ημέρες στις λαϊκές αγορές ήταν όσοι προνόησαν να συγκομίσουν μεγάλες ποσότητες τις προηγούμενες ημέρες ή ότι περίσσεψε από τη λαϊκή του Σαββάτου, όσοι διαθέτουν θερμοκηπιακές μονάδες και φυσικά οι έμποροι που αγοράζουν από τις Λαχαναγορές.

Μετ΄εμποδίων και η πρόσβαση των καταναλωτών στις λαικές αγορές, καθώς το τσουχτερό κρύο τους αποθάρρυνε να ψωνίσουν από τις λαϊκές. Σχολιάζοντας τη μειωμένη επισκεψιμότητα των καταναλωτών, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών διευκρινίζουν ότι «η φημολογία που συντηρείται κάθε φορά που ενσκήπτει μία κακοκαιρία ότι ανεβαίνουν οι τιμές των κηπευτικών δεν ισχύει για τις λαϊκές. Ακόμη και αυτές τις ημέρες παλεύουμε για το μεροκάματο κι αυτό γιατί λόγω μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης, φοβόμαστε μη μας μείνουν απούλητα τα προϊόντα. Οι περισσότεροι θέλουμε να πουλήσουμε γρήγορα και να επιστρέψουμε σπίτια μας» είναι τα λόγια ενός παραγωγού.

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΚΟΥΡΑ-ΛΙΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Μιχάλη Λιόντο παρευρέθηκε στο Δημαρχείο Τυρνάβου.

Ο Δήμαρχος προέβη σε εκτενή παρουσίαση και ανάλυση των κλιματολογικών συνθηκών τις τελευταίας πέντε ημέρες, με παγετό για δέκα συνεχόμενες ώρες κάθε ημέρα. Αποκορύφωμα των δυσμενών αυτών καιρικών συνθηκών αποτέλεσε το βράδυ της Τρίτης, όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί της περιοχής κατέγραψαν θερμοκρασίες έως και -13 βαθμούς Κελσίου σε κάποια περιοχή. Η Τετάρτη που ήταν η χειρότερη ξεκίνησε με -11 βαθμούς Κελσίου μεσοσταθμικά και τελικά ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου, μεταβολή δηλαδή πλέον των 20 βαθμών Κελσίου, που δημιούργησε έντονο πρόβλημα στις καλλιέργειες. Δυστυχώς οι ζημίες φαίνεται να είναι τεράστιες, καθώς επηρεάστηκαν όλες οι καλλιέργειες της περιοχής.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο από τον Δήμο Τυρνάβου αποφασίστηκε σε πρώτη φάση να γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ για τις πρώιμες ποικιλίες που ήταν σε ανθοφορία και επιπλέον να ορισθεί δεύτερη συνάντηση με τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ την ερχόμενη Δεύτερα, ώστε να έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες και να φανεί το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο δυστυχώς εκ πρώτης όψεως και εκτιμήσεως δείχνει τεράστια καταστροφή. Ο Δήμος Τυρνάβου θα έρθει άμεσα σε επικοινωνία με όλους τους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής μας ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να μεταβούμε σε αντιπροσωπευτικές καλλιέργειες που έχουν υποστεί ζημιά για να γίνει επιτόπιος έλεγχος.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας ανέφερε τα εξής: «Για ακόμη μία φορά πλήττεται η περιοχή μας από έντονα καιρικά φαινόμενα και επηρεάζεται δυσμενώς το εισόδημα των αγροτών μας. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών και ευελπιστούμε σε δίκαιες αποζημιώσεις των πληγέντων. Άλλωστε, η τοπική οικονομία βασίζεται στον αγροτικό τομέα και πρέπει πάση θυσία, όλοι μαζί, να την στηρίξουμε.»

Άμεση εκτίμηση από κλιμάκια του ΕΛΓΑ των δενδρωδών καλλιεργειών στην επαρχία Φαρσάλων ζητά ο Δήμος

Την άμεση εκτίμηση της κατάστασης από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, σε ότι αφορά τις πιθανές ζημιές που έχουν προκαλέσει σε δενδρώδεις καλλιέργειες και στην επαρχία Φαρσάλων οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, ζητά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης στο δήμο Φαρσάλων κ. Δημήτρης Γούσιας.

Με δήλωσή του ο κ. Γούσιας τονίζει πως «η μεγάλη αυξομείωση στις θερμοκρασίες από τις υψηλές για την εποχή την περασμένη εβδομάδα, στις πολύ χαμηλές των τελευταίων ημερών, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε  δενδροκαλλιεργητές και γεωτεχνικούς και στην επαρχία Φαρσάλων. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η αυτοψία από κλιμάκια του ΕΛΓΑ, για να αποτιμηθεί στο σύνολό της η διαμορφωθείσα κατάσταση».