Leader: Δρομολογείται λύση για αύξηση χρηματοδότησης των τοπικών προγραμμάτων

✱ Στόχος η μεταφορά κονδυλίων από τη Δράση 4.2.1 στη Δράση μεταποίησης του Leader
✱ Μεγάλο το ενδιαφέρον των υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα

Γράφουν οι Γεωργία Μπόχτη, Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Σε μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση, προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότηση των τοπικών προγραμμάτων LEADER για τις ιδιωτικές επενδύσεις, φαίνεται πως καταλήγει το ΥΠΑΑΤ μετά και την παρέμβαση των ενδιάμεσων διαχειριστικών φορέων των περιφερειών. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι η ανταπόκριση των υποψήφιων επενδυτών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Σύμφωνα με τη λύση που προωθείται, τα κονδύλια που έχουν εκχωρηθεί στις περιφέρειες για την προκήρυξη της Δράσης 4.2.1, που αφορά τη λεγόμενη «Μικρή Μεταποίηση», δηλαδή επενδύσεις κάτω των 600.000 ευρώ σε περιοχές που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται εκτός LEADER, θα μεταφερθούν στη Δράση μεταποίησης των τοπικών προγραμμάτων, με στόχο την ένταξη περισσότερων αιτημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία αντιστοιχεί κονδύλι ύψους 5,69 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προκηρύξει τη Δράση 4.2.1. Δεδομένου, όμως, ότι εκτός LEADER βρίσκονται μόνο τα κέντρα της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου, η εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι δεν θα υπάρχει ανταπόκριση. Άλλωστε, όπως εξηγούν, η περιφέρεια είναι κυρίως αγροτική περιοχή.

Η λύση, λοιπόν, που προτείνεται, είναι τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στα τοπικά προγράμματα της Δυτικής Ελλάδας, και δη στις δράσεις μεταποίησης των τεσσάρων αναπτυξιακών εταιρειών (Ομάδες Τοπικής Δράσης). Αντίστοιχη πρόταση έχει κατατεθεί και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το ΥΠΑΑΤ, που κρίνει ότι με τον τρόπο αυτόν δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς δεν θα χρειαστεί να ακολουθηθεί νέα διαδικασία προκήρυξης, μια και τα χρήματα θα αξιοποιηθούν σε ήδη κατατεθειμένες προτάσεις.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις περιφέρειες έχουν εκδώσει προκήρυξη για τη Δράση 4.2.1, Αττικής, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η προκήρυξη της Περιφέρειας Αττικής είχε και την επιθυμητή ανταπόκριση.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, και σε αυτές τις περιφέρειες, με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και την ανακοίνωση των τελικών δικαιούχων, να αποφασιστεί το υπολειπόμενο ποσό να μεταφερθεί στα τοπικά προγράμματα.

Πελοπόννησος

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος της Εταιρείας Βορείου Πελοποννήσου ΑΝΒΟΠΕ ΑΕ ΟΤΑ, Αντώνης Παπαδημητρίου, «κατατέθηκαν συνολικά 83 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 11.947.475,08 ευρώ, που υπερκαλύπτει τη συνολική προκηρυχθείσα δημόσια δαπάνη κατά 316,10%». Μάλιστα, από αυτές, οι 37 αφορούν τη δράση για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, οι εγκρίσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους. Στην Αναπτυξιακή Πάρνωνα, οι συνολικές απαιτήσεις για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν φθάνουν τα 19 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέσιμα είναι μόλις 3,5 εκατ. ευρώ. Μόνο στον τομέα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων έχουν κατατεθεί 27 επενδυτικές προτάσεις, που θα απαιτήσουν 4.600.000 ευρώ δημόσια δαπάνη.

Κιλκίς

Με 43 προτάσεις (αιτήσεις στήριξης) ύψους 9.612.962 ευρώ, με 5.608.671 ευρώ αιτούμενη δημόσια ενίσχυση, υπερκαλύπτοντας κατά 219% το αρχικά διατιθέμενο ποσό ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου η διαδικασία υποβολής προτάσεων για το Τοπικό Πρόγραμμα LEADER/CLLD της Αναπτυξιακής Κιλκίς.

Η πρόσκληση, με δυνητικούς δικαιούχους κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, είχε εγκεκριμένο ποσό 2.556.000 ευρώ και, σύμφωνα με τον συντονιστή του τοπικού CLLD/LEADER Παναγιώτη Κωνσταντινίδη οι υποβληθείσες προτάσεις, τόσο από αγρότες, νέους επιχειρηματίες και επιστήμονες, έχουν προϋπολογισμούς από 18.104 ευρώ έως 600.000 και μέσο όρο επένδυσης τα 263.143 ευρώ. «Στον τομέα της αγροδιατροφής, καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον, με υπερκάλυψη του διαθέσιμου κονδυλίου κατά 170% (επτά προτάσεις).

Ο τομέας αυτός συνιστούσε στόχο της ΑΝΚΙ και συγκεκριμένα στις δράσεις μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορία γεωργικών προϊόντων, των τοπικών μας προϊόντων που ενισχύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Κιλκίς και την αγροτική οικονομία του», δηλώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σημαντικό καταγράφεται και το ενδιαφέρον των αγροτών για τη δημιουργία οικοτεχνιών και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων (πέντε προτάσεις με υπερκάλυψη 212%).

Δυτική Ελλάδα

Αξιοσημείωτο είναι και το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Δυτική Ελλάδα. Από τις τέσσερις αναπτυξιακές, μόνο η Αναπτυξιακή Ολυμπίας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες για να ενταχθούν στη συνέχεια στο πρόγραμμα οι προτάσεις που θα εγκριθούν.

Οι δύο αναπτυξιακές της Αιτωλοακαρνανίας, η Αιτωλική και η Τριχωνίδα, όπως και η Αναπτυξιακή Αχαΐας, έχουν δώσει παράταση στην ημερομηνία υποβολής των προτάσεων λόγω του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων. Ειδικότερα, η υποβολή των προτάσεων από την Αιτωλική Αναπτυξιακή έχουν καταληκτική ημερομηνία την 1η Νοεμβρίου, για Αναπτυξιακές της Τριχωνίδας και της Αχαΐας τη 15η Νοεμβρίου.

Παρατάσεις

Η μεγάλη κινητικότητα και η αξιοπιστία του φορέα του προγράμματος οδήγησαν στην 4η τροποποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 19 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης αναφορικά με την προθεσμία υποβολής προτάσεων. Η προθεσμία έληγε στις 18 Οκτωβρίου και η νέα ημερομηνία είναι η 8η Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός είναι ύψους 4.250.000 ευρώ.

Στις ιδιωτικές επενδύσεις, η δημόσια δαπάνη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέρχεται στα 12,8 εκατ. ευρώ. Εκδόθηκαν τέσσερις προκηρύξεις και στην τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται-λήγει η προθεσμία υποβολών. Στην ΑΕΝΟΛ έληξε στις 11 Οκτωβρίου, στην ΚΕΝΑΚΑΠ λήγει 30 Οκτωβρίου, στην ΑΝΚΑ 31 Οκτωβρίου και στην ΕΑΠ 18 Νοεμβρίου.

Την 1η Νοεμβρίου τελειώνει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη Φθιωτική Αναπτυξιακή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιωτών έχει στραφεί στη μεταποίηση και στις ξενοδοχειακές υποδομές. Όπως δηλώνουν στελέχη της Φθιωτικής Αναπτυξιακής μέχρι και την τελευταία στιγμή θα κατατεθούν προτάσεις.