Λείπει η ενημέρωση για τα μέτρα αντιμετώπισης της ευλογιάς και βιοασφάλειας λένε οι κτηνοτρόφοι

22/11/2024
6' διάβασμα
leipei-i-enimerosi-gia-ta-metra-antimetopisis-tis-evlogias-kai-vioasfaleias-lene-oi-ktinotrofoi-339480

Έλλειμμα ενημέρωσης, ασαφείς οδηγίες, περίεργες αναφορές περί εμβολιασμού ή όχι των αιγοπροβάτων και ανεξέλεγκτη επέκταση της ευλογιάς, μαζί με την κακή διαχείριση από την πλευρά του κράτους, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που οδηγεί στην αγανάκτηση του κτηνοτροφικού κόσμου. Χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από πολλά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ξεκίνησε την τοποθέτησή του καταγγέλλοντας ότι «δεν είχαμε και δεν έχουμε ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα συμπτώματα της ευλογιάς, τι θεραπείες υπάρχουν, τι εγκεκριμένα απολυμαντικά υπάρχουν. Ούτε μας έχουν ενημερώσει αν θα υπάρξει κάποια οικονομική ενίσχυση, για να προμηθευτούμε αυτά τα απολυμαντικά.»

Ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας, κατήγγειλε ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο είναι το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Αυτό σημαίνει, για την πολιτεία, ότι δεν μπορείς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις.»

Στάθηκε αρκετά στο ζήτημα της έλλειψης κτηνιάτρων στις περιφερειακές υπηρεσίες. «Έπρεπε να εξαγγελθούν περιοριστικά μέτρα από τη μέρα που εμφανίστηκε η ευλογιά στον Έβρο και να μην την αφήσουν να ξεφύγει», υποστήριξε ο κ. Δημόπουλος. Αυτή τη στιγμή η μόνη λύση είναι ο μη εμβολιασμός και οι σφαγές. Όμως, «για να δούμε τον εμβολιασμό σαν λύση», λέει ο ίδιος, «θα πρέπει να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που θα έχει ο εμβολιασμός. Στην ουσία θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στη μερική ζημιά, στον τοπικό εμβολιασμό στην περιφέρειά μας, που έχει τα περισσότερα κρούσματα, ή να γίνει ένας ολικός εμβολιασμός όλης της χώρας. Ή να μη γίνει εμβολιασμός και να περιμένουμε πότε θα σταματήσει η νόσος». Στην περίπτωση που γίνει τοπικός εμβολιασμός, αυτός θα πρέπει να γίνει τόσο με την οικονομική όσο και με την επιστημονική υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας.

Επίσης, όσον αφορά τις αποζημιώσεις, είπε ότι «έχει τελειώσει το ζήτημα με το Μέτρο 5.2» εννοώντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ότι θα πρέπει να μη ζητείται από τους πληγέντες κτηνοτρόφους φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό για τηλεδιάσκεψη

Ο Αργύρης Μπαϊραχτάρης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, κάλεσε σε τηλεδιάσκεψη με τους κτηνοτρόφους την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον Πρωθυπουργό ή έναν εκπρόσωπο του Μεγάρου Μαξίμου, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου.

Τόνισε ότι «παίρνουν αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς» και ότι «μόνο μας δίνουν εντολές, χωρίς να ξέρουμε πώς θα ταΐσουμε τα ζώα μας. Δεν μπορούμε να πάρουμε ζωοτροφές. Ή θα ψοφήσουν τα ζώα ή θα αναγκαστούμε να τα βγάλουμε έξω».

Και πρόσθεσε ότι «στη Θεσσαλία εδώ και έναν χρόνο από τον Ντάνιελ και μετά δεχόμαστε χτυπήματα και δεν έχουμε ορθοποδήσει». «Μας έχουν αφήσει στη μοίρα μας. Κάνουμε απολυμάνσεις με φάρμακα, ρωτώντας ο ένας τον άλλον.»

Ο Γιάννης Κουτής, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τρικάλων, μίλησε για τις αποζημιώσεις, ζητώντας μεγαλύτερα ποσά, τα οποία «θα αντιστοιχούν με τις τιμές της αγοράς και η πληρωμή να γίνεται άμεσα, όχι όπως με τον Ντάνιελ που έγινε μετά από έναν χρόνο.»

Ο Κώστας Ακριτίδης, πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δήμου Προσοτσάνης, είπε ότι «έχουμε ταΐσει όση ζωοτροφή είχαμε σε απόθεμα. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα και καμία στρατηγική. Δεν έγινε κάποια ενημέρωση στην Περιφέρεια για την ευλογιά, ούτε μας κάλεσαν να μας πουν πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς, ο νομός Δράμας έχει κρατήσει τη νόσο εκτός των ορίων του νομού, μέχρι στιγμής». Και κατέληξε λέγοντας ότι «όλοι αιτούμαστε να γίνουν προσλήψεις κτηνιάτρων.»

Στις 13 Νοεμβρίου είχε γίνει μία σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, αλλά σύμφωνα με όσους συμμετείχαν στη Συνέντευξη Τύπου, δεν υπήρχε αντιπροσώπευση από όλη την Ελλάδα και ειδικά από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις ζωονόσους.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις αγροτών κατά της Mercosur

Ο Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «ο Μακεδνός», μίλησε για τα ίδια ζητήματα, εφόσον και ο ίδιος είναι κτηνοτρόφος, και ζήτησε περισσότερη ενημέρωση και καλύτερη αντιμετώπιση από το Υπουργείο. Στη συνέχεια, προανήγγειλε την πανελλαδική κινητοποίηση που οργανώνεται στις Περιφέρειες και στις Αντιπεριφέρειες από τους κατά τόπους αγροτικούς συλλόγους. Τα κοινά αιτήματα είναι τα εξής:

1) Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur.

2) Εγγυημένες τιμές παραγωγών άνω του κόστους παραγωγής σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών.

3) Δασμοί σε προϊόντα τρίτων ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, μαύρη λίστα σε προϊόντα που δεν τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής.

4) Eπαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ με τη συμμετοχή των αγροτών στις διαβουλεύσεις, καθώς επίσης και να συναποφασιστεί η νέα ΚΑΠ με τη συμβολή των αγροτών.

5) Παύση όλων των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε παραγωγική γη, πρώτα θα γεμίσουν όλες οι στέγες και μετά τα χωράφια.

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις με περισσότερα αιτήματα από τους κατά τόπους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: